direct naar inhoud van 4.3 Externe veiligheid
Plan: Houtwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0234AHoutwijk-50VA

4.3 Externe veiligheid

Algemene beginselen externe veiligheid

Burgers mogen voor de veiligheid en hun woonomgeving rekenen op:

- een minimum beschermingsniveau, uitgedrukt als het plaatsgebonden risico (PR) en

- een expliciete afweging en verantwoording van de kans op een groot ongeluk met veel slachtoffers, uitgedrukt als het groepsrisico (GR).

In de Wet milieubeheer wordt voor het plaatsgebonden risico een grenswaarde gehanteerd van 10-6 (kans op een miljoen). De aanvaardbaarheid van het groepsrisico wordt beoordeeld op basis van de kans op een ongeval in relatie tot een aantal dodelijke slachtoffers. Het aantal slachtoffers is niet recht evenredig aan de kans: bij een vertienvoudiging van het aantal slachtoffers moet de kans op een dergelijk ongeval honderd keer kleiner zijn. Op deze manier is bij de normstelling rekening gehouden met de beleving van de bevolking: een groter ongeval wordt meer dan evenredig ernstiger ervaren. De relatie tussen de kans en het effect van een calamiteit wordt de oriënterende waarde, of oriëntatiewaarde (OW) genoemd. Dit is geen harde norm. De gemeente heeft beleidsruimte om hiervan af te wijken.

Voor het berekenen van het groepsrisico is het vaststellen van het invloedsgebied van belang. Dit gebied wordt bepaald door de berekening van het grootst mogelijke ongeval waar nog bij 1% van de blootgestelde personen dodelijk letsel optreedt (1% letaliteit). Onderstaande afwegingen zijn gebaseerd op de specifieke invloedsgebieden (inventarisatieafstanden) van de risicobron. Wanneer kwetsbare bestemmingen buiten de invloedsgebieden liggen behoeft het groepsrisico niet te worden vastgesteld (minimale effecten als gevolg van een calamiteit).

Vervoer gevaarlijke stoffen over de weg

Het plangebied ligt niet binnen 200 m van een snelweg of door de gemeenteraad vastgestelde Route gevaarlijke stoffen. Nader onderzoek naar het groepsrisico, op grond van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, is daarom niet noodzakelijk.

Vervoer gevaarlijke stoffen over het spoor

Voor het beoordelen van het groepsrisico reikt het invloedsgebied tot 200 m vanaf het hart van het spoor waarover vervoer van gevaarlijke stoffen plaatsvindt.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied. Een nader onderzoek naar het groepsrisico, op grond van de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen, is niet noodzakelijk.

Buisleidingen

Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) in werking getreden.

De noodzaak voor het verantwoorden van het groepsrisico is beoordeeld op grond van de inventarisatieafstanden zoals deze zijn vastgelegd in bijlage 6 van het Handboek buisleiding in bestemmingsplannen - Handreiking voor opstellers van bestemmingsplannen van maart 2010. Het plangebied ligt buiten de geldende inventarisatieafstand van de meest nabijgelegen aardgastransportleiding. Het groepsrisico behoeft daardoor niet te worden berekend en verantwoord.

Er zijn geen plaatsgebonden risicocontouren die voor dit plan van belang zijn.

Bevi-inrichtingen

In de nabijheid van het plangebied zijn geen LPG-tankstations aanwezig of geprojecteerd waarvan de veiligheidscontouren op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en de bijbehorende regeling geheel of gedeeltelijk in het plangebied zijn gelegen. Opslagplaatsen voor gevaarlijke stoffen en installaties van LPG-tankstations liggen op meer dan 150 m vanaf de grens van het plangebied. Een nader onderzoek naar het groepsrisico, als gevolg van stationaire risicobronnen, is niet vereist.

Vuurwerkopslag

In de nabijheid van het plangebied is Vuurwerkhandel 'De Tien Tonner' gesitueerd (Dekkershoek 76), waar sprake is van opslag van maximaal 10.000 kg consumenten vuurwerk. Het bestemmingsplan 'Parapluherziening Detailhandel Vuurwerk' dat de vestiging van detailhandel in vuurwerk inclusief de daarbij behorende opslag van vuurwerk regelt, blijft voor onderhavig plangebied gelden. Volgens het Vuurwerkbesluit geldt een veiligheidsafstand in voorwaartse richting van 8 meter (bijlage 3, artikel 1.2.a). Het plangebied ligt buiten deze contour.

Opslag overige gevaarlijke stoffen

Buiten maar wel in de nabijheid van het plangebied bevinden zich aannemersbedrijf Schero (Zichtenburglaan 30) en transportbedrijf Jan Knijnenburg (Dekkershoek 4). Binnen beide inrichtingen wordt maximaal 25 kg of liter in emballage verpakte gevaarlijke stoffen volgens de ADR opgeslagen. Deze stoffen zijn getoetst aan de richtlijn PGS 15. De hoeveelheid opgeslagen gevaarlijke stoffen valt onder de ondergrens van 50 kg van de PGS 15, waardoor geen nadere voorschriften zijn opgenomen.

Binnen beide inrichtingen wordt maximaal 450 liter aan gassen in drukhouders opgeslagen (buitenopslag). Conform art. 4.1 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer moet voor een, in de buitenlucht gesitueerde, opslagvoorziening met meer dan 1.000 liter brandbare gassen in gasflessen (gemeten naar de totale waterinhoud) een veiligheidsafstand van 15 m in acht genomen worden. Gezien de maximale hoeveelheid opgeslagen gassen in drukhouders bij beide aannemers, behoeft er geen veiligheidsafstand in acht te worden genomen.

Gasdrukregel- en meetstation

In onderstaande afbeelding is één gasdrukregel- en meetstation te onderscheiden, gesitueerd op de Laan van de Mensenrechten nabij nr. 141. Volgens de Provinciale Risicokaart is sprake van een veiligheidscontour van 15 m, gerekend vanaf de buitenkant van het gasdrukregel- en meetstation. De veiligheidsafstand volgt uit artikel 3.12 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer. Deze contour geldt voor een gasdrukregel- en meetstation type C met een jaarlijkse doorzet van meer dan 6.000 m3 aardgas. Binnen deze contour zijn geen nieuwe ontwikkelingen geprojecteerd.

Conclusie

Externe veiligheid staat de ruimtelijke besluitvorming voor het conserverend bestemmingsplan Houtwijk niet in de weg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0518.BP0234AHoutwijk-50VA_0016.png" 

Risicovolle objecten in en nabij plangebied Bron: Provinciale Risicokaart

Advies Hulpverleningsregio Haaglanden

De gemeente heeft in het kader van het wettelijk verplichte vooroverleg (ex art. 3.1.1 Bro) de Hulpverleningsregio Haaglanden om advies gevraagd.

De Hulpverleningsregio heeft in hun reactie van 16 april 2012 aangegeven dat geconstateerd is dat het plangebied niet in het invloedsgebied ligt van de transportroute gevaarlijke stoffen, buisleidingen of objecten waarop het Bevi van toepassing is. De conclusie die daaruit is getrokken is dat de uitvoering van het onderhavge bestemmingsplan niet leidt tot een noemenswaardige toe- of afname van bestaande risico's.

Ook wat de bereikbaarheid en bestrijdbaarheid van incidenten betreft, ten aanzien van de toegankelijkheid, en bluswatervoorziening(en) zijn er geen opmerkingen. Waarbij wel wordt opgemerkt dat dit in de toekomst geborgd dient te worden blijven.