Plan: | TU Midden en Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0021-2001 |
Waterkeringen
Er bevinden zich twee waterkeringen in het plangebied. Deze waterkeringen zijn een waterstaatswerk met beschermingszone. Ze zijn in dit bestemmingsplan TU Midden en Noord op de verbeelding en in bijbehorende regels planologisch beschermd door middel van een dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'. De exacte ligging van de waterkeringen is vastgelegd in de Legger Keringen Delfland van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Waterkwantiteit
Het gebied valt binnen de Zuidpolder van Delfgauw. In deze polder is een peilstijging van 30 cm mogelijk en toelaatbaar. In het plangebied is beperkt oppervlaktewater aanwezig (zie figuur 6.1). Het plangebied beslaat een aantal in hoogte variërende peilgebieden. De vigerende peilgebieden zijn vastgelegd in de peilbesluiten van het Hoogheemraadschap van Delfland. In 2011 is een peilbesluit vastgesteld voor de Zuidpolder van Delfgauw.
Figuur 6.1: Legger wateren Hoogheemraadschap van Delfland. Legenda: donker blauw = primair water; licht blauw = secundair water; rood = duiker
Waterkwaliteit en ecologie
De waterkwaliteit in de polder is doorgaans redelijk tot goed. De kwaliteit wordt negatief beïnvloed doordat er beperkt oppervlaktewater aanwezig is en de doorstroming te wensen overlaat. In het plangebied is geen Kaderrichtlijn Water (KRW) watergang aanwezig.
Gemalen en persleidingen
Het poldergemaal ten zuiden van de Balthasar v.d. Polweg is opgenomen op de verbeelding. Er liggen ook enkele vuilwatergemalen aan het Zuidplantsoen, de Mekelweg (CiTG) en het Delftechpark. Door het plangebied lopen een aantal persleidingen. Voor zover planologisch relevant zijn deze op de verbeelding vastgelegd.
Afvalwater en riolering
Het plangebied is overwegend gescheiden gerioleerd, hoofdzakelijk betreft dit de TU Delft en het Delftechpark. De overig delen zijn gemengd gerioleerd.
Grondwater
In het gebied komen plaatselijk hoge grondwaterstanden voor.
Water is de afgelopen decennia een belangrijk item geworden in ruimtelijke plannen. Dit is terug te vinden in regelingen op Europees, landelijk en provinciaal niveau, zoals:
De lokale en regionale relevante beleidsstukken komen hieronder nader aan bod.
Waterplan Delft, een blauw netwerk (2000)
De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben samen het Waterplan Delft, een blauw netwerk (2000) opgesteld. Na herijking is de uitvoeringsperiode verlengd tot 2015. Het plan richt zich op het realiseren van gezonde en veerkrachtige watersystemen. Daarmee worden systemen bedoeld waarvan de waterkwaliteit en de ecologische kwaliteit past bij de (natuurlijke) situatie ter plaatse en dat verstoringen in het systeem relatief makkelijk kunnen worden opgevangen.
Waterstructuurvisie (2005)
De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben gezamenlijk de Waterstructuurvisie (2005) opgesteld. Het doel van de Waterstructuurvisie is om het watersysteem van Delft in 2030 optimaal te laten functioneren en de Waterstructuurvisie richt zich met name op het waterbergingsvraagstuk. Hierbij wordt uitgegaan van de principes van duurzaam integraal waterbeheer en geldt een werknorm voor waterberging van 325 m3 /ha. In de Zuidpolder van Delfgauw wordt al deels aan de waterbergingsopgave voldaan door bestaand oppervlaktewater en de realisatie van maatregelen uit het Waterplan. Er resteert een opgave van 108 m3 waterberging per ha. De realisatie van de waterbergingsopgave wordt zoveel mogelijk meegenomen in de ontwikkelingen en herstructureringen die de komende decennia in Delft plaatsvinden. Daarnaast wordt in de waterstructuurvisie een betere waterkwaliteit nagestreefd conform de ambities van het waterplan. Zie figuur 6.2 voor de gewenste waterstructuur in 2030.
Figuur 6.2: Uitsnede Waterstructuurvisiekaart Delft
Waterbeheersplan 2010-2015
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft haar beleid vastgelegd in het Waterbeheersplan 2010-2015. Dit beleid is formeel vastgelegd in de Keur en de legger. Het verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van de bergingscapaciteit zijn belangrijke pijlers binnen dit beleid.
Watervergunning
Voor sommige activiteiten is een watervergunning van het Hoogheemraadschap van Delfland nodig, bijvoorbeeld:
Watertoets
In het kader van de watertoets vindt overleg plaats tussen de gemeente en het Hoogheemraadschap van Delfland.
MER Delft Zuidoost & GroenBlauw Delft Zuidoost
Het plangebied is gelegen binnen het projectgebied van het MER Delft Zuidoost. Naar aanleiding van het MER is het project Groenblauw opgestart. In samenspraak met belanghebbenden in het gebied wordt gestreefd naar integrale oplossingen voor de water- en groenstructuur, passend binnen de waterstructuurvisie en de Nota Groen. Middels het project GroenBlauw zijn kansen hiertoe geïnventariseerd met als resultaat een kansenkaart (zie figuur 6.3) met mogelijke oplossingen. De groenblauw kansenkaart dient als input voor gezamenlijke uitwerking van de verdere gebiedsontwikkeling.
Figuur 6.3: Kansenkaart, Projecten GroenBlauw Delft Zuidoost, januari 2012
Het bestemmingsplan is consoliderend van aard, waarbij geen nieuwe grootschalige ontwikkelingen zijn voorzien. In het bestemmingsplan zijn de hoofdwatergangen bestemd als 'Water' en de waterkeringen als 'Waterstaat - Waterkering'. Daarnaast is in de overige bestemmingen water mogelijk. Het bestemmingsplan voldoet aan de wet- en regelgeving en het geldende waterbeleid van de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland.