direct naar inhoud van 3.11 Water
Plan: Wateringse Binnentuinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0203BWateringBin-50VA

3.11 Water

3.11.1 Waterplan Den Haag 1998-2012

De gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben samen een plan voor het stedelijk waterbeheer opgesteld: Waterplan Den Haag 1998-2012 (1999). In het plan is het 'integraal waterbeheer' in Den Haag concreet uitgewerkt. Het plan behelst een visie op het samenhangend beheer van riolering, oppervlaktewater, watergebonden natuur en ondiep grondwater in Den Haag op middellange termijn.

Met haar ligging aan zee, duinen, grachten, polders en stadsparken vervult water in de gemeente Den Haag verschillende rollen: de functie van water in het centrum is anders dan die van water langs de duinen of in de Noordpolder en het Wateringse Veld. Oppervlaktewater, bijvoorbeeld grachten en boezemwater, is bepalend voor het functioneren van het totale watersysteem. Vanwege het karakter van een grote stad als Den Haag en de verschillende rollen die water erin vervult, kiezen het Hoogheemraadschap en de gemeente in het Waterplan Den Haag 1998-2012 voor drie verschillende ambitieniveaus voor het stedelijk watersysteem:

  • in 'Water dat siert' staat de belevingswaarde centraal. Oppervlaktewater ziet er aantrekkelijk uit, stinkt niet, wateroverlast wordt voorkomen en er is ruimte voor oever- en waterplanten en een aantal diersoorten. Recreatie zoals sportvissen en kanoën is mogelijk. Vooral water in en rond het centrum moet aan deze ambitie voldoen.
  • 'Water dat behaagt' staat naast de belevingswaarde duurzamer beheer en een sterkere natuurwaarde voor. Zulke gebieden zijn bijvoorbeeld Benoordenhout en Mariahoeve.
  • bij 'Water dat leeft' is sprake van een duurzaam beheer en kan zich natuur ontwikkelen die afhankelijk is van goed water. Vervuiling waaronder die uit riooloverstorten is zo goed als geëlimineerd. In Den Haag gaat het om Haagse Beek, Wateringse Veld en Leidschenveen/Ypenburg.
3.11.2 Waterbergingsvisie Den Haag

Na het Waterplan Den Haag 1998-2012 brachten de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland samen de waterbergingsopgave voor Den Haag in beeld en spraken zij maatregelen af om het waterbergingstekort in de verschillende delen van de stad op te lossen: de Waterbergingsvisie Den Haag (2003). Uitgangspunt van de Waterbergingsvisie Den Haag is het voorkomen van problemen met waterberging bij nieuwe ontwikkelingen in de stad door uitvoering van de maatregelen voor verbetering van de waterberging die in de visie zijn opgenomen. Maatregelen voor verbetering van de waterkwaliteit blijven bij nieuwe ontwikkelingen nog wel noodzakelijk. Bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen wegen Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland in onderling overleg water mee in de planvorming en passen zij water op een creatieve manier in het stedelijk gebied in.

3.11.3 Watertoets

In een vroeg stadium is uitgebreid overleg gevoerd met het Hoogheemraadschap Delfland om te komen tot een goede invulling van de watervraagstukken in Wateringse Veld. Daarna is overleg gevoerd tijdens het opstellen van de ruimtelijke onderbouwing van het project ten behoeve waarvan vrijstelling van het geldende bestemmingsplan moest worden verleend (zie paragraaf 1.1). Ten aanzien van de verschillende waterthema's is gezamenlijk gekeken naar de beleidsmatige vraagstukken en mogelijkheden voor oplossingen binnen het plangebied.

In overleg met het Hoogheemraadschap van Delfland is gekomen tot een waterparagraaf voor het hele gebied van Wateringse Binnentuinen. De afspraken hierin zullen bij elke afzonderlijke bouwaanvraag als vertrekpunt dienen.

De aspecten waterkering, waterkwantiteit, waterkwaliteit, ecologie, onderhoud en bagger, afvalwater en riolering en de bestemming zijn evenals de opmerkingen van het Hoogheemraadschap van Delfland aldus verwerkt in het waterhuishoudkundig plan. Het plangebied ligt niet in de invloedssfeer van een ecologische zone, zodat dit onderwerp in onderhavig uitwerkingsplan niet aan de orde is.

Waterkering

In het plangebied ligt een waterkering. Deze is opgenomen in het plan.

Waterkwantiteit

In het plangebied wordt een substantiële hoeveelheid oppervlaktewater aangelegd. Het plan gaat uit van ruim 8% open water. In combinatie met een mogelijke peilstijging biedt deze oppervlakte voldoende ruimte voor waterberging: er wordt voldaan aan de bergingsnorm van 325 m³ per hectare.

De tabel geeft een overzicht van de bestaande en de nieuwe situatie van het oppervlaktewater in Wateringse Binnentuinen en de totalen van de Wippolder. Met de aanpassingen van het watersysteem wordt voldaan aan de waterbergingsopgave.

Tabel 1: dempen en graven oppervlaktewater Wateringse Binnentuinen (in m²)

Wateringse Binnentuinen   bestaande situatie   handhaven
 
dempen
 
graven   nieuwe situatie  
boezempeil 0,40 m -NAP   12.726   0   12.726   12.209   12.209  
polderpeil 0,70/0,80 m -NAP   8.354   4.221   4.133   30.737   34.958  
totaal   21.080   4.221   16.859   42.946   47.167  
Wateringse Binnentuinen   nieuwe situatie   verschil bestaand/nieuw   afwaterings-gebied   %  
boezempeil 0,40 m -NAP   12.209   -517   53.500   22,8%  
polderpeil 0,70/0,80 m -NAP   34.958   26.604   365.712   9,6%  
totaal   47.167   26.087   419.212   11,2%  
Wippolder   nieuwe situatie   verschil bestaand/nieuw   afwaterings-gebied   %  
totaal   104.755   61.112   1.146.678   9,1%  

Waterkwaliteit en ecologie

Het ambitieniveau ten aanzien van de waterkwaliteit in het plangebied is de hoogste: 'Water dat leeft'. De voornaamste doelen zijn duurzaam waterbeheer en het ontwikkelen van waterafhankelijke natuur. De inrichting van het watersysteem met veel planten in en langs het water bevordert de waterkwaliteit. De ecologische zone in Wateringse Veld-Zuid, met oever- en waterplanten, zal evenwijdig aan de Tomatenlaan worden doorgetrokken.

Onderhoud en bagger

Voor het onderhoud van de watergangen en de waterkeringen gelden de verbods- en gebodsbepalingen uit de Keur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Langs watergangen moet een beschermingszone in acht worden genomen, op en langs waterkeringen een kernzone en een beschermingszone. De hoofdwatergangen zullen na de overdracht worden onderhouden door het Hoogheemraadschap van Delfland. De overige watergangen door de gemeente. In het plangebied Wateringse Binnentuinen bevinden zich geen hoofdwatergangen. Op 4 april 2006 heeft de OCWV van Delfland een vergunning ontvangen, kenmerk 546686/05.80412. In deze vergunning werd ook gesproken over de afkoop onderhoud.

Afvalwater & riolering

Conform het rioleringsbeleid in de 'Leidraad Riolering' moeten alle panden in het plangebied – onderdeel van het stedelijk gebied – op de riolering zijn aangesloten. Door het aanleggen van een gescheiden rioolstelsel wordt invulling gegeven aan het rioleringsbeleid. Conform de 'Beslisboom afkoppelen' wordt in de waterhuishouding van het plangebied gestreefd naar afkoppeling van de regenwaterafvoer en zoveel mogelijk direct lozen van schoon water op het oppervlaktewater.