Plan: | Binnenstad 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0014-2001 |
De binnenstad is vanzelfsprekend het oudste deel van de stad waar wordt gewoond. Voor wat betreft het wonen in de binnenstad verdeelt de lijn Verwersdijk-Oosteinde de binnenstad in twee duidelijk te onderscheiden delen. Ten oosten van deze lijn liggen de buurten Centrum-Noord (bekend als Geerweg), Centrum-Oost en Centrum-Zuidoost. Van noord naar zuid neemt de bevolkingsdichtheid toe. Deze buurten zijn wat oudere autochtone gezinsbuurten. Er wonen relatief veel kinderen en weinig twintigers en dertigers. Ruim driekwart van de bewoners is autochtoon, een kleine minderheid is van niet-westerse afkomst. Qua woningvoorraad hebben deze buurten twee gezichten: een deel dateert van voor 1900 en een deel is na 1980 gebouwd. Van noord naar zuid neemt de ouderdom van de woningen toe. Ook het aandeel eengezinswoningen en het aandeel koopwoningen neemt van noord naar zuid toe. Ten westen van de lijn Verwersdijk-Oosteinde liggen de buurten die gezamenlijk het historisch centrum van de Binnenstad vormen, met uitzondering van Zuidpoort. In dit gedeelte van de binnenstad wonen relatief weinig kinderen en ouderen. Een aanzienlijk deel van de bevolking bestaat uit mannelijke studenten. De bevolking is in meerderheid autochtoon, maar er wonen veel verschillende etniciteiten in deze buurten. Het woningbestand dateert overwegend van vóór 1900, alleen in Centrum-Zuidwest en Zuidpoort staan veel nieuwe woningen.
Figuur 5.1: Wijkindeling plangebied
In de Woonvisie Delft 2008-2020 is vastgelegd dat Delft een aantrekkelijke woonstad is, klein en overzichtelijk met een mooie mix van bevolkingsgroepen. Delft is een stad van buurten met verschillende woonmilieus met eigen kwaliteiten en op hoofdlijnen te kenmerken als groen-stedelijk en centrum-stedelijk.
Door een veelheid en diversiteit aan diensten en activiteiten, wijkt het wonen in de binnenstad af van het wonen in de overige reguliere woonwijken. Daarnaast is ook de stedenbouwkundige opbouw en samenstelling van de binnenstad anders dan elders in de stad. Het centrum-stedelijke woonmilieu in de binnenstad is onder bepaalde groepen 'in trek'. Dit betreffen met name studenten, jonge mensen (20ers en 30ers), alleenstaanden, koopkrachtige 50+ers (empty nesters) en kenniswerkers.
Daarnaast is wonen in de binnenstad een belangrijk instrument dat wordt ingezet voor leefbaarheid en veiligheid op stille plekken en in winkelgebieden buiten de winkeltijden. Om wonen in winkelgebieden te stimuleren is de 'wonen boven winkels'- subsidieregeling in het leven geroepen.
De gewenste ontwikkeling - onder meer verwoord in de Woonvisie Delft 2008-2020 - waar het wonen in de binnenstad betreft, spitst zich toe op drie kernpunten:
Wonen in de binnenstad is onder bepaalde groepen in trek en zorgt mede voor een veilige en leefbare binnenstad. Het bestemmingsplan zal ruimte bieden aan het wonen conform de bestaande karakteristiek van het gebied. Het oostelijk deel van de binnenstad is bestemd als Wonen, omdat wonen daar reeds de boventoon voert. Daar waar gewenst zal wonen als instrument om leefbaarheid en veiligheid te bevorderen worden gestimuleerd en zonodig gefaciliteerd en dient wonen daar waar mogelijk ook op de zogenaamde kansenlocaties te kunnen worden gerealiseerd.