direct naar inhoud van 2.2 Bedrijventerreinen
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

2.2 Bedrijventerreinen

In het plangebied zijn het bedrijventerrein en de kantorenlocatie Ypenburgse Poort en Delftse Poort Noord opgenomen.

2.2.1 Ypenburgse Poort

Bij de afslag Delft-Noord van de rijksweg A13 bevindt zich het bedrijventerrein Ypenburgse Poort. Op dit terrein bevinden zich naast bedrijven ook hotels, kantoren en sport- en recreatieve functies. Voor het terrein worden - op het hierna besproken Xotusterrein na - geen nieuwe ontwikkelingen verwacht. In het bestemmingsplan is de bestaande situatie vastgelegd. Daarbij is aansluiting gezocht bij de regelingen uit het vorige bestemmingsplan.

Xotusterrein

Het Xotusterrein; Kleveringweg 57-59, is onderdeel van het bedrijventerrein Ypenburgse Poort. Op grond van het oude bestemmingsplan heeft het terrein een beperkte bestemming die alleen het gebruik dat bij de vaststelling van het bestemmingsplan bestond, toelaat (de bestemming 'Kwekerij met educatieve en recreatieve nevenfunctie'). Deze bestemming maakt herontwikkeling van het terrein niet goed mogelijk. Omdat herontwikkeling van het terrein binnen de komende tien jaar wordt voorzien, is de bestemmingsregeling voor het terrein aangepast.

Op het Xotusterrein, blijft een aantal van de bestaande functies behouden. Met de voorgenomen herontwikkeling van het terrein komt er naar verwachting onder andere een groothandel in horecabenodigdheden. Omdat deze nieuwe functies niet rechtstreeks passen binnen de bestemming Bedrijventerrein, is er een functieaanduiding opgenomen voor het perceel. In de functieaanduiding wordt maximaal 49.600 m2 groothandel in horecabenodigdheden toegestaan. De bestaande mogelijkheden voor detailhandel van 1.200 m2 worden overgenomen uit het vorige bestemmingsplan Delft Oost (1996), waarmee de mogelijkheden voor detailhandel in dezelfde mate blijven bestaan. Naast deze functies wordt ook een ruimte voor religieuze activiteiten en bijbehorende voorzieningen mogelijk gemaakt. Wat betreft de bebouwingsmogelijkheden geldt er net als voor het aangrenzend bedrijventerrein, een maximale bouwhoogte van 16 m en een maximaal bebouwingspercentage van 70%. Het achterste gedeelte van het perceel dat grenst aan de Tweemolentjesvaart is, in overeenstemming met de eigenaar, bestemd als Groen.

Om de bereikbaarheid van de Ypenburgse Poort te kunnen garanderen, zijn aanvullende eisen gesteld met betrekking tot de verkeersgeneratie. Uit onderzoek blijkt dat de te verwachten extra verkeersintensiteit, die een groothandel voor horecabenodigdheden van 49.600 m2 genereert, niet zal leiden tot ontsluitingsproblemen van de Ypenburgse Poort (bijlage 6).

Met betrekking tot luchtkwaliteit wordt opgemerkt dat deze ontwikkeling valt onder het Besluit 'Niet In Betekende Mate (NIBM)' bijdragen aan verslechtering van de luchtkwaliteit. Er wordt maximaal 49.600 m2 bvo aan groothandel in horecabenodigdheden mogelijk gemaakt. Volgens de regeling NIBM ligt de norm op 100.000 m2 bvo met minimaal één ontsluitingsweg.

In het kader van externe veiligheid is een onderzoek naar het groepsrisico uitgevoerd; 'Technische rapportage Externe veiligheid bestemmingsplan Delft Oost', AVIV, 8 oktober 2012 (bijlage 3). In paragraaf 7.7 is het groepsrisico verantwoord.

Voor de ontwikkeling is een quick scan uitgevoerd naar het (potentieel) voorkomen van beschermde soorten. Geconcludeerd kan worden dat de duurzame instandhouding van soorten gewaarborgd blijft. Het bestemmingsplan is niet strijdig is met de Flora en faunawet.

Het Xotus-terrein grenst aan ecologisch kerngebieden als opgenomen in de Nota Groen Delft en ligt nabij de provinciale ecologische hoofdstructuur. De ontwikkeling zelf heeft geen negatief effect op de kerngebieden en het functioneren van het ecologische netwerk. Ook leidt de ontwikkeling niet tot een achteruitgang in biodiversiteit. Ten opzichte van het oude bestemmingsplan is een deel van de bestemming gewijzigd naar groen, natuur en water. Dit past in de lijn van de Groennota.

2.2.2 Delftse Poort Noord

Op het terrein Delftse Poort Noord zijn voornamelijk zelfstandige kantoren gevestigd. In het bestemmingsplan is de bestaande situatie vastgelegd.