direct naar inhoud van 3.4 Regionaal beleid
Plan: Landelijk gebied 2010
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0532.BPLandelijkgebied-OH01

3.4 Regionaal beleid

Landschapskatern Noord - Holland

Fysieke kenmerken

In de landschapskatern Noord Holland worden de landschappelijke basisstructuur en de ordeningsprincipes in het landschap aangegeven.

Het gebied van de gemeente Stede Broec behoort tot het zeekleigebied van West-Friesland. De oude zeekleigebieden zijn vroeg ontgonnen en bedijkt. De Westfriese Omringdijk vormt een duidelijke begrenzing. Door herverkaveling is de oorspronkelijke structuur van het landschap ingrijpend veranderd.

Gebruiksmogelijkheden

Door de stevige grondslag zijn nieuwe ontwikkelingen eenvoudig in te passen. De openheid van het landschap stelt wel zekere randvoorwaarden. Het huidig gebruik voor landbouw biedt door goede verkaveling ruimte voor multifunctioneel gebruik.

Voor de herverkavelde gronden geldt dat er goede mogelijkheden zijn door de grootschalige landschapsstructuur, binnen randvoorwaarden van duurzaam waterbeheer.

Ordeningsprincipes

Op het oostelijk deel van de stroomrug tussen Hoorn en Enkhuizen is de historische landschapsstructuur versneden door nieuwe infrastructuur en sluipende verstedelijking. Ook in de herverkavelde gebieden is de historische landschapsstructuur vervaagd. Hier is een zakelijk landbouwlandschap ontstaan.

In de herverkavelde gebieden is een nieuwe grootschalige landschapsstructuur met multifunctioneel gebruik mogelijk.

Landschapsplan West Friesland

Het landschapsplan West Friesland is een kaderplan dat voorziet in landschappelijke verbeteringen, uitbreiding van recreatiemogelijkheden en geleding van de stedelijke ontwikkeling.

Het plan voorziet in een versterking van het toeristisch recreatief netwerk. In het HES-gebied worden groenblauwe scheggen voorgesteld loodrecht op de overwegend oost-west gerichte ontsluiting.

Deelstroomgebiedsvisie Noorderkwartier

In de deelstroomgebiedsvisie wordt de wateropgave in het noordelijke deel in Noord-Holland verkend. Het plan verkent de problemen van veiligheid, wateroverlast en- tekort en de waterkwaliteit in relatie tot het gebruik. Het stelt voor deelgebieden maatregelen voor, ontleend aan de specifieke kenmerken in het gebied.

Voor West-Friesland-Oost ligt het accent op extra waterberging, voorraadvorming en doorspoelen, terugdringen en wat betreft waterkwaliteit: vasthouden van water, schoonwater scheiden en extra baggeren (sloot onderhoud).

Waterbeheersplan 2010-2015

Op 14 oktober 2009 heeft het hoogheemraadschap het 'Waterbeheersplan 2010-2015 - Van veilige dijken tot schoon water' (WBP4) vastgesteld. Op 9 maart 2010 heeft ook Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland het plan goedgekeurd.

Het WBP4 geeft een overzicht van onze doelen en maatregelen om het watersysteem in deze periode op orde te brengen en te houden. Het plan gaat in op beheer en onderhoud van dijken en watergangen, de afvalwaterzuiveringen, lozingen, uitvoeringsprogramma's en calamiteitenbestrijding. De komende jaren worden veel dijken langs Noordzee, Waddenzee, IJssel- en Markermeer en kades langs vaarten en kanalen versterkt. Ook wordt extra ruimte gerealiseerd voor water, worden gemalen aangepast en veel stuwen verbreed en geautomatiseerd. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, voorbereid is op zeespiegelstijging en meer extreme regenval. Bovendien bereidt het hoogheemraadschap zich voor op periodes van watertekort. Een andere grote uitdaging is het uitvoeren van de maatregelen die de waterkwaliteit moeten verbeteren, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vispassages. Deze maatregelen volgen uit de Europese Kaderrichtlijn Water.

Uitwerking landschapsplan West-Friesland-Oost

De uitwerking van het landschapsplan West-Friesland-Oost stelt een groenblauwe structuur voor die gebaseerd is op het concept voor het landschapsplan, de uitwerkingen van de waterkansenkaart en de PEHS.

Het plan heeft als uitgangspunten: het versterken van de eigenheid van het gebied, de afroming van de stedelijk invloedsfeer, behoud van het open karakter van het agrarische middengebied, het inspelen op de a-biotische opbouw, het versterken van de samenhang en het inspelen op de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied.

Langs de west flank van het stedelijk gebied is voorzien in een geledende scheg die samen met een vergroot gebied rond de Weelen een versterkt recreatief landschap voorstelt.

Het biedt mogelijkheden de recreatieve netwerken van varen, wandelen en fietsen te vergroten in een landschap dat refereert aan het oorspronkelijke karakter.

Binnen de voorgestelde ontwikkeling wordt een substantiƫle wateropgave ingepast.

In het uitwerkingsplan is de groene scheg tussen Enkhuizen en Stede Broec niet uitgewerkt, omdat die "vanuit recreatief oogpunt van locale betekenis" is. In samenwerking met Enkhuizen wordt deze scheg nader uitgewerkt.

Varen in West-Friesland

Het recreatieschap West Friesland heeft een plan ontwikkeld om het varen (ook het elektrisch varen) in het hoogwaterstelsel uit te breiden en te verbeteren. Voor de gemeente Stede Broec heeft dit plan geen structurele gevolgen. Het plan zoekt uitbreiding en verbetering in de flanken van het bestaande watergebied. Het plan voorziet in extra aanlegplekken en bewegwijzering.

Verkeersveiligheidsplan 'Grootslag'

Op basis van een verkeersveiligheidsplan voor de polder "Het Grootslag" is, zij het met enige aanpassingen, de verkeersstructuur in het buitengebied volgens de maatstaven voor duurzaam veilig ingericht.

De categorisering van wegen is op bijgaande kaart weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0532.BPLandelijkgebied-OH01_0016.png"