Plan: | Bomenbuurt 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0207CBomenbuurt-50VA |
Het vigerend archeologische beleid is verwoord in de gemeentelijke beleidsnota Archeologie 2011-2020: In het verleden ligt het heden... ‘archeologie in Den Haag’. De nota is geënt op de Wet op de Archeologische Monumentenzorg (Wamz), onderdeel van de gewijzigde Monumentenwet 1988. In de nota is een aantal beleidsdoelstellingen voor 2011 – 2020 geformuleerd. Deze richten zich op duurzaamheid, transparantie, kwaliteit, effectiviteit, samenwerking en draagvlak:
De gemeente streeft ernaar om archeologische waarden zoveel mogelijk “in situ” in de grond te bewaren. Bij de aanwezigheid van betekenisvolle archeologische resten wordt gekeken of een planaanpassing kan worden toegepast. Wanneer een planaanpassing onmogelijk blijkt te zijn wordt de archeologische vindplaats zo goed mogelijk opgegraven en gedocumenteerd.
De uitvoering van het archeologiebeleid in de gemeente gebeurt op basis van:
- de Beleidsnota 2011-2020;
- de Archeologische Waarden- en Verwachtingenkaart (AWVK);
- de Gemeentelijke onderzoeksagenda Archeologie (GOA);
- de Monumentenverordening.
Om als ruimtelijk instrument up-to-date te blijven zal de AWVK regelmatig (bijvoorbeeld na vijf jaar)
worden geactualiseerd op basis van de nieuw-vrijgekomen informatie over het bodemarchief.
De gemeente zorgt er voor dat de archeologische belangen in voldoende mate in bestemmingsplannen opgenomen zijn. Dat betekent dat bestemmingsplannen zijn voorzien van een archeologieparagraaf, voorschriften en de plankaart.
De gemeente continueert haar opgravingsbevoegdheid, voert zelf archeologisch onderzoek uit en behoudt het depot. Daarnaast voert de gemeente de regie op onderzoek dat door derden wordt uitgevoerd.
De gemeente gaat uit van de regel dat de “initiatiefnemer” de kosten van archeologisch onderzoek betaalt.
De gemeente geeft voorlichting via verschillende middelen zoals tentoonstellingen, publicaties, lezingen, open dagen en lessen.
Veel aandacht zal worden besteed aan het uniformeren en digitaliseren van alle analoge en digitale informatie over het bodemarchief en deze goed te ontsluiten.
De Haagse bodem is rijk aan archeologische waarden. Veel daarvan zijn echter nog niet of maar zeer ten dele bekend. Bij gebieden waar de waarden niet bekend zijn, maar waar de bodemopbouw de aanwezigheid van archeologische waarden mogelijk maakt, wordt gesproken van een archeologische verwachting. Indien in een in voorbereiding zijnde bestemmingsplan gebieden met archeologische waarden en/of verwachtingen aanwezig zijn, zoals het onderhavige, dan worden de potentiële archeologische waarden in deze gebieden beschermd.
In paragraaf 5.3 wordt toegelicht hoe deze waarden in het bestemmingsplan worden beschermd.
Zie ook de 'Archeologische kaart Den Haag'.