4.5 Bodem
In het kader van de bestemmingsplanprocedure dient aangetoond te worden dat de kwaliteit van de bodem en het grondwater in het plangebied in overeenstemming zijn met het beoogde gebruik. De bodemkwaliteit kan namelijk van invloed zijn op de beoogde functie van het plangebied. Indien sprake is van een functiewijziging zal er een bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd op de planlocatie. Middels een bodemonderzoek kan in beeld worden gebracht of de bodemkwaliteit en de beoogde functie van het plangebied bij elkaar passen. Een bodemonderzoek is gericht op bodembedreigende stoffen. Hiervoor dient er eerst naar de huidige functie van het plangebied te worden gekeken. Het bodemonderzoek moet namelijk de bodemkwaliteit vaststellen alvorens er activiteiten en werkzaamheden plaatsvinden in het kader van de beoogde ontwikkeling. Op deze wijze kan men bepalen of de bodemkwaliteit de nieuwe ontwikkeling toelaat.
Op basis van de beoogde functie wijziging is er ter plaatse een bodemonderzoek
1 uitgevoerd. Het onderzoek is beoordeeld door de milieudienst. Gebleken is dat de ondergrond en het grondwater hooguit licht verontreinigd zijn. In de bovengrond is een matige verontreiniging met zink aangetroffen. Het mengmonster is niet uitgesplitst, waardoor er geen duidelijk beeld van de verontreiniging bestaat. Het rapport voldoet verder niet meer aan de huidige normen en de geldigheidstermijn voor een bodemonderzoek (3-5 jaar) is overschreden. Voor de vaststelling van het bestemmingsplan zijn voldoende gegevens bekend en is geen nieuw onderzoek vereist.
Conclusie
De gronden van onderhavig plan zijn in het kader van de voorgenomen functiewijziging onderzocht. Uit een de resultaten volgt dat funcitewijziging mogelijk is. Door de milieudienst is aangegeven dat voor de aanvraag van de omgevingsvergunning (tbv de nieuwbouw) een nieuw (actualiserend) bodemonderzoek (conform NEN 5740, 2009) uitgevoerd moet worden.