direct naar inhoud van 6.2 Ecologie
Plan: Nieuwelaan 178
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0018-2001

6.2 Ecologie

6.2.1 Bestaande situatie

Het plangebied is gelegen in de compacte en historische binnenstad. Aan de zuid-oostzijde vormen de Schie en monumentale bomen de ruimtelijke begrenzing, maar deze liggen niet in het plangebied. De andere zijden worden begrensd door bebouwing. Aan de noord-oostkant van de Schie ligt een secundaire ecologische structuur en bomenstructuur.

6.2.2 Beleid en onderzoek

Beleid op het gebied van ecologie en bomen is terug te vinden in nationale regelingen zoals de Flora- en faunawet en gemeentelijk beleid zoals het Ecologieplan Delft 2004-2015, het Duurzaamheidsplan Delft 2008-2012 en de bomenverordening 2008.


Flora- en faunawet

Op grond van de flora en faunawet is het verboden zonder ontheffing activiteiten te verrichten die leiden tot aantasting van te beschermen soorten en van hun voortplantingsplaats, vaste rustplaats of vaste verblijfplaats. In een bestemmingsplan moet de uitvoerbaarheid van het plan worden aangetoond. In dit verband is het van belang dat in het bestemmingsplan aannemelijk wordt gemaakt dat de gunstige staat van instandhouding van de beschermde soorten niet in het geding is.


Ecologieplan Delft

Het doel van de nota 'Ecologieplan Delft 2004-2015, Een groen netwerk, de groene aders van Delft' (gemeente Delft, 2004) is een goede ecologische structuur te realiseren met een kwaliteit die een terugkeer van uit Delft verdwenen planten en dieren mogelijk maakt en om de biodiversiteit in de stad te waarborgen. Uitgangspunt is dat ontwikkelingen in het plangebied geen negatief effect mogen hebben op het functioneren van het ecologisch netwerk en ook geen achteruitgang in biodiversiteit mag bewerkstelligen. Bij ontwikkelingen waarbij het netwerk wel is gegarandeerd maar waarbij wel een kwalitatieve achteruitgang optreedt, dienen er naast mitigerende maatregelen tevens compenserende maatregelen getroffen te worden. Hierbij kan financiƫle compensatie tot de mogelijkheden behoren door een bijdrage te storten in de ecologiereserve.


afbeelding "i_NL.IMRO.0503.BP0018-2001_0006.png"

Figuur 5: Overzicht ecologische structuren

Bomenverordening Delft 2008

De bomenverordening Delft 2008 heeft als doel de houtopstand van Delft te beschermen. De gemeente Delft streeft naar een aantrekkelijke woon- en werkomgeving met voldoende kwalitatief openbaar groen. De gemeente wil het bomenbestand op een zodanig peil houden dat geen afbreuk wordt gedaan aan de groene belevingswaarde en de leefbaarheid van Delft waarbij extra aandacht en bescherming wordt gegeven aan bomen met natuur- en milieuwaarden, landschappelijke waarde, waarde voor stadsschoon, cultuur en monumentale waarde en waarde voor recreatie en leefbaarheid.


Onderzoek

Voor het gebied waar het plangebied in is gelegen zijn verschillende inventarisaties uitgevoerd naar de aanwezigheid van beschermde flora- en fauna zoals vleermuizen, gierzwaluwen, mussen en varens. Op basis van deze inventarisaties zijn geen beschermde flora en fauna in het plangebied aangetroffen en is ook niet de verwachting dat er beschermde planten voorkomen of vaste woon- of verblijfplaatsen en fourageerroutes van beschermde diersoorten aanwezig zijn .

Op basis van huidige informatie staat de ontwikkelingen die dit bestemmingsplan mogelijk maakt de duurzame gunstige staat van instandhouding van de beschermde soorten niet in de weg.

Voorafgaand aan de sloop- en bouwactiviteiten dient opnieuw getoetst te worden aan de Flora- en faunawet door middel van een quick scan, als vastgelegd in de anterieure overeenkomst. Indien van toepassing zal vervolgens op basis van de Flora- en faunawet ontheffing moeten worden aangevraagd voor beschermde soorten of moeten de werkzaamheden worden uitgevoerd middels een door het ministerie goedgekeurde gedragscode Flora en faunawet voor ruimtelijke ingrepen.

De monumentale bomen in de directe omgeving van het plangebied dienen tijdens werkzaamheden voldoende beschermd te worden zodat beschadiging wordt voorkomen. De monumentale bomen staan de ontwikkeling niet in de weg.

6.2.3 Gewenste ontwikkeling

Het stedelijk gebied vormt een belangrijke leefomgeving voor planten en dieren. Binnen het bestemmingsplan liggen kansen om de ecologische waarden in de binnenstad in ieder geval in stand te houden en zo mogelijk te versterken. Het is essentieel dat de natuur in de binnenstad wordt behouden, de biodiversiteit versterkt wordt en dat belangrijke structuren en plekken blijven gehandhaafd. Met deze doelstelling wordt aangesloten bij de keuze voor het behoud van biodiversiteit in de stad met de gierzwaluw als ambassadeursoort. De kwaliteit van de binnenstad kan worden versterkt door groen en natuur elementen in te passen. Door het toepassen van (nest)voorzieningen voor vogels en kleine zoogdieren. Omdat in de omgeving van het plangebied vleermuizen en gierzwaluwen voorkomen is het wenselijk om daarvoor voorzieningen aan te brengen.

6.2.4 Conclusie

Het plan is in overeenstemming met het Ecologieplan Delft en de Bomenverordening Delft 2008. De flora en faunawet vormt geen belemmering voor dit plan.