direct naar inhoud van 3.8 Natuur
Plan: Seinpostduin 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0237DSeinpost1h-50VA

3.8 Natuur

3.8.1 Groen

De nota Groen kleurt de stad - beleidsplan voor het Haagse groen 2005-2015 (2005) - verwoordt het groenbeleid van Den Haag. Voor het plangebied heeft dit beleid geen consequenties.

3.8.2 Ecologie

Het plangebied maakt geen deel uit van de stedelijke ecologische verbindingszones.

3.8.3 Flora- en Faunawet

De Flora- en Faunawet regelt de bescherming van planten- en diersoorten. De Flora- en Faunawet legt een zorgplicht op voor alle dieren en planten in Nederland, bijvoorbeeld door de wijze en het tijdstip van uitvoering van bouwplannen waarbij men rekening houdt met het voortplantingsseizoen en met winterverblijfplaatsen en waardoor dieren niet onnodig worden verontrust. Ook legt de Flora- en Faunawet een beschermingsplicht op voor een groot aantal met name genoemde soorten. De wet bevat verbodsbepalingen voor het verwijderen van beschermde plantensoorten van hun groeiplaats, het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van voortplantings- of vaste rust- en verblijfplaatsen van beschermde diersoorten en het opzettelijk verontrusten van een beschermde diersoort. Voor de algemene beschermde soorten geldt sinds februari 2005 bij ruimtelijke ontwikkelingen een algemene vrijstelling, voor andere soorten die strenger zijn beschermd (vleermuizen, vogels, eekhoorns) kan onder voorwaarden een ontheffing worden aangevraagd.

Vanwege de aard van het plangebied – een bestaand stedelijk woongebied – wordt verwacht dat streng beschermde soorten vleermuizen en vogels zouden kunnen voorkomen. Bij ruimtelijke ontwikkelingen als gevolg van het bestemmingsplan moet rekening worden gehouden met deze beschermde soorten. Voorafgaand aan de ruimtelijke ontwikkeling moet worden onderzocht of beschermde soorten voorkomen, hoe verstoring van deze soorten voorkomen kan worden en of eventueel een ontheffing van de Flora- en Faunawet nodig is.

3.8.4 Kapverbod

Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening is het verboden een houtopstand zonder vergunning of, , van het bevoegd gezag te vellen of te doen vellen. Indien de houtopstand is vermeld op de lijst van monumentale bomen is voor het vellen een ontheffing nodig. Door deze vergunningplicht kunnen belangen worden afgewogen voordat een vergunning of een ontheffing wordt afgegeven dan wel geweigerd. In de Bomenverordening is een mogelijkheid opgenomen monumentale bomen aan te wijzen. In het plangebied zijn geen monumentale bomen aanwezig.