Plan: | Wateringse Veld - Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0172BWateringZd-50VA |
Het bestemmingsplan Wateringse Veld-Zuid vervangt voor wat betreft het plangebied het geldende Bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening dat op 18 december 1997 is vastgesteld. Deze partiële herziening kan niet los worden gezien van het Bestemmingsplan Wateringse Veld dat op 6 juni 1996 is vastgesteld. De partiële herziening was nodig omdat het Bestemmingsplan Wateringse Veld op 26 augustus 1997 slechts gedeeltelijk in werking was getreden: gedeputeerde staten van Zuid-Holland onthielden op 28 januari 1997 aan een aantal onderdelen hun goedkeuring. Met het vaststellen van 'Bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening' werden de oorspronkelijke intenties van de gemeente alsnog planologisch-juridisch vastgelegd. Gedeputeerde staten hebben deze herziening op 21 juli 1998 goedgekeurd.
De verschillende buurten van Wateringse Veld zijn in het 'Bestemmingsplan Wateringse Veld, eerste herziening' overwegend of geheel bestemd voor 'Stadsuitbreiding' ('SU-4' voor Oosteinde, 'SU-5' voor Lage Veld, 'SU-6' voor Eilanden, 'SU-7' voor Vijvers en 'SU-8' voor Zuideinde, het huidige Zonne Veld). Binnen de verschillende subbestemmingen wordt onder andere het minimum- en maximumaantal woningen per hectare aangegeven: voor de bestemming 'SU-5' ligt dit tussen de 35 en 45 en voor de bestemming 'SU-6' tussen de 15 en 20 woningen per hectare. Ook is binnen enkele subbestemmingen voorzien in een richtgetal voor het aantal hectare aan groen- en/of watervoorzieningen. De bestemming 'Stadsuitbreiding' is een zeer brede bestemming, waaronder niet alleen doeleinden als wonen, detailhandel, horeca, onderwijs- en verkeersvoorzieningen vallen, maar ook doeleinden als parken en waterpartijen, natuurontwikkelingsgebied en welzijnsvoorzieningen.
Verder is nog de bestemming 'Lint' van toepassing op de verschillende linten, inclusief de aanliggende bebouwingsstroken in Wateringse Veld. Zo draagt het Oosteinde in dit bestemmingsplan de bestemming 'L-2'. Deze bestemming kent ook een ruime invulling maar minder ruim dan de bestemming 'Stadsuitbreiding'. Binnen deze bestemming is het uitgangspunt de handhaving van het gemengde karakter van functies en aard van de bebouwing en van het stedenbouwkundige beeld dat wordt gekenmerkt door relatief lage bebouwing met lange voortuinen. Op de plankaart is in het uiterste oosten – ten zuiden van het Oosteinde – een strook aangegeven die bestemd is als 'Zone t.b.v. natuurontwikkelingsgebied'. Ten zuiden van de Bovendijk is een strook bestemd voor 'Zone voor park c.q. waterpartij'. Wat uiteindelijk de Laan van Wateringse Veld en het Lage Plein is geworden, is op de plankaart bestemd voor 'Verkeersdoeleinden'.
Het nieuwe bestemmingsplan Wateringse Veld-Zuid vervangt ook het Uitwerkingsplan Parkbuurt Oosteinde, fase IIIB dat in juni 1999 werd vastgesteld. Dit uitwerkingsplan dat deel uitmaakt van het Bestemmingsplan Wateringse Veld vormt de planologisch-juridische basis voor de uitvoering van een bouwplan voor 36 woningen tussen het Baroniepad en het Oosteinde.
Naast bestemmingsplannen die op een specifiek plangebied van toepassing zijn, kent de gemeente Den Haag een aantal parapluherzieningen die op het hele gemeentelijke grondgebied van toepassing zijn en die door dit bestemmingsplan voor wat betreft het plangebied worden vervangen:
De wijze waarop bestemmingsplan Wateringse Veld - Zuid de parapluherzieningen vervangt, is beschreven in paragraaf 5.2