direct naar inhoud van 4.6 Groen
Plan: Florence Nightingale Park
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0222BFlorenceNP-50VA

4.6 Groen

Groen kleurt de stad

De nota ''Groen kleurt de stad - beleidsplan voor het Haagse groen 2005-2015" (2005) verwoordt het groenbeleid van Den Haag in twee doelstellingen:

  • 1. het beleidsplan biedt een kader voor duurzaamheid bij inrichting, beheer en gebruik van groen waarbij steeds meer sprake zal zijn van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van beheerder en gebruiker;
  • 2. het beleidsplan biedt een raamwerk waarbinnen keuzes kunnen worden gemaakt bij ruimtelijke ingrepen die van invloed zijn op het groen in de stad en bij veranderende maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de functies van het groen.

Deze doelstellingen zijn vertaald in vier ambities:

  • 1. ruimte voor groen in en om de stad;
  • 2. aandacht voor toegankelijkheid, gebruik en beleving van het groen;
  • 3. duurzaamheid in inrichting, beheer en onderhoud van het groen;
  • 4. samen het groen beheren.

Op grond van de aanwezige waarden zijn grote delen van het groen in Den Haag van bijzonder belang voor de kwaliteit, de identiteit en de belevingswaarde van de stad alsmede voor de kwaliteit en de verspreidingsmogelijkheden van planten en dieren. Deze vormen gezamenlijk de Stedelijke Groene Hoofdstructuur. Inzet is deze stedelijke groenstructuur duurzaam in stand te houden en waar mogelijk te versterken.

Groen in het plangebied

Onderdeel van het plangebied is het Florance Nightingalepark en het volkstuincomplex. De openbare ruimte rond het HagaZiekenhuis is lommerlijk ingericht. Ook deze groenlob is onderdeel van het groen in het gebied.

Ontwikkelingsvisie Stedelijke Ecologische Verbindingszones

In de nota Stedelijke Ecologische Verbindingszones (2009) is de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur (SEHS) van Den Haag aangegeven. Deze structuur sluit aan op de provinciale en nationale ecologische hoofdstructuur. De SHES bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones. De verbindingszones bestaan uit zo veel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen.

In het groenbeleidsplan en de ontwikkelingsvisie is de ambitie aangegeven om de bomenstructuur over de Escamplaan uit te breiden in de richting van het centrum van de stad via de Escamplaan - Dierenselaan en Steijnlaan.

Voor het plangebied betekent dit dat de bomenstructuur langs de Escamplaan in stand moet worden gehouden en waar mogelijk geintensiveerd moet worden. Ook aan de Leyweg moet de verloren gegane boomstructuur hersteld worden.

Herziene Natuurbeschermingswet 1998

Het plangebied valt niet in een Natura 2000 gebied.

Bomenverordening Den Haag 2005

Er zijn geen monumentale bomen in het plangebied aanwezig.

Boswet

De Boswet is niet van toepassing op het plangebied.