direct naar inhoud van 4.11 Archeologie
Plan: Bedrijventerrein Valkenburgseweg/'t Ambacht/Katwijkerbroek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0537.bpKATbedrijventrn-va01

4.11 Archeologie

Inleiding
In onderstaande worden de verschillende (beschermde) monumenten en archeologische verwachtingen op een rij gezet. Daarnaast wordt een opsomming gegeven van recent archeologisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden in het plangebied.

De combinatie van deze gegevens heeft geleid tot de dubbelbestemming 'Waarde – Archeologisch Verwachtingsgebied (WR – AV)' op de verbeelding met bijbehorende bepalingen in de bestemmingsplanregels.2

Beschermde archeologische monumenten
Er zijn geen wettelijk beschermde archeologische monumenten in het gebied aanwezig.

Waarde – Archeologie (WR – A)
Er zijn in het gebied geen archeologische waarden of monumenten aanwezig.

Waarde – Archeologisch verwachtingsgebied (WR – AV)

Op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart van de gemeente Katwijk ligt het westelijke deel van het plangebied in de landschappelijke zone “de zuidelijke Rijnoever en het achterliggende komgebied”. Deze zone bestaat overwegend uit de landschappelijke eenheid met omschrijving “oeverafzettingen op kwelderafzettingen, eventueel met Hollandveeninschakeling”. De verwachting op archeologische resten hiervoor is hoog vanaf de ijzertijd (oeverafzettingen en crevasses).

De oostzijde van het plangebied heeft de omschrijving “(post-) Romeinse geul van de Oude Rijn”. De bijbehorende archeologische verwachting is middelmatig voor resten vanaf de vroege middeleeuwen.

Een klein deel van het plangebied ligt in de landschappelijke zone “het duingebied van Katwijk”. Deze zone bestaat uit het landschappelijke element “duinzand op kwelder- en/of wadafzettingen”. Het pakket duinzand kan bestaan uit Jong en Oud Duinzand. Voor het Jong Duinzand geldt een lage verwachting. Voor het onderliggende Oud Duinzand geldt een hoge verwachting vanaf de ijzertijd en voor de kwelder- en/of wadafzettingen een middelmatige verwachting vanaf de bronstijd.

Naast deze verwachtingen op basis van landschappelijke elementen ligt in het plangebied een zone die staat aangegeven als de limeszone met de specificatie “tussen zuidoever watervoerende geul in de Romeinse tijd in het noorden en de limesweg in het zuiden”. De limeszone is de zone waar de verwachting hoog is op archeologische resten die te maken hebben met de voormalige Romeinse rijksgrens die over het grondgebied van de gemeente Katwijk loopt. Te denken valt hierbij aan militaire structuren, infrastructuur, nederzettingen en grafvelden. Een onderdeel van deze limeszone is de zogenaamde limesweg waarvan een vermoed deel van het tracé is aangegeven op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart. De rijke opgravingsgeschiedenis van de limes en de resultaten van deze opgravingen zijn uitgebreid beschreven in recente publicaties.3

Op de archeologische verwachting- en beleidsadvieskaart zijn aan de hand van historische kaarten twee zones aangegeven waarbinnen archeologische vindplaatsen worden verwacht. Een langgerekte zone met een aantal verspreide 17e eeuwse boerderijen ligt op een oeverwal van de Oude Rijn.4 Op de andere locatie heeft een molen uit de 16e eeuw gestaan.5

Recent archeologisch onderzoek in het plangebied
In 2003 heeft onderzoek plaatsgevonden aan de Sandtlaan bestaande uit een bureauonderzoek en een karterend booronderzoek.6 Op basis van de resultaten van het onderzoek is de verwachting op archeologische resten in het plangebied naar laag bijgesteld.

Op basis van bovenstaande (recente) archeologische onderzoeken en gegevens is een deel van het bestemmingsplangebied vrijgesteld van een archeologische onderzoeksplicht. Dit betekent dat het geen dubbelbestemming Archeologie heeft op de verbeelding bij het bestemmingsplan. Voor een groot deel van het plangebied blijft onverminderd de archeologische verwachting van kracht zoals die is weergegeven op de archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart van de gemeente Katwijk. Deze gebieden zijn als dubbelbestemming opgenomen op de plankaart. Aan deze dubbelbestemming zijn voorschriften verbonden.