direct naar inhoud van 3.7 Water
Plan: Seinpostduin 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0237DSeinpost1h-50VA

3.7 Water

Voor het plangebied is vooral het beleid op het gebied van de bescherming tegen overstromingen relevant, omdat de zeewering, die met het plangebied samenvalt, aangepakt gaat worden.

Veiligheid tegen overstromingen

Op landelijk niveau wordt gestreefd naar een duurzaam en klimaatbestendig waterbeheer. Het kabinet blijft sterk inzetten op preventieve maatregelen om een overstromingsramp zoveel mogelijk te voorkomen. Preventie is en blijft daarmee de kern van het waterveiligheidsbeleid. Een krachtige kustverdediging met zandsuppleties, ruimtelijke maatregelen in het rivierengebied en dijkversterkingen maakt ons land veilig. In aanvulling op beproefde concepten wordt ruimte gecreëerd voor de ontwikkeling van innovatieve technieken.

Om waterkeringen in de toekomst te kunnen versterken moet er ruimte open gehouden worden langs waterkeringen in de vorm van beschermingszones, zoals vastgelegd in de legger van waterschappen. Het is de taak van de waterbeheerder om deze ruimtebehoefte in beeld te brengen.

Het kustfundament en de beschermingszones zijn vastgelegd in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening. Indien besloten wordt tot zeewaartse uitbreiding van de kust, dan zal de landwaartse reservering heroverwogen worden of komen te vervallen.

Om een ruimtelijke ontwikkeling in de (huidige) kustzone in harmonie met de waterveiligheid te bewerkstelligen, verwacht het rijk van de kustprovincies dat ze gebiedsvisies voor de kust opstellen. Bij deze gebiedsvisies is het wenselijk om functieaccenten van de kustzone aan te geven.

Scheveningen vormt één van de 'zwakke schakels'; plekken in de Nederlandse kust die na 2020 niet meer aan de veiligheidsnorm voldoen. Het versterken van de zeewering moet hand in hand gaan met maatregelen die de ruimtelijke kwaliteit een impuls geven. Voor Scheveningen is in 2006 gekozen voor een plan dat voorziet in een oplossing zeewaarts, met een harde constructie en extra zand in combinatie met een architectonisch plan voor de boulevard. Een deel van het gebied zal hierdoor naar alle waarschijnlijkheid niet meer binnen de kernzone van de waterkering vallen.

Waterplan Den Haag

In 1998 heeft de gemeente samen met het Hoogheemraadschap van Delfland het Waterplan Den Haag opgesteld. Dit beleidsdocument, dat momenteel in herziening is, integreert het beleid en de regelgeving van de diverse hogere overheden en geeft daar uitvoering aan.

Het Haagse Waterplan heeft als doel de kwaliteit en de belevingswaarde van het water in de stad te verbeteren. Omdat de stad verschillende watersoorten heeft die elkaar beïnvloeden, richt het plan zich niet alleen op het zichtbare water in sloten en grachten, maar ook op afvalwater, grondwater en regenwater.