direct naar inhoud van 5.4 Toelichting op de regels
Plan: Vrederust
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0223BVrederust-70OH

5.4 Toelichting op de regels

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding (plankaart), regels en een toelichting. De eerste twee onderdelen zijn juridisch bindend, de toelichting is juridisch niet bindend maar helpt bij de interpretatie van de plankaart en de regels.

De regels zijn als volgt ingedeeld:

Inleidende regels. De inleidende regels (artikel 1 en 2) lichten de begrippen toe die in de regels voorkomen en ook de wijze van meten (hoogte, diepte et cetera) die moet worden gehanteerd.

Bestemmingsregels. De bestemmingsregels (artikel 3 tot en met 23) bevatten voor elke bestemming een omschrijving van de doeleinden en bouwregels. Als specifiek voor een bestemming een afwijkingsbevoegdheid geldt, is deze in de betreffende bestemmingsbepaling opgenomen.

Algemene regels. De algemene regels (artikel 24 tot en met 30) bevatten algemene - voor alle bestemmingen geldende - bepalingen zoals algemene bepalingen ten aanzien van het bouwen, ten aanzien van het gebruik van gronden en bouwwerken en algemene afwijkingsbepalingen.

Overgangs- en slotregels. De laatste twee bepalingen (artikel 31 en 32) betreffen achtereenvolgens het overgangsrecht en de slotregel.

Als bijlage bij de regels is opgenomen:

  • Bijlage 1: Staat van Bedrijfsactiviteiten bij functiemening VNG;
  • Bijlage 2: Staat van Horecacategorieën;
  • Bijlage 3: Parkeernormen.

Inleidende regels

In artikel 1 worden belangrijke begrippen die in het plan voorkomen, nader gedefinieerd. In artikel 2 is aangegeven hoe afstanden en maten die in de regels worden voorgeschreven, moeten worden gemeten. Het definiëren van begrippen en de aanwijzingen voor het meten vergroten de duidelijkheid en de rechtszekerheid. Een belangrijk onderdeel van de begripsbepalingen zijn de definities van inrichtingen die voorheen in de Leefmilieuverordening Recreatie-inrichtingen c.a. (de LMV-inrichtingen) werden geregeld. Dit plan vervangt voor wat betreft het plangebied het beleid in deze verordening.

Bestemmingsregels

In deze paragraaf worden de verschillende bestemmingsregels kort toegelicht.

Artikel 3 Bedrijf

Binnen de bestemming zijn bedrijven in categorie A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging als opgenomen in Bijlage 1 - Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging van de regels, toegestaan. De brandweerkazerne is specifiek aangeduid. De bouwvlakken zijn op een dusdanige manier opgenomen, dat er beperkte uitbreidingsmogelijkheden bestaan. De bouwhoogte van de bebouwing is op de plankaart aangegeven. In de regels wordt verwezen naar de hoogteaanduidingen op de plankaart.

Artikel 4 Gemengd - 1

Deze bestemming is toegekend aan de in paragraaf 3.3.3.1 van de toelichting beschreven concecntratiegebied voor detailhandel: winkelcentrum Ambachtsgaarde. De bestemmingsregeling is hier op toegesneden.

Artikel 5 Gemengd - 2

De bestemming is toegekend aan het Korte Blok van de Ambachtsgaarde. De toekomstige ontwikkeling van dit gebied wordt beschreven in paragraaf 5.2.2 van de toelichting. Binnen deze bestemming worden de daar geschetste ontwikkelingen gefaciliteerd. De regeling is zodanig opgesteld dat het achterterrein van het Korte Blok kan worden bebouwd.

Artikel 6 Gemengd - 3

De bestemming Gemengd-3 is toegekend aan de reeds van functie getransfomeerde voormalige winkelstrips in het plangebied. Aan deze locaties is vanwege de levensvatbaarheid een ruime bestemming toegekend. Detailhandel en horeca zijn echter, vanuit de in de toelichting beschreven beleidsmatige uitgangspunten, uitsluitend toegestaan binnen de op de verbeelding opgenomen aanduidingen. Dit betreffen de bestaande vestigingen ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerp bestemmingsplan.

Artikel 7 Gemengd - 4

Deze bestemming is toegekend aan de ontwikkellocatie op het plein van de Ambachtsgaarde waar een nieuw appartementencomplex met voorzieningen wordt ontwikkeld. Deze planontwikkeling is beschreven in paragraaf 5.2.2 van de toelichting.

Artikel 8 Gemengd - 5

De bestemming is toegekend aan het perceel Zwaardvegersgaarde 95. In paragraaf 5.2.5 van de toelichting worden de op dit perceel voorgestane mogelijkheden geschetst.

Artikel 9 Groen

In het plangebied zijn grote en kleine groenvoorzieningen aanwezig die op wijkniveau, buurtniveau en straatniveau van belang zijn. Kleine groenvoorzieningen maken deel uit van het straatprofiel en zijn daarom onderdeel van de verschillende verkeersbestemmingen. Binnen deze bestemming zijn speelvoorzieningen toegestaan. Gebouwen zijn niet toegestaan. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde (zoals bijvoorbeeld afscheidingen en speeltoestellen) zijn binnen deze bestemming mogelijk. Deze bestemming is toegekend aan het in de toelichting beschreven Groene Assenkruis (paragraaf 3.3.5).

Artikel 10 Maatschappelijk

De op de plankaart voor Maatschappelijk aangegeven gronden zijn bestemd voor maatschappelijke voorzieningen, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, religie, zorginstellingen, waaronder verzorgingshuizen, verzorgingscentra, woongroepen en inrichtingen voor gehandicapten en welzijnsvoorzieningen, Tevens zijn op de daartoe aangeduide gronden tevens aan de naastgelegen maatschappelijke bestemming gelieerde aanleunwoningen toegestaan. De bebouwing op deze gronden wordt omwille van de flexibiliteit gereguleerd middels een bebouwingspercentage. Hier op is één uitzondering gemaakt ten aanzien van een deel van het perceel behorend tot Goudsmidsgaarde 5. Uit het bezonningsonderzoek volgt dat hier aandacht moet worden besteed aan de bezonning van het naastgelegen plein. Hier mag uitsluitend worden gebouwd indien wordt aangetoond dat aan de Haagse bezonningsnorm wordt voldaan.

Artikel 11 Recreatie

De bestemming Recreatie is toegekend aan de school- en kindertuinen langs de Erasmusweg.

Artikel 12 Sport

Deze bestemming is toegekend aan de sportvelden langs de Dedemsvaartweg.

Artikel 13 Verkeer - Hoofdverkeersweg

De op de plankaart als Verkeer-Hoofdverkeersweg aangewezen gronden zijn bestemd voor hoofdverkeerswegen. Deze worden gedefinieerd als rijbanen voor het gemotoriseerde verkeer op doorgaande hoofdroutes in hoofdzaak ten behoeve van de algemene ontsluiting van wijken en grote delen van de stad en de verbinding met rijks-en andere wegen. Naast rijbanen voor gemotoriseerd verkeer zijn bus- en trambanen en voet- en fietspaden, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer, toegestaan. Tevens zijn bij de bestemming behorende bebouwing, groen en overige voorzieningen toegestaan.

Artikel 14 Verkeer - Straat

Onder deze bestemming vallen de straten met doorgaande rijbanen. Het gaat om doorgaande rijbanen voor verkeer, in hoofdzaak ten behoeve van de ontsluiting van wijken en buurten: de buurtontsluitingswegen. Ten aanzien van de inrichting zijn dezelfde voorzieningen als bij hoofdverkeerswegen toegestaan.

Artikel 15 Verkeer - Verblijfsgebied

De op de plankaart voor Verkeer - Verblijfsgebied aangewezen gronden zijn bestemd voor voet- en fietspaden, wegen ten behoeve van de bevoorrading van de aan bestemming grenzende bebouwing, parkeerplaatsen, luifels, wind- en terrasschermen, kunstobjecten en speelvoorzieningen. De verschillende transformatogebouwen in het plangebied zijn grotendeels binnen deze bestemming opgenomen en voorzien van een aanduiding nutsvoorziening. Binnen deze bestemming zijn eveens een tweetal kiosken (viskiosk en bloemenkiosk Ambachtsgaarde) en een koffiehuis opgenomen.

Artikel 16 Verkeer - Verblijfsstraat

De op de plankaart als Verkeer-Verblijfstraat aangewezen gronden zijn bestemd voor verblijfsstraten. Het gaat grotendeels om openbare ruimte die niet voor doorgaand verkeer is aangewezen. Deze straten bestaan uit rijbanen voor het lokale gebiedsgebonden verkeer, ten behoeve van de ontsluiting van buurten en direct aangelegen bestemmingen. De kantine voor medewerkers van het openbaar vervoer aan de Erasmusweg is binnen deze bestemming opgenomen.

Artikel 17 Water

De voor Water aangewzen gronden zijn bestemd voor waterlopen en -wegen, vijvers, oevers, voet- en fietspaden en bijbehorende voorzieningen. Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan.

Artikel 18 Wonen - 1

De op de plankaart voor Wonen-1 aangewezen gronden zijn bestemd voor woningen met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouwen zijnde, tuinen en erven. Onder voorwaarden is de vestiging van een aan huis verbonden beroep of bedrijf toegestaan.
Op de plankaart zijn de bebouwingsvlakken met daarbij de maximaal toegestane bebouwingshoogte opgenomen. De bestemming bevat een regeling voor de realisatie van dakopbouwen. Middels functieaanduidingen wordt van de woonbestemming afwijkend gebruik geregeld.
Deze bestemming is toegekend aan de meergezinswoningen en eengezinswoningen die niet zijn voorzien van een tuin.

Artikel 19 Wonen - 2

Deze bestemming is toegekend aan eengezinswoningen met een tuin. In tegenstelling tot de bestemming Wonen-1 bevat dit artikel dan ook een erfbebouwingsregeling.

Artikel 20 Leiding - Gas

Binnen het plangebied zijn twee gasleidingen gelegen. Deze leidingen worden middels een dubbelbestemming beschermd. Er is onderzoek gedaan naar de externe veiligheidsconsequenties van de leidingen (zie paragraaf 4.4.3).

Artikel 21 Leiding - Riool

Binnen het plangebied is een rioolpersleiding gelegen. Deze leiding wordt middels een dubbelbestemming beschermd.

Artikel 22 Waarde - Archeologie

In het plan is het archeologisch waardevol gebied beschermd door middel van een dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Daarnaast zijn er bouwregels gesteld, die in het kader van het bouwen van bouwwerken met grondroering van toepassing zijn. Ten slotte is er een vergunningsstelsel opgenomen voor het verrichten van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden in dit gebied.

Artikel 23 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming is toegekend aan de polderkade langs de Erasmusweg. De dubbelbestemming bevat een stelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden (voorheen: aanlegvergunningenstelsel). Deze regeling dient ter bescherming van de polderkade. Daarnaast is een specifieke bouwregeling aan deze bestemming gekoppeld. Uitsluitend bouwwerken waarbij grondroering is vereist vallen onder deze regeling.

Algemene Regels

De artikelen 24 t/m 30 bevatten de algemene regels van het bestemmingsplan. Zo zijn in deze artikelen de algemene bouw- en gebruiksmogelijkheden opgenomen. Deze regels gelden voor het hele plangebied.

In artikel 28 zijn enkele wijzigingsbevoegdheden opgenomen. Deze bepalingen maken een toekomstige wijziging van de dubbelbestemming Waarde - Archeologie mogelijk. Daarnaast wordt de wijziging van de van dit plan deel uitmakende bestemming 'Verkeer-Verblijfsgebied', voorzover voorzien van de aanduiding nutsvoorziening, in de bestemming 'Wonen' mogelijk gemaakt. Van deze bepaling kan gebruik worden gemaakt bij een toekomstige herstructureringsopgave in het gebied. Er kan zowel gebruik worden gemaakt van de bestemming Wonen-1 als de bestemming Wonen-2.

Overgangs- en slotregels

Artikel 31 Overgangsrecht

De overgangsregels hebben als doel tijdens de overgang naar een nieuw bestemmingsplan de rechtstoestand vast te leggen van bouwwerken die op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerp van het plan zijn gebouwd of nog gebouwd kunnen worden – dat wil zeggen waarvoor omgevingsvergunning is verleend of nog te verlenen is – en die afwijken van de bouwregels in dit plan. Het tweede lid van dit artikel heeft betrekking op het gebruik van gronden en bouwwerken, voor zover dit gebruik op het tijdstip van rechtskracht verkrijgen van dit bestemmingsplan afwijkt van dit plan.

Artikel 32 Slotregel

Dit artikel geeft aan onder welke naam de regels van het bestemmingsplan moeten worden aangehaald: 'Regels van het bestemmingsplan Vrederust'