Plan: | Nieuwelaan 178 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0018-2001 |
Het plangebied is gelegen in de compacte en historische binnenstad. Het gebied grenst aan het Rijn-Schiekanaal, die zowel een ontwaterende, ecologische, recreatieve, bergende als scheepvaart functie heeft.
Het plangebied ligt in boezemgebied. Er zijn geen gemalen of persleidingen in het plangebied aanwezig. Het rioolstelsel in het plangebied is gescheiden. Dat wil zeggen dat schoon hemelwater gescheiden wordt afgevoerd. Het vuilwaterstelsel eindigt bij de westelijke perceelgrens en heeft een relatief hoge ligging (einde van het stelsel). De bovenkant buis ligt 50 cm onder maaiveld.
In delen van het boezemgebied komen hoge grondwaterstanden voor. Grondwaterstanden kunnen plaatselijk 30 tot 40 cm beneden maaiveld zijn.
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft haar beleid vastgelegd in het Waterbeheersplan 2010-2015. Dit beleid is formeel vastgelegd in de Keur en de legger. Het verbeteren van de waterkwaliteit en het vergroten van de bergingscapaciteit zijn belangrijke pijlers binnen dit beleid. In het kader van het project ABC-Delfland is de waterbergingseis voor stedelijk gebied vastgesteld op 325 m3/ha.
De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben samen het Waterplan Delft, een blauw netwerk (2000) opgesteld. Het plan richt zich op het realiseren van gezonde en veerkrachtige watersystemen. Daarmee worden systemen bedoeld, waarvan de waterkwaliteit en de ecologische kwaliteit past bij de (natuurlijke) situatie ter plaatse en dat verstoringen in het systeem relatief makkelijk kunnen worden opgevangen.
In het kader van klimaatadaptatie is de realisatie van de waterstructuur van groot belang.
In de watergebiedsstudie Delft zijn voor het plangebied geen maatregelen voorzien in het watersysteem. Al zijn ingrepen niet uit te sluiten vanwege de mogelijke stopzetting van de onttrekking van DSM.
Waterkeringen
In de nabijheid van het plangebied ligt een regionale waterkering (boezemkade), gelegen langs het boezemwater van de Schie. Het plangebied is niet gelegen binnen de keurzone van deze waterkering.
Waterkwantiteit
Voor de boezem geldt geen waterbergingsopgave. Omdat het plangebied niet direct aan de boezem grenst zijn er voor de Kaderrichtlijn Water geen waterbergingsmogelijkheden.
In het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Het gebied is nagenoeg geheel verhard met veel dakoppervlak. Waterdoorlatende verharding is wenselijk bij nieuwe ontwikkelingen.
Aangezien het bouwplan geen of een zeer geringe toename van het verhard oppervlak betreft, is geen compensatie vereist.
Waterkwaliteit en ecologie
Het ambitieniveau voor het boezemwater van de Schie blijft water als cultuurgoed, met accent op het zichtbaar maken van de cultuurhistorische en stedelijke identiteit.
Het bouwplan mag geen nadelige gevolgen hebben voor de waterkwaliteit. Emissies naar het oppervlaktewater en riool kunnen worden voorkomen door het toepassen van duurzame, niet uitlogende bouwmaterialen.
Afvalwater en riolering
Bij nieuwe ontwikkelingen dient de riolering conform de bouwverordening gescheiden te worden aangelegd.
Grondwater
Er dient rekening te worden gehouden met mogelijke hoge grondwaterstanden. Delft heeft beleid opgesteld voor verbetering van de ontwatering. Daarnaast kunnen bouwtechnische maatregelen wenselijk zijn.
De ontwikkeling ligt in een gebied dat beïnvloed wordt door de onttrekking van grondwater door DSM. Bij de realisatie van de ontwikkeling dient rekening gehouden te worden met een eventuele peilstijging van het grondwater van 25-50 cm als gevolg van de mogelijke beëindiging van de grondwateronttrekking.
Het watersysteem in het plangebied voldoet aan de wet- en regelgeving ten aanzien van water. In de Kaderrichtlijn Water en de watergebiedsstudie Delft zijn voor het plangebied geen maatregelen voorzien.
In het kader van het vooroverleg ex 3.1.1. Bro heeft het Hoogheemraadschap een schriftelijke reactie ingediend. Daarin geeft het Hoogheeemraadschap aan in te stemmen met het bestemmingsplan.