direct naar inhoud van 4.3 Uitgangspunten verbeelding en regels
Plan: Buitengebied Hellevoetsluis
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0530.BPBuitengebied2011-VG01

4.3 Uitgangspunten verbeelding en regels

In deze paragraaf wordt ingegaan op de verschillende bestemmingen in het plangebied. Per bestemming is aangegeven wat tot de toekenning van deze bestemming heeft geleid. Daarnaast is een korte toelichting opgenomen met betrekking tot de regeling. De huidige situatie en het beleid van verschillende overheden hebben geleid tot de koers die de gemeente wil uitzetten middels dit bestemmingsplan en daarmee de toekenning van de bestemmingen.

De gemeente heeft zich ten behoeve van de eigen beleidsbepaling gebaseerd op de ruimtelijke plannen van met name de regio, het waterschap, de provincie Zuid-Holland en het Rijk. Gezien het behoudende karakter van dit plan hebben met name het aanwezige agrarische gebruik, natuur- en landschapswaarden en cultuurhistorische waarden een rol gespeeld bij het toekennen van bestemmingen. Om deze reden zijn de meeste ontwikkelingen indirect, via afwijking en wijziging, mogelijk gemaakt. Dit houdt in dat er altijd een nadere belangenafweging noodzakelijk is alvorens medewerking kan worden verleend aan een ontwikkeling.

Op basis van het beleidskader en het specifieke karakter van het plangebied is gekozen voor de volgende bestemmingen: Agrarisch, Agrarisch met waarden, Bedrijf, Bos, Groen, Horeca, Natuur, Recreatie - Verblijfsrecreatie, Sport, Verkeer, Water, Water - Natuur en Wonen.

Als dubbelbestemming komen voor: Leiding - Gas, Leiding - Water, Leiding - Riool, Waarde - Archeologie en Waterstaat - Waterkering.

4.3.1 Begripsbepaling

Toeristisch en veelal kortdurend verblijf
Het gaat in dit verband om een 'toeristisch verblijf'. Het begrip 'kortdurend' is opgenomen om duidelijk te maken dat het niet gaat om bijvoorbeeld wonen, (langdurig) kamerverhuur of seizoenrecreatie.

Milieuhygiënische inpasbaarheid
In verschillende flexibiliteitsbepalingen wordt als voorwaarde gesteld dat de ontwikkeling 'milieuhygiënisch inpasbaar' is. Milieuhygiënisch inpasbaar is een verzamelbegrip voor verschillende aspecten. Hieronder is weergegeven waar tijdens de toetsing rekening mee gehouden dient te worden:

  • toetsing aan de eisen uit de Natuurbeschermingswet;
  • toetsing van de geurhinder ter plaatse van omliggende geurgevoelige objecten (waarbij ook wordt gekeken naar mogelijke cumulatie van geurhinder);
  • toetsing aan de eisen uit de Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen;
  • aantonen dat de bodemkwaliteit geschikt is voor de beoogde functie en geen - onevenredige negatieve gevolgen voor het waterbeheer optreden;
  • beoordeling van de inpasbaarheid voor de thema's verkeer, externe veiligheid en geluid;
  • toetsing of de ontwikkeling toelaatbaar is in verband met de aanwezigheid van de stiltegebieden. 

4.3.2 Bestemmingen

Agrarisch

In dit bestemmingsplan heeft het merendeel van het plangebied deze bestemming gekregen. Deze bestemming is toegekend vanwege de overwegend agrarische functie van het gebied. Ook binnen de provinciale Structuurvisie is dit gebied aangeduid als 'agrarisch landschap, inspelen op relatie stad-land'. Binnen dit gebied zijn de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden beperkt. Eventueel aanwezige waarden dienen behouden te blijven. Middels deze bestemming is het overheersend agrarische karakter van het gebied gewaarborgd. Naast de agrarische functie laat deze bestemming ook productiegerichte paardenhouderij (uitsluitend als neventak), kleinschalig kamperen tot maximaal 15 kampeerplaatsen, bed & breakfast tot maximaal 5 verblijfseenheden, infrastructurele en waterhuishoudkundige voorzieningen en bijbehorende voorziening toe. Het bebouwen van de gronden is uitsluitend toegestaan binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken.

De wijzigingsbevoegdheid 'omschakeling naar natuur' is bedoeld voor de realisatie van de ecologische verbindingszones van de PEHS conform het Krekenplan (zie figuur 3.4). De ecologische verbindingszones zijn indicatief begrensd in de provinciale structuurvisie. Bestaande watergangen vormen de basis voor de ontwikkeling. Hoewel het Krekenplan een vrij gedetailleerde uitwerking geeft, is er voor de feitelijke realisatie enige vrijheid in ligging, omvang en inrichting van de zone. De aanleg van kreken geschiedt op basis van vrijwillige medewerking van de betreffende grondeigenaren. De wijzigingsbevoegdheid zal pas worden gebruikt wanneer met de grondeigenaar een overeenkomst over de omschakeling is gesloten.

Agrarisch met waarden

Deze bestemming sluit aan bij de agrarische functie die op de gronden binnen deze bestemming overheerst en de daarnaast aanwezige landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden. Binnen dit gebied zijn de cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden van belang te beschermen zodat het gebied recreatief gezien aantrekkelijk blijft. Voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden die deze waarden kunnen aantasten is een omgevingsvergunningenstelsel vereist. Tevens zijn binnen deze bestemming agrarische bedrijven toelaatbaar en kleinschalig kamperen tot maximaal 15 kampeerplaatsen, bed & breakfast tot maximaal 5 verblijfseenheden, infrastructurele en waterhuishoudkundige voorzieningen en bijbehorende voorzieningen. Het bebouwen van de gronden is uitsluitend toegestaan binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken.

Bedrijf

Deze bestemming is toegekend vanwege de bestaande bedrijvigheid op deze gronden. Het betreft hier bedrijvigheid, anders dan agrarische bedrijvigheid ofwel niet-agrarische bedrijvigheid. De verschillende bedrijfsvormen zijn in één detailbestemming geregeld waarbij in de regels met functieaanduidingen specifieke bedrijfsvormen zijn aangegeven. Ook het gronddepot aan de Hoogeboomseweg is in deze bestemming opgenomen. Op basis van onderzoeken op het gebied van trilling, geluid en kwaliteit grond mag maximaal 38.000 m³ schone grond worden opgeslagen.

Bos

Deze bestemming betreft de gronden waarop bos en/of opgaande beplanting (bosje) aanwezig is. In het plangebied betreft dit het Kooisteebos. Het betreft zowel bos met de hoofdfunctie natuur als multifunctioneel bos. Middels deze bestemming wordt verzekerd dat dit bos gehandhaafd blijft en/of zich verder kan ontwikkelen. Ook het behoud van met het bos samenhangende landschappelijke en natuurwaarden wordt middels deze bestemming gewaarborgd. Recreatief medegebruik en infrastructurele en waterhuishoudkundige voorzieningen behoren tot de mogelijkheden.

Groen

Deze bestemming is toegekend aan een strookje groen nbaij het Kooisteebos, aan de overzijde van het Trambaanpad. Het betreft hier een strookje groenvoorziening nabij de woningen van het Koperslagerplein en heeft geen specifieke natuurwaarden.

Horeca

Deze bestemming is toegekend vanwege de bestaande horecafunctie op deze gronden. Deze bestemming is toegekend aan de binnen de gemeente aanwezige horecabedrijven. Het betreft verschillende vormen, zoals een partyfarm en een restaurant.

Natuur

Deze bestemming betreft de gronden en de wateren die in de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS) zijn aangeduid als 'bestaande natuur' en ook in de huidige situatie als hoofdfunctie een natuurfunctie hebben.

Binnen deze bestemming wordt toegestaan: het behoud, herstel en ontwikkeling van natuurlijke en landschappelijke waarden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en recreatief en educatief medegebruik, infrastructurele voorzieningen en doeleinden van openbaar nut. Het bebouwen van de gronden met nieuwe bouwwerken is niet toegestaan. Ter bescherming van de gronden en hun waarden is een omgevingsvergunning vereist voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden.

Recreatie - Verblijfsrecreatie

Deze bestemming is toegekend aan gronden aan de Noordse Molenweg 1 waar zich thans een camping bevindt. De aanwezige gebouwen zoals gebouwen ten behoeve van sanitaire voorzieningen vallen binnen de bestemming. Met deze bestemming blijft de huidige situatie gehandhaafd. Daarnaast zijn onder andere ondergeschikte detailhandel, horeca, infrastructurele en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. In de bebouwingsregeling is aangegeven in hoeverre de gronden mogen worden gebouwd.

Sport

Deze bestemming is toegekend aan gronden die een functie hebben ten behoeve van sportvoorzieningen, zoals een manege. Het terrein is voorzien van een voor dat type terrein passende aanduiding. Middels deze bestemming blijft de huidige situatie gehandhaafd met op de functie en omgeving afgestemde ontwikkelingsmogelijkheden.

Verkeer

Deze bestemming betreft de in het plangebied aanwezige hoofdwegen. Binnen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden toegestaan. De gronden mogen niet met gebouwen worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de bestemming.

Water

De hoofdwatergangen van de legger (register waarin de profielen, onderhoudsverplichtingen en onderhoudsplichtigen staan) hebben binnen dit plan de bestemming 'Water'. Er is voor gekozen om alleen aan grote watergangen de bestemming 'Water' toe te kennen omdat deze qua schaal groter zijn dan de overige watergangen. De overige watergangen vallen binnen eerder genoemde bestemmingen. Binnen deze bestemming zijn voorzieningen voor waterberging, infiltratie, waterhuishouding, waterlopen, groen en taluds en verhardingen toegestaan. Binnen de bestemming mag niet worden gebouwd.

Water - Natuur

Het water aan de westzijde van de N57 heeft de bestemming 'Water - Natuur' gekregen. Met een specifieke bestemming voor de Noordzee wordt beoogd de ecologische en natuurwaarden die ter plaatse voorkomen te beschermen. Tevens is daaraan ondergeschikt recreatief medegebruik en educatief medegebruik toegestaan.

Wonen

Deze bestemming betreft de burgerwoningen, niet zijnde bedrijfswoningen, binnen het plangebied. Het betreft reeds aanwezige burgerwoningen. Maar daarnaast ook voormalige bedrijfswoningen van agrarische of niet-agrarische bedrijven die omgezet zijn naar burgerwoningen. In dit geval is de woning voorzien van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - voormalige bedrijfsbebouwing'. Bij deze woningen zijn extra nevenfuncties toegestaan in de voormalige bedrijfsbebouwing.

In het plan is ook een mogelijkheid opgenomen waarmee een agrarische bedrijfswoning gewijzigd kan worden in de bestemming 'Wonen' voorzien van de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - voormalige bedrijfsbebouwing'.

4.3.3 Dubbelbestemmingen

Leidingen

De binnen het plangebied aanwezige (hoofdtransport)leidingen (aardgasleiding, drinkwaterleiding en rioolwaterleiding) zijn voorzien van een dubbel bestemming. Voor de verschillende type leidingen zijn specifieke dubbelbestemmingen opgenomen: 'Leiding - Gas', 'Leiding - Water' en 'Leiding - Riool'. De (hoofdtransport)leidingen zijn overeenkomstig hun bestaande situatie voorzien van een dubbelbestemming en als zodanig beschermd. Er geldt dat voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, een omgevingsvergunning is vereist.

Waarde - Archeologie

Het plan borduurt voort op de archeologische waarden vanuit de Archeologische Waarden- en beleidskaart van de gemeente Hellevoetsluis. In het plangebied zijn zes gebieden gelegen met redelijk hoge tot hoge archeologische verwachting. Deze waarden worden als dubbelbestemming op de plankaart opgenomen. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie 1 t/m 6. Voor een verdere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 5.6 Archeologie.

Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming betreft de binnen het plangebied aanwezige waterkeringen. De gronden zijn naast de overige aan de gronden gegeven bestemming bestemd voor waterkeringen.

Schootsvelden

De gronden rond het voormalig Fort Penserdijk (gemeente Brielle) en Fort Noorddijk zijn vrijwaringszones gelegd. De regels voor het schootsveld zijn niet van toepassing voor de gronden gelegen binnen een bouwvlak. Voor het behoud van de cultuurhistorische waarde van het schootsveld is een vergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van een werk en/of werkzaamheden.

Molenbiotoop

Er zijn regels opgenomen die ervoor zorgen dat het zicht op molen 'Zeezicht' behouden blijft door bebouwing en beplanting in het gebied om de molen tegen te gaan. Tevens draagt dit bij aan een vrije windvang voor de molens. Deze regeling is opgenomen conform de provinciale verordening.