Plan: | Noordwest, deelgebied 3 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0503.BP0001-2002 |
In het plangebied zijn verschillende maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Hieronder worden ze gegroepeerd weergegeven.
Scholen
In het plangebied zijn vier scholen voor primair onderwijs gevestigd. Het gaat om de Gabriëlschool aan de Teding van Berkhoutlaan, de Omnibus, de Mozaïek aan de Van Alkemadestraat en de Vrijeschool Widar aan de Meesterstraat. Daarnaast is er een vestiging voor speciaal onderwijs aan de Colijnlaan in het plangebied aanwezig. Het betreft de Laurentiusschool.
Met vestigingen van de Laurentius praktijkschool aan de Ruys de Beerenbrouckstraat, het Christelijk Lyceum Delft aan het Molenhuispad en het sint Stanislascollege aan het Westplantsoen herbergt het plangebied ook een ruim aanbod aan voorgezet onderwijs.
Sportfaciliteiten
In het plangebied zijn sportfaciliteiten en sportverenigingen gevestigd. Het betreffen drie gymzalen behorende bij scholen, het Sportpark Hof van Delft, Ringpass (hockey en tennis) en DTB (tennis) en het Zwembad Sportfondsebad.
Zorgvoorzieningen
De voornaamste zorgvoorzieningen in het plangebied zijn:
Welzijnsaccommodaties
In de Vermeertoren is de wijkaccommodatie De Parel ondergebracht, waarin tevens een jongerenaccommodatie is opgenomen.
Kinderopvang
In het plangebied zijn de volgende voorzieningen:
Sport
Van jongs af aan moeten inwoners ruimte hebben om te kunnen bewegen, spelen en sporten. De (gewenste) mogelijkheden op het gebied van spelen staan in de nota Ruimte voor Spelen (2007). Deze voorzieningen krijgen in toenemende mate een multifunctioneel karakter, ze zijn ook van belang voor het bewegen in de openbare ruimte en voor sportaanbod in de wijken. Bij de inrichting van speelplekken wordt daar ook rekening meegehouden. Voor het bewegen is het daarnaast van belang dat de infrastructuur in en om de stad ruimte biedt. Fietspaden, veilige wandelroutes (b.v. kindlint), trimparkoersen (voor hardlopen, skeeleren e.d.), dienen zoveel mogelijk geschikt voor ouderen (rollatorproof) en mensen met een beperking (rolstoelproof) te zijn. Voor het bewegingsonderwijs moeten er voldoende mogelijkheden zijn (gymzalen, buitenaccommodatie). Gedeeld, of liever nog gezamenlijk gebruik past in de doelstelling dat er structurele effecten worden beoogd. Een bekende en vertrouwde accommodatie is een stimulerende factor.
Het huidige sportaccommodatieaanbod is prima op orde, vorig jaar werd de vierde verenigingssporthal geopend (Tanthof Zuid), naast de beschikbaarheid van twee gemeentelijke sporthallen waarvan er één (Buitenhof) nieuw is gebouwd en binnenkort in gebruik genomen wordt. In de zomer van 2008 zijn zes kunstgrasvoetbalvelden gerealiseerd.
De toekomstmogelijkheden van de drie huidige zwembaden worden onderzocht. Verdere aanpassing (zoals meer kunstgrasvelden) of verruiming (zoals meer overdekte accommodaties) van het sportaccommodatieaanbod wordt gerelateerd aan het beoogde toenemende gebruik door het (gaan) voldoen aan de norm gezond bewegen door steeds meer Delftenaren. Ook hier geldt dat samenhang en samenwerking met andere organisaties en hun accommodaties (en accommodatiebeleid) de eerste optie is. Ruimtelijke beperkingen in onze compacte stad benadrukken dat extra.
In de vorige eeuw zijn sportvoorzieningen geleidelijk verschoven naar de rand van de stad. Maatschappelijke ontwikkelingen (mannen en vrouwen werken, andere tijdsindeling van de dagen, meer kinderen in de opvang) dragen er aan bij dat heden ten dage het omgekeerde wenselijk is: BSS terug de stad in. Voorzieningen dicht bij huis sluiten beter aan bij BSS – activiteiten in het onderwijs en opvang. De nota 'Ruimte voor spelen'(2007) doet reeds een aantal voorstellen: elke wijk een grootschalige speelvoorziening, gebruik van schoolpleinen voor BSS – activiteiten, openstellen van sportcomplexen voor BSS – activiteiten.
Ook beperken voorzieningen in de directe woonomgeving de mobiliteit (voordelen voor het milieu en veiligheid) en zorgen zij er voor dat voor minder mobiele inwoners voorzieningen toch bereikbaar zijn.
In de compacte stad Delft is het aanleggen van sportvelden of – parken in de stad bijna niet mogelijk.
In nieuwbouw en/of herstructureringsgebieden willen we er echter voor zorgen dat er wel voldoende ruimte is voor BSS (voor spelen wordt in de nota Ruimte de 3% - norm van het ministerie van VROM gehanteerd). Een combinatie van BSS voorzieningen heeft daarbij de voorkeur. Wij willen de inwoners mogelijkheden bieden om dagelijks aan BSS te kunnen doen. Daarvoor willen we met maatschappelijke partners zorgen voor een toereikend activiteitenaanbod, voldoende accommodaties en begeleiders. Belangrijke voorwaarden voor een succesvol resultaat zijn ook de bereikbaarheid en toegankelijkheid van voorzieningen. Daarvoor is uitbreiding van het aantal veilige routes naar de voorzieningen nodig, zodat ouders er op kunnen vertrouwen dat hun kinderen zonder gevaren actief kunnen zijn en gebruik kunnen maken van een divers aanbod. Gestimuleerd wordt om, vanuit beweegoogpunt, verplaatsingsbewegingen meer dan nu het geval is te voet of per fiets te gaan maken (naar scholen, sportcomplexen). Het beleid is ook dat accommodaties toegankelijk moeten zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.
Veiligheid
Bij toekomstige herstructurering dient rekening te worden gehouden met de zaken aangegeven in de Nota “politie Keurmerk Veilig wonen” van oktober 2004.
Woonservicezone
Waar de Buitenhof, Voorhof en Vrijenban al zijn voorgegaan, wordt in 2010 al voorwerk verricht voor de start van de woonservicezone Hof van Delft en de woonservicezone in Voordijkshoorn, waarmee de zones ook het plangebied van dit bestemmingsplan bestrijken. Voor de Delftse woonservicezones is een programma van eisen opgesteld waaraan iedere Delftse woonservicezone dient te voldoen. Het gaat onder meer om aanpassingen in het voorzieningenniveau, de inrichting van de woonomgeving en het zogenaamd opplussen van een aandeel van de woningen. Waar de zones moeten komen wordt nog nader bestudeerd maar vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat de kern van een woonservicezone komt te liggen ter plaatse van het gezondheidscentrum in de Vermeertoren. De betreffende voorzieningen zullen ook beschikbaar zijn voor de ouderen die komen te wonen in de woonvoorzieningen die voor hen worden getroffen in het nog te ontwikkelen nabijgelegen Harnaschpolder.
Welzijnsaccommodaties
Het beleid is er op gericht om in elke wijk een wijkaccommodatie en wijkinformatiepunt te realiseren, geëxploiteerd en beheerd door Breed Welzijn Delft. Dit is gebaseerd op de nota “Knopen in de wijken” uit 1999 en de nota “Beheer welzijnsaccommodaties” uit 2005.
Kinderopvang
Het beleid is gebaseerd op de nota's “Herziening peuterspeelzalenbeleid” uit 2004, “BSO (buitenschoolse opvang) wijkgericht en integraal” uit 2002 en verschillende documenten over de brede school. Vanaf 2005 is de Wet Kinderopvang van kracht en bepaalt de markt het aanbod.
Scholen
De volgende voorgenomen ontwikkelingen zijn bekend:
Sportfaciliteiten
De volgende voorgenomen ontwikkelingen zijn bekend:
Kinderopvang
Het voornemen bestaat het kinderdagverblijf De Pinguin, op de hoek Sasboutstraat en Van Kinschotstraat te slopen. Op dezelfde plek wil Octopus BV nieuwbouw van twee lagen realiseren. Samen met de basisschool de Mozaïek vormt het kinderdagverblijf een brede school.
De gewenste ontwikkelingen zijn in de meeste gevallen onvoldoende uitgekristalliseerd, waardoor deze nog niet opgenomen kunnen worden in het bestemmingsplan. De nieuwbouw van het Stanislascollege past binnen het vigerende bestemmingsplan en wordt in dit bestemmingsplan opgenomen, evenals de nieuwbouw van kinderdagverblijf De Pinguin.