direct naar inhoud van 2.1 Delftse Hout
Plan: Delft Oost (Delftse Hout)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0503.BP0007-2002

2.1 Delftse Hout

2.1.1 Recreatie

De Delftse Hout is één van de belangrijkste recreatie- en natuurgebieden van de stad en beslaat vrijwel het gehele grondgebied van de gemeente Delft ten oosten van de rijksweg A13. Het gebied wordt intensief gebruikt door bewoners van Delft en omliggende gemeenten. De Delftse Hout kent een grote verscheidenheid aan recreatief aanbod. Het gebied kenmerkt zich door herkenbare deelgebieden; sportpark Brasserskade, de Hertenkamp, de Grote Plas en omgeving, het agrarisch gebied en een deelgebied met een begraafplaats, (indoor) tennisbanen en volkstuinen. Het is een veelzijdig ingericht gebied, geschikt voor extensieve en intensieve recreatie, maar ook zijn er mogelijkheden voor natuurbeleving en -educatie. Het gemeentelijk Natuur- en milieueducatiecentrum, de Papaver, heeft de functie van bezoekerscentrum en uitvalsbasis voor publieksactiviteiten.

In de Delftse Hout bevindt zich een netwerk van recreatieve paden voor verschillende doelgroepen. Een aantal fiets- en wandelpaden in het gebied sluit aan op doorgaande routes en is daarmee onderdeel van provinciale en regionale verbindingen tussen de verschillende woonkernen in de regio. Daarbij beschikt het gebied over een aantal horecamogelijkheden, die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van het gebied als bestemming voor een 'uitje vanuit de stad'.

2.1.2 Natuur

Het gebied wordt gekenmerkt door een sterke afwisseling in biotoop met afwisselend bosplantsoen, bos, agrarisch weidegebied, kruidenrijke vegetatie, een veenstrook met orchideeën tot intensief beheerde ligweiden bestaande uit gras. In de Groennota 2012-2020 is het gebied aangewezen als ecologisch kerngebied. Het plangebied is verder als natuur- en recreatiegebied opgenomen als regiopark Buytenhout binnen de groenstructuur van Regio Haaglanden en de ruimtelijke visie Hof van Delft.

De Tweemolentjesvaart en aangrenzende gebieden Balij en Bieslandse bos zijn opgenomen in de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur als bestaande en nieuwe prioritaire gebieden. De Bieslandse bovenpolder is aangewezen als ecologisch weidegebied en maakt deel uit van het project 'Boeren voor Natuur'. Het plangebied en de nabije omgeving maken geen deel uit van beschermde staatsnatuurmonumenten of beschermingszones vallend onder de Habitat- en Vogelrichtlijn.

Om de verschillende intensiteiten van recreatie en natuur in de verschillende deelgebieden zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen is gekozen voor verschillende bestemmingen voor het groen. De bestemming Recreatie is bedoeld voor intensieve recreatieve functies. Binnen de bestemming Groen worden de bestaande natuur- en groenwaarden beschermd en wordt daarnaast de mogelijkheid geboden voor extensieve recreatie. In de bestemming Natuur ligt de nadruk op (behoud en herstel van) natuurwaarden. Ter illustratie: het gebied rond de Grote Plas heeft de bestemming Recreatie, bestemd voor intensief recreatief gebruik. De Hertenkamp heeft de bestemming Groen, daarbinnen is slechts extensieve recreatie toegestaan. Het Arboretum/Heempark en de zogenaamde Nootdorpse Plassen hebben gezien de hoge natuurwaarden de bestemming Natuur gekregen.

Daarnaast is de bestemming Agrarisch met waarden toegepast op het open weide gebied en hebben de sportparken een bestemming Sport gekregen.

De keuze voor de bestemmingsomschrijvingen van de bestemmingen Recreatie, Groen en Natuur is behalve op het vorige bestemmingsplan gebaseerd op de gebiedsvisie Delftse Hout.

2.1.3 Gebiedsvisie Delftse Hout

Het recreatie- en natuurgebied is grotendeels aangelegd in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Delftse Hout is in die tijd aangelegd als het groengebied van Delft. Nu maakt het gebied als regiopark deel uit van een grotere groenstructuur die vanuit Delft reikt tot aan Zoetermeer. Daarnaast zijn er in de omgeving van het gebied duizenden woningen bijgebouwd. Dit maakt dat meer mensen gebruik kunnen maken van de Delftse Hout en dat de Delftse Hout sterker dan voorheen deel uitmaakt van de dagelijkse woon-, werk- en leefomgeving. Naast een toename van de recreatiedruk zijn de recreatiewensen sterk veranderd. Voor de verbetering van de (ruimtelijke) kwaliteit van het gebied is daarom de gebiedsvisie Delftse Hout opgesteld. Deze visie is op 16 oktober 2008 vastgesteld door de gemeenteraad en geldt als kompas voor de toekomst. De visie is een afwegingskader voor (ruimtelijke) ontwikkelingen en veranderingen in het gebied.

De visie is gericht op het verbeteren van de (ruimtelijke) kwaliteit en samenhang van het gebied. Het gebied heeft zowel stabiliteit als flexibiliteit nodig. Stabiliteit is nodig voor de natuur- en landschapswaarden in het gebied. Flexibiliteit is nodig omdat de wensen die de samenleving aan een recreatiegebied stelt veranderen. In de visie is daarom een aantal ingrepen voorgesteld. Het gaat daarbij vooral om de inrichting, het gebruik en het beheer van het gebied. Voor het bestemmingsplan heeft de visie slechts beperkte gevolgen. Grote ruimtelijke ingrepen waarvoor aanpassing van het bestemmingsplan nodig is bevat de visie niet. De visie leidt dus niet tot een bestemmingsplan dat in ingrijpende mate afwijkt van het vorige bestemmingsplan.

De gebiedsvisie Delftse Hout is als bijlage 7 bij de toelichting gevoegd.

2.1.4 Nota Groen 2012 - 2020

Naast een recreatiegebied is de Delftse Hout een natuurgebied. In 2004 is de beleidsnota 'Ecologieplan Delft 2004-2015' vastgesteld. Het doel van het ecologieplan was om de biodiversiteit in de stad te waarborgen en een goede ecologische structuur te realiseren met een kwaliteit die een terugkeer van uit Delft verdwenen planten en dieren mogelijk maakt. De doelen uit deze nota blijven van kracht; in het Ecologieplan is de Delftse Hout aangewezen als ecologisch kerngebied. Het uitgangspunt voor het gebied is dat ontwikkelingen geen negatief effect mogen hebben op het functioneren van het ecologisch netwerk en geen achteruitgang in biodiversiteit mag inhouden. Het bestemmingsplan sluit hierbij aan. In het bestemmingsplan zijn geen nieuwe ontwikkelingen opgenomen die tot aantasting van natuurwaarden leiden.

De Nota Groen 2012-2020 gaat in op de waarden van groen met als doel om een groene, attractieve en duurzaam woon- en leefmilieu te creëren waarin - bewoners, ondernemers en bezoekers zich prettig voelen, elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen ontplooien; - waarin flora en fauna kansen krijgen om tot volle wasdom te komen; - waarin groen en water een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie en omgevingskwaliteit; - en waarin alle waarden van groen in de besluitvorming worden meegenomen.

Het groene raamwerk bestaat uit vlakken, lijnen en punten. Hierin worden de waarden van groen benaderd vanuit vijf perspectieven, die worden ingezet als instrument om alle waarden van groen in projecten, plannen en beheer tot hun recht te laten komen. De vijf perspectieven zijn:

1. Groen Delft in ruimtelijk perspectief gericht op de karakterisering van de stad en cultuurhistorische waarden;

2. Groen Delft in sociaal perspectief, gericht op recreatie, cultuur, educatie, esthetiek, participatie, maatschappelijk draagvlak en educatie.

3. Groen Delft ecologisch perspectief, gericht op bomen, biodiversiteit, gebieden en verbindingen, duurzaamheid, maatschappelijk draagvlak en educatie;

4. Groen Delft in fysisch perspectief, gericht op luchtkwaliteit, waterhuishouding, windkanalen, geluidswering, klimaatadaptatie en energie; en

5. Groen Delft in economisch perspectief, gericht op ecosysteemdiensten, gezondheid, veiligheid, gunstig vestigingsklimaat en baten van groen.