direct naar inhoud van 6.3 Bodem
Plan: Nieuwelaan 178
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0018-2001

6.3 Bodem

6.3.1 Bestaande situatie

Bodemonderzoeken

Op de locatie zijn de volgende bodemonderzoeken uitgevoerd.

1. Verkennend en aanvullend bodemonderzoek aan de Nieuwelaan 78 te Delft/ IGN / kenmerk MH 96.2630/ dd. 23 januari 1996;

2. Nader bodemonderzoek Nieuwelaan 78 te Delft/ IGN /MH97.2140 / dd. 24 december 1997.

Het onbebouwde terrein van de locatie is onderzocht. Ter plaatse van de bebouwing is geen bodemonderzoek uitgevoerd. Uit bovenstaande onderzoeken blijkt dat op het noordwestelijk deel van het terrein een geval van ernstige bodemverontreiniging met koper en lood aanwezig is. De verontreiniging heeft een omvang van 115 m3. Het betreft een geval van ernstige bodemverontreiniging, welke niet spoedeisend is bij het gebruik als kantoor. Dit laatste houdt in dat sanering pas plaats hoeft te vinden op het moment dat de locatie wordt heringericht en een gevoeligere functie krijgt (bijv. bestemming wonen). Er is geen bodemonderzoek naar asbest uitgevoerd.

Zones en kwaliteit

Op basis van historische informatie en in het verleden uitgevoerde bodemonderzoeken is voor het gehele grondgebied van Delft een bodemkwaliteitskaart opgesteld. De bodemkwaliteitskaart maakt deel uit van de bodembeheernota en is in december 2009 bestuurlijk vastgesteld. In de nota is berekend wat de gemiddelde bodemkwaliteit van de trajecten 0-0,5 m-maaiveld en 0,5-2,0 m-maaiveld in een bepaald gebied is. Ook is opgenomen wat de bodemfunctie van een bepaald gebied is en welke toepassingseisen gelden in geval van grondverzet. Het plangebied bevindt zich in de volgende bodemkwaliteitszone:
- 06. Wonen < 1600, >2 m opgehoogd, puinhoudend

Dit houdt in dat er licht tot matig verhoogde concentraties zware metalen en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) verwacht kunnen worden.

6.3.2 Beleid en onderzoek

Er dient te worden voldaan aan de geldende wet en regelgeving, inclusief provinciaal en gemeentelijk beleid op het gebied van bodem.

Op grond van de bouwverordening dient de aanvrager bij de aanvraag voor een bouwvergunning een bodemonderzoek te overleggen waaruit de geschiktheid van de bodem blijkt. Er dient een actualiserend bodemonderzoek te worden uitgevoerd van het plangebied dat inzicht geeft in de huidige kwaliteit van grond en grondwater (conform NEN 5740). Ook dient de aanwezigheid van asbest in de bodem (conform NEN 5707, inclusief analyses) te worden onderzocht. Hierbij dient ook het bebouwde gedeelte te worden meegenomen. Indien uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een verontreiniging die humane, ecologische of verspreidingsrisico's oplevert, dienen deze te worden weggenomen. De locatie is in dat geval pas geschikt voor de bestemming wonen als blijkt dat er geen risico's aanwezig zijn en/of deze zijn weggenomen.

6.3.3 Conclusie

Binnen het plangebied is sprake van een geval van ernstige bodemverontreiniging met zware metalen. De onderzoeken dienen te worden geactualiseerd, hierbij dient tevens onderzoek naar asbest in bodem te worden uitgevoerd.

Op grond van de bouwverordening dient de aanvrager bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor bouwen een bodemonderzoek te overleggen, waaruit de geschiktheid van de bodem blijkt. Indien uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een verontreiniging die humane, ecologische of verspreidingsrisico's oplevert, dienen deze te worden weggenomen.

De locatie is geschikt voor de bestemming wonen als blijkt dat er geen risico's aanwezig zijn en/of deze zijn weggenomen conform de gestelde regels.