Plan: | Schieoevers Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0005-2001 |
Op basis van historische informatie en in het verleden uitgevoerde bodemonderzoeken is voor het gehele grondgebied van Delft een bodemkwaliteitskaart opgesteld. De bodemkwaliteitskaart maakt deel uit van de bodembeheernota en is in december 2009 bestuurlijk vastgesteld. In de nota is berekend wat de gemiddelde bodemkwaliteit van de trajecten 0-0,5 m-mv en 0,5-2,0 m-mv in een bepaald gebied is. Ook is opgenomen wat de bodemfunctie van een bepaald gebied is en welke toepassingseisen gelden in geval van grondverzet.
Zones en kwaliteit
In het plangebied bevindt zich in de zone 03. Industrie/bedrijven >1960, 1-1,5 meter opgehoogd, plaatselijk puinhoudend. Voor bovenstaande zones zijn lokale maximale waarden vastgesteld. Dit zijn normen voor de algemene bodemkwaliteit van het gebied.
Bodemfunctie
De bodemfunctie dient niet verward te worden met de functies uit het bestemmingsplan. Dit kan lastig zijn, omdat de terminologie overeen kan komen. Het bestemmingsplangebied bevat overwegend de bodemfunctie 'Bedrijven, kantoren en infrastructuur'.
Bodemonderzoeken
Binnen het gebied zijn diverse bodemonderzoeken uitgevoerd. Binnen het plangebied zijn diverse gevallen van ernstige bodemverontreiniging in grond en grondwater aanwezig. Ook zijn er diverse potentiƫle gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig. Hiervan is nog niet vastgesteld middels onderzoek of het gaat om een geval van ernstige bodemverontreiniging of niet.
Figuur 10: Uitgevoerde bodemonderzoeken in het plangebied
Over het algemeen dient de bodemkwaliteit te worden gehandhaafd en waar mogelijk op lokaal niveau te worden verbeterd. De bodemkwaliteit mag niet verslechteren. De vigerende wetgeving (Wet bodembescherming en het Besluit Bodemkwaliteit), het rijks-, provinciaal- en gemeentelijk bodembeleid moet in acht worden genomen.
Het bestemmingsplan is consoliderend van aard, waarin geen nieuwe ontwikkelingen worden voorzien, anders dan de gebruikelijke bouwplannen die mogelijk zijn binnen het huidige juridisch-planologische kader en een wijzigingsbevoegdheid voor de aanleg van de Faradaybrug over de Schie. Uitgangspunt is in alle gevallen dat de bodem geschikt moet zijn voor zijn bestemming.
De algemene bodemkwaliteit dient te voldoen aan de lokale maximale waarden in combinatie met de bodemfunctie die voor het betreffende gebied is vastgesteld. In de praktijk komt het erop neer dat de huidige bodemkwaliteit dient te worden gehandhaafd of te worden verbeterd.
Het aspect bodemkwaliteit levert in het kader van het bestemmingsplan geen belemmeringen op.