direct naar inhoud van 2.3 Overige ontwikkelingen
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

2.3 Overige ontwikkelingen

In het plangebied wordt een aantal ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Horeca Grote Plas

Om het recreatieve karakter van de Grote Plas te behouden en te versterken is het gewenst dat de voormalige horecavestiging aan de noordzijde van de Grote Plas wordt vervangen door een nieuwe horecagelegenheid. Het bestemmingsplan faciliteert deze ontwikkeling. Omdat deze ontwikkeling nog in de planfase zit, is op de verbeelding een zone opgenomen waarbinnen het gebouw gerealiseerd mag worden. Dit nieuwe gebouw mag maximaal 450 m2 bruto vloeroppervlak omvatten. In het gebouw wordt ook ruimte geboden aan een servicepunt voor de reddingsbrigade/toezicht, inclusief bijbehorende voorzieningen. Voor het gebouw wordt een goothoogte van maximaal 3,50 m en een bouwhoogte van maximaal 7 meter toegestaan.

Het karakter van de nieuwe horecavestiging verschilt van de reeds aanwezige vestigingen. Het horecagebouw krijgt een huiselijk karakter voor alle leeftijden. En er wordt invulling gegeven aan 'Social Return'; in de nieuwe horecavestiging zullen verstandelijk beperkten werkzaam zijn.

Het parkeren kan worden opgevangen op het nabijgelegen parkeerterrein P3. Uit de gehouden parkeertellingen blijkt dat er op P3 en P4 nog voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zullen zijn om de extra parkeervraag, die een nieuwe horecavestiging kan genereren, op te vangen.

Voor deze ontwikkeling is een Natuurwaardenonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er in de nabijheid van de planlocatie beschermde soorten voorkomen of gebruik maken van het gebied om te foerageren. Door het stellen van randvoorwaarden aan de ontwikkeling blijft de duurzame instandhouding van soorten gewaarborgd en zijn er geen strijdigheden in het kader van de Flora en faunawet.

In de gemeentelijke Nota Groen Delft 2012-2010 is een deel van Delft Oost aangewezen als ecologisch kerngebied. De planlocatie ligt in zo'n ecologisch kerngebied. Uitgangspunt voor kerngebieden is het behouden ervan. Tevens is een uitgangspunt het mogelijk maken van transities binnen grenzen zodanig dat de natuur- en cultuurhistorische waarden gewaarborgd blijft, in combinatie met leef- en recreatiegebied voor mens en dier. Voor de ontwikkeling van de horecagelegenheid geldt dat in beginsel mitigerende en of compenserende maatregelen getroffen moeten worden. Het verlies van groen ter plaatse van de planlocatie wordt echter gecompenseerd door de sloop van de kassen op het Combiwerk terrein en de wijziging van de bestemming. Ter plaatse van de voormalige Combiwerk kassen ligt nu de bestemming 'recreatie' en is het bebouwingspercentage aanzienlijk gereduceerd. Per saldo kan er meer dan 10.000m2 aan groen worden gerealiseerd. Deze ontwikkeling is in overeenstemming met de Nota Groen.

Er is onderzoek verricht naar de geluidsaspecten van een horecagelegenheid langs de Grote Plas (Geluidsaspecten horecagelegenheid Delftse Hout). Uit het onderzoek komt naar voren dat de realisatie van een horecagelegenheid op de beoogde locatie binnen de geluidgrenswaarden van het Activiteitenbesluit mogelijk is. Zonder dat er eisen gesteld hoeven te worden aan de geluidwerende kwaliteiten van het gebouw zijn de volgende horecatypen mogelijk:

  • een snackbar of restaurant zonder livemuziek en zonder muziekpresentatie op het terras na 19.00 uur.
  • een rustig café dat om 23.00 uur sluit, zonder muziekpresentatie op het terras na 19.00 uur.

Bij een horecafunctie waarbij muziekpresentatie een grotere rol spelen moeten er geluidwerende maatregelen aan het gebouw getroffen worden.


Combiwerkterrein

Het Combiwerkterrein aan de Middelweg is niet meer als zodanig in gebruik. In het bestemmingsplan is de bestemming van 'kwekerij' gewijzigd in 'Recreatie' met de aanduiding 'maatschappelijk'. Dit maakt het mogelijk om het terrein te herontwikkelen. De functies die met de nieuwe bestemming gerealiseerd kunnen worden, sluiten aan op de functies/ bestemmingen in de omgeving. Het bebowingspercentage van het bouwvlak is gereduceerd van 100% naar 20%, waardoor het bebouwde oppervlak aanzienlijk afneemt. Dit is in de lijn van de Nota Groen.

Kinderopvang binnen de bestemming Sport

De Gemeente Delft stimuleert sportverenigingen steeds meer om een grotere maatschappelijke rol op zich te nemen. Daarnaast worden verenigingen gestimuleerd om hun accommodatie meer multifunctioneel in te zetten. Binnen de bestemming Sport wordt daarom kinderopvang onder voorwaarden toegestaan. Voor zowel externe veiligheid als luchtkwaliteit is dit respectievelijk een kwetsbare danwel een gevoelige bestemming. In het Besluit gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit is aangegeven dat, indien er sprake is van een overschrijding van de luchtkwaliteitsnormen, geen nieuwe gevoelige bestemming binnen de onderzoekszone van 300 meter (gemeten vanaf de bron) gesitueerd mag worden. Aangezien er in het plangebied geen sprake is van een overschrijding van de luchtkwaliteiteisen, vormt luchtkwaliteit geen belemmering om kinderopvang mogelijk te maken. Voor externe veiligheid geldt dat nieuwe kwetsbare functies niet in de invloedszone, dus niet in de zone van 200 meter vanaf de A13, zijn toegestaan. Dit is op deze wijze opgenomen in de regels van dit bestemmingsplan.

Overige ontwikkelingen

Daarnaast is in het plangebied een aantal kleinere ontwikkelingen mogelijk gemaakt. De bouwvlakken van een aantal voorzieningen zijn verruimd, om zo de toekomstbestendigheid van deze locaties te vergroten en voldoende flexibiliteit te bieden.