Plan: | Rustenburg - Oostbroek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0518.BP0169BRustenburg-50VA |
Bedrijven groter dan 500 m² worden bestemd als Bedrijf. Binnen de bestemming zijn bedrijven in categorie A en B van de Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging als opgenomen in Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging van de regels, toegestaan. Daarnaast is ondergeschikte horeca ten dienste van de bestemming, zoals een bedrijfskantine, toegestaan. De bouwvlakken zijn op een dusdanige manier opgenomen, dat er beperkte uitbreidingsmogelijkheden bestaan.
De vestiging van nieuwe garagebedrijven is niet toegestaan. Bestaande rechten van garagebedrijven worden gerespecteerd, echter met dien verstande dat bij bedrijfsbeëindiging het garagebedrijf kan worden omgezet in en ander bedrijf.
De bouwhoogte van de bebouwing is op de plankaart aangegeven in een maximaal aantal bouwlagen. In de regels wordt verwezen naar de hoogteaanduidingen op de plankaart. Voor de erfbebouwing mag er buiten het bouwvlak maximaal 20% van de oppervlakte van het bouwvlak bebouwd worden. De maximale hoogte bedraagt 4 meter en er dient minimaal 3 meter afstand tot de erfgrens aangehouden te worden.
De gronden binnen de bestemming Bedrijf-2 zijn bestemd voor nutsbedrijven. Het transformatorhuisje gelegen nabij de sportvelden aan de Voorthuizenstraat is bestemd als Bedrijf-2, omdat de brutovloeroppervlakte groter is dan 20 m2. Kleine nutsvoorzieningen zoals transformatorhuisjes en elektriciteitsvoorzieningen, met een maximale bouwhoogte van 3 m en een maximale brutovloeroppervlakte van 20 m² kunnen worden gebouwd op grond van de algemene bouwregel als opgenomen in artikel 18 onder f.
De concentratie van (winkel)voorzieningen in het stadsdeelcentrum aan de Dierenselaan is bestemd als Gemengd-1. Hier wordt ruimte geboden voor detailhandel, winkelondersteunende en lichte vormen van horeca (categorie I en II), publieksgerichte dienstverlening en maatschappelijk ondersteunende functies. Wonen is uitsluitend op de verdiepingen toegestaan om het winkelkarakter en de dynamiek van de straat te behouden.
Het bouwperceel mag volledig worden bebouwd, met dien verstande dat de bebouwing buiten het bouwvlak niet hoger mag zijn dan 4 meter. Op deze wijze krijgen detailhandel, winkelondersteunende en lichte vormen van horeca (categorie I en II), publieksgerichte dienstverlening en maatschappelijk ondersteunende functies de mogelijkheid om uit te breiden om zo het winkelkarakter van het gebied te behouden.
Dakopbouwen mogen worden geplaatst volgens de in Dakopbouwen opgenomen kaart en nota 'Woningvergroting door dakopbouwen, Rustenburg-Oostbroek Den Haag'.
In het bestemmingsplan zijn de gebouwen voor scholen, sportvoorzieningen en zorgcentra bestemd als Gemengd-2. Het “verkleuren” van deze specifieke maatschappelijke en sportvoorzieningen naar winkels, wonen of andere (centrum)functies is niet voorzien en is zelfs ongewenst. Binnen de bestemming Gemengd-2 is “verkleuring” van maatschappelijke en sportvoorzieningen onderling mogelijk.
Voor bebouwing op sportvelden wordt met een bebouwingsvlak gewerkt. Daarnaast zijn tribunes, scoreborden, ballenvangers etc mogelijk binnen de gestelde maximale hoogteregels voor deze bouwwerken, geen gebouwen.
Het gemeentelijke beleid ten aanzien van groenvoorzieningen is duidelijk vertaald op de plankaart en zodoende zijn uitsluitend het structurele groen in de wijk en de in het Wijkplan aangegeven 'pareltjes' als Groen bestemd. Binnen de bestemming Groen staat het behoud van de bestaande groenvoorzieningen centraal. Daarom mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd.
In het bestemmingsplan zijn de gebouwen voor scholen, erediensten en zorgcentra bestemd als Maatschappelijk. Het “verkleuren” van deze specifieke maatschappelijke voorzieningen naar winkels, wonen of andere (centrum)functies is niet voorzien en is zelfs ongewenst. Zo kan de voormalige bioscoop aan de Loosduinsekade worden omgevormd tot een sociaal-culturele voorziening. Binnen de bestemming Maatschappelijk is “verkleuring” van maatschappelijke voorzieningen onderling mogelijk. Op de plankaart is waar mogelijk voor de in de bestemming Maatschappelijk opgenomen bouwvlakken een relatief groot bouwvlak opgenomen, waardoor er beperkte uitbreidingsmogelijkheden ontstaan voor onder andere herontwikkeling.
De bouwhoogte van de bebouwing binnen de bestemming is deels aangegeven met een maximale hoogte en deels met een maximale goot- en nokhoogte. Voor bijzondere, veelal solitaire gebouwen die niet zijn opgenomen in een regulier woonblok, zoals scholen en kerken, is gekozen voor het opnemen van een maximaal toegestane goot- en nokhoogte. Dit omdat het aantal lagen van dit soort gebouwen niet altijd valt af te lezen uit de architectuur en zij veelal ook een hogere verdiepingsmaat hebben (bijvoorbeeld kerktorens). In de regels wordt verwezen naar de hoogteaanduidingen op de plankaart.
Voor de erfbebouwing mag er buiten het bouwvlak maximaal 20% van de oppervlakte van het bouwvlak bebouwd worden. De maximale hoogte bedraagt 4 meter en er dient minimaal 3 meter afstand tot de erfgrens aangehouden te worden.
Artikel 9 Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer - 1)
Wegen met de bestemming Verkeer - hoofdverkeersweg (Verkeer - 1) zijn in hoofdzaak bedoeld voor de afwikkeling van het doorgaande verkeer en vormen de hoofdontsluiting van wijken en grote delen van de stad en zijn tevens de verbinding met het Rijkswegennet. In het plangebied zijn dit de Loosduinseweg Zuiderparklaan en Soestdijksekade. De intensiteiten van het verkeer zijn relatief hoog. Deels zijn deze wegen ook onderdeel van het openbaarvervoer netwerk van tram- en busbanen in de stad en onderdeel van de routes voor brandweer en andere hulpdiensten.
Binnen deze bestemming zijn op verschillende plekken kiosken toegestaan. In het bestemmingsplan zijn alleen de bouw- en gebruiksvoorschriften voor de vaste kiosken geregeld. Om de kiosken zo multifunctioneel mogelijk te maken is gekozen voor een aanduiding "gemengd". Binnen deze aanduiding mogen detailhandels-, horeca- (in de categorieën I en II), dienstverlening en lichtere bedrijfsactiviteiten uitgevoerd worden. De kiosken zijn geregeld binnen de verkeersbestemming omdat ze een wezenlijk onderdeel uitmaken van de inrichting van de openbare ruimte.
Artikel 10 Verkeer - Straat (Verkeer - 2)
Wegen met de bestemming Verkeer - Straat (Verkeer - 2) dienen vooral voor de ontsluiting van wijken en buurten en het inter-wijkverkeer. In het plangebied zijn dit de Escamplaan, Apeldoornselaan en Dierenselaan. Het aandeel doorgaand verkeer en de verkeersintensiteit is lager dan bij hoofdverkeerswegen net. De toegestane maximum snelheid is 50 km per uur. De wegen met bestemming Verkeer - Straat (Verkeer - 2) kunnen ook een rol spelen in de afwikkeling van het openbaar vervoer, al dan niet in de vorm van vrijliggende tram- of busbanen, of zijn onderdeel van de routes voor de brandweer en andere hulpdiensten. Dit laatste stelt bijzondere eisen aan de (her)inrichting van de weg.
Voor fietsers zijn bij voorkeur vrijliggende voorzieningen in het profiel opgenomen naast voetpaden voor de voetgangers. Parkeren direct langs de weg is mogelijk.
Artikel 11 Verkeer - Verblijfsstraat (Verkeer - 3)
Wegen met de bestemming Verkeer - Verblijfsstraat (Verkeer - 3) zijn bestemd voor de afwikkeling van lokaal, gebiedsgebonden verkeer en dienen voor de ontsluiting van buurten en de direct aangelegen bestemmingen. Deze wegen zijn niet bedoeld voor het doorgaande verkeer over grotere afstanden. De intensiteiten en de snelheden van het verkeer (maximaal 30 km/uur) zijn laag (overigens moet een deel van de straten nog worden ingericht als 30 km/uur-gebied). Vrijliggende openbaarvervoer voorzieningen zijn niet uitgesloten maar maken slechts bij uitzondering deel uit van het profiel. Fietsers maken gebruik van de normale rijweg; fietspaden komen slechts voor indien ze ook onderdeel zijn van langere, doorgaande routes. Voetpaden en parkeervoorzieningen maken deel uit van het wegprofiel.
Het Laakkanaal en de Loosduinsevaart zijn als Water bestemd. Binnen deze bestemming is de waterberging en -huishouding het uitgangspunt, maar ook zijn woonschepen toegestaan. Deze zijn echter niet overal toegestaan, slechts waar dit op de plankaart met de aanduiding "woonschepenligplaats" aangegeven is. Ook voor de woonschepen zijn specifieke bouwvoorschriften opgenomen.
Alle gronden in het plangebied waarop uitsluitend wordt gewoond, zijn bestemd voor Wonen. In deze bestemming zijn daarom alle woningtypen vervat die in het plangebied voorkomen.
Het plan staat op bepaalde percelen door middel van een aanduiding (ambachtelijke) bedrijven, detailhandel, dienstverlening, horeca, kantoor en welzijnsvoorziening toe. Om de woonfunctie als belangrijkste functie in het plangebied te behouden, maar ook een zekere dynamiek in het plan aan te brengen, is daar waar momenteel een niet-woonfunctie gevestigd is, dit op de plankaart aangegeven met een aanduiding. Ook op plaatsen waar ingevolge het functiemengingsbeleid “verkleuring” van functies mogelijk geacht wordt, is dit op de plankaart aangegeven middels een aanduiding "gemengd". Bij bestaande niet-woonfuncties met een groter oppervlak dan 500 m² is ervoor gekozen om een specifieke bestemming (bijvoorbeeld "bedrijf") op te nemen.
De bouwhoogte van de bebouwing is deels aangegeven in een maximaal aantal bouwlagen en deels in een maximale goot- en nokhoogte. Langs de De la Reyweg, de Soestdijksekade, de Zuiderparklaan en Loosduinsekade is het verhogen van de bestaande bebouwing tot een hoogte van vijf bouwlagen toegestaan. In de regels wordt verwezen naar de hoogteaanduidingen op de plankaart.
Voor de erfbebouwing geldt dat er vrijstaande en aangebouwde bijgebouwen toegestaan zijn, mits het totale bebouwingspercentage van het bouwperceel niet meer dan 70% bedraagt. Verder mag de totale oppervlakte van bijgebouwen niet meer bedragen dan 20 m² per bouwperceel. De hoogte is maximaal 3 meter en gezien het burenbelang dienen er enkele afstandseisen in acht te worden genomen.
Om de flexibiliteit te vergroten is voor het plangebied een dakopbouwenregeling opgesteld. Dakopbouwen mogen worden geplaatst volgens de in Dakopbouwen opgenomen kaart en nota 'Woningvergroting door dakopbouwen, Rustenburg-Oostbroek Den Haag'.
Binnen het plangebied is een afvalwatertransportleiding gelegen. Deze leiding, die in het openbaar gebied ligt, wordt middels een dubbelbestemming beschermd.
In het plan is het archeologisch waardevol gebied beschermd door middel van een dubbelbestemming. Als men bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden in dit gebied wil verrichten moet een aanlegvergunning aangevraagd worden. Voor verlening ervan wordt getoetst of deze werken en/of werkzaamheden de archeologisch waarden niet onevenredig schaden.