Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Weeresteinstraat 209
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0534.BPWeeresteinstr209-VG01

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Structuurvisie Zuid-Holland 'ontwikkelen met de schaarse ruimte'
Op 2 juli 2010 heeft de provincie Zuid-Holland de Provinciale Structuurvisie1 en de Verordening Ruimte vastgesteld. De provincie Zuid-Holland heeft ervoor gekozen een integrale ruimtelijke structuurvisie voor haar hele grondgebied op te stellen. Deze vervangt het streekplan 'Zuid-Holland West'. De invoering van de Wet ruimtelijke ordening was aanleiding voor aanpassing van haar ruimtelijk beleid. Deze structuurvisie bevat de ambities van provinciaal belang voor de periode 2020 met een doorkijk naar 2040. Ook de aanpak om samen met andere partijen de doelen te bereiken wordt in de structuurvisie beschreven. Het accent daarbij ligt op sturing vooraf en sturing op kwaliteit. Om hier meer grip op te krijgen, heeft de provincie een kwaliteitskaart en functiekaart opgesteld, zie afbeelding 7.
   
Afbeelding 7: Uitsnede functie- en kwaliteitskaart (bron: provincie Zuid-Holland)
 
De functiekaart geeft de gewenste en mogelijke ruimtelijke functies weer die in de structuurvisie zijn geordend, begrensd en vastgelegd als ruimtelijk beleid tot 2020. Zo biedt de kaart ruimte aan de diverse belangen in Zuid-Holland. De functiekaart is vergelijkbaar met de voormalige streekplankaarten.
 
Terwijl de functiekaart stuurt op het ‘wat en waar’ stuurt de kwaliteitskaart op het ‘waar en hoe’. Op de kaart zijn zowel de bestaande als de gewenste kwaliteiten benoemd op een globale, regionale schaal. De kwaliteitskaart toont de diversiteit van Zuid-Holland en brengt de ruimtelijke kwaliteiten van provinciaal belang in beeld. De kaart geeft vanuit een kwalitatieve invalshoek richting en randvoorwaarden aan de ordening en ontwikkeling van de ruimte in Zuid-Holland.
 
Op de functie- en kwaliteitskaart van de structuurvisie is onderhavig plangebied aangewezen als 'stads- en dorpsgebied'. Woningbouw binnen het stads- en dorpsgebied sluit aan bij het gevoerde ruimtelijke beleid.
 
Conclusie
De beoogde functie past binnen de functie en kwaliteit zoals deze zijn weergegeven in de provinciale structuurvisie. De transformatie van het voormalige bedrijfsterrein draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Daarmee is onderhavig plan in lijn met de provinciale structuurvisie van Zuid-Holland.
3.2.2 Verordening Ruimte
Op 2 juli 2010 heeft de provincie Zuid-Holland de Verordening Ruimte vastgesteld. De Verordening Ruimte draagt bij aan het realiseren van de provinciaal ruimtelijke belangen en doelen zoals die benoemd zijn in de structuurvisie Ruimtelijke Ordening en bevat hiertoe instructieregels die van belang zijn voor gemeenten bij het opstellen van hun bestemmingsplannen. In dit geval draagt de Verordening Ruimte Zuid-Holland bij aan de ruimtelijke doelen en belangen van de provinciale structuurvisie 'ontwikkelen met schaarse ruimte'. 
 
De provinciale verordening zet net als de structuurvisie in op het bundelen van verstedelijking de bebouwingscontouren. Afbeelding 8 toont een uitsnede van de kaart van de provinciale verordening met de bebouwingscontouren.
 
   
Afbeelding 8: uitsnede kaart bebouwingscontour provinciale verordening ruimte (bron: provincie Zuid-Holland)
 
Conclusie
Uit de Provinciale Ruimtelijke Verordening van de provincie Zuid-Holland blijkt dat bebouwing binnen de bebouwingscontouren is toegestaan. Aangezien onderhavig plangebied binnen de bebouwingscontouren ligt, kan worden gesteld dat het plan niet in strijd is met de regels uit de Ruimtelijke Verordening.