Plan: | Parklaan Noord 2011 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0499.BPL11024HBD-OH01 |
Nadat het kabinet op 3 juli 2003 heeft besloten tot wijziging van het Besluit op de ruimtelijke ordening 1985 (Bro) in verband met de gevolgen van ruimtelijke plannen voor de waterhuishouding, is het opnemen van een waterparagraaf sinds 1 november 2003 (met watertoets) in ruimtelijke plannen wettelijk vastgelegd; ook in de Wro en Bro 2008. De watertoets omvat het vroegtijdig informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in voormelde plannen. Het bouwplan dient te voldoen aan het beleid, verwoord in het waterplan van de gemeente. Daarnaast zijn de uitgangspunten voor het duurzaam omgaan met water:
De locatie ligt binnen het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Zij is in dit gebied verantwoordelijk voor de waterhuishouding; het waterkwaliteits- en –kwantiteitsbeheer en de zorg voor de waterkeringen.
Voor de planperiode 2010-2015 zal het Waterbeheerplan (WBP) van Rijnland van toepassing zijn. In dit plan geeft Rijnland aan wat haar ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. Het nieuwe WPB legt meer dan voorheen accent op uitvoering. De drie hoofddoelen zijn veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water. Wat betreft veiligheid is cruciaal dat de waterkeringen voldoende hoog en stevig zijn én blijven en dat rekening wordt gehouden met mogelijk toekomstige dijkverbeteringen. Wat betreft voldoende water gaat het erom het complete watersysteem goed in te richten, goed te beheren en goed te onderhouden. Daarbij wil Rijnland dat het watersysteem op orde en toekomstvast wordt gemaakt, rekening houdende met klimaatverandering. Immers, de verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en heviger buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing. Het waterbeheerplan sorteert voor op deze ontwikkelingen.
Per 22 december 2009 is een nieuwe Keur in werking getreden, alsmede nieuwe Beleidsregels. Een nieuwe Keur is nodig vanwege de totstandkoming van de Waterwet en daarmee verschuivende bevoegdheden in onderdelen van het waterbeheer. Verder zijn aan deze Keur bepalingen toegevoegd over het onttrekken van grondwater en het infilteren van water in de bodem.
De "Keur en Beleidsregels" maken het mogelijk dat het Hoogheemraadschap van Rijnland haar taken als waterkwaliteits- en kwantiteitsbeheerder kan uitvoeren. De Keur is een verordening van de waterbeheerder met wettelijke regels (gebod- en verbodsbepalingen) voor:
De keur bevat verbodsbepalingen voor werken en werkzaamheden in of bij de bovengenoemde waterstaatswerken. Er kan een ontheffing worden aangevraagd om een bepaalde activiteit wel te mogen uitvoeren. Als Rijnland daarin toestemt, dan wordt dat geregeld in een Watervergunning op grond van de Keur. De Keur is daarmee een belangrijk middel om via vergunningverlening en handhaving het watersysteem op orde te houden of te krijgen. In de Beleidsregels, die bij de Keur horen, is het beleid van Rijnland nader uitgewerkt.
De gehele Parklaan ligt in de polder Laag Boskoop, die een officieel waterpeil heeft van -2,27 NAP. Het winter- en zomerpeil zijn gelijk. In de nieuwe situatie wordt aangesloten bij de bovengenoemde uitgangspunten van het Hoogheemraadschap Rijnland. Daarnaast is overleg gepleegd met het hoogheemraadschap om de haalbaarheid ten aanzien van het onderwerp water te toetsen. In de volgende subparagraaf wordt hierop ingegaan.
Concreet zal in de nieuwe situatie geen sprake zijn van een substantiële verhardingstoename. De onderstaande tabel toont dit aan.
Verharding oude en nieuwe situatie
In de Parklaan wordt een hemelwaterafvoer (HWA)- en droogweerafvoer (DWA)-riool aangelegd, waarop alle woningen in het gehele plangebied aangesloten zullen worden. De enige uitzondering is de meest noordelijke in de hoek gelegen woning bij de brug over het water aan Laag Boskoop. Bij deze woning wordt het hemelwater geloosd in het oppervlaktewater.
Aan het Hoogheemraadschap van Rijnland is in het totale stedenbouwkundige plan kader van de Watertoets advies gevraagd en is conform artikel 3.1.1 Bro in kennis gesteld van het onderhavige bestemmingsplan.
Uit het overleg over de plannen is gebleken dat het hoogheemraadschap een positief advies geeft ten opzichte van het plan, omdat er geen sprake is van substantiële verhardingstoename. Compenserende maatregelen zijn daarom niet nodig. Daarnaast is voor de meest noordelijke woning -bij de brug over het water aan Laag Boskoop- een ontheffing nodig conform de Keur. Omdat deze woning binnen 5 meter is gelegen van het water is het namelijk gelegen in een beschermingszone ten behoeve van het uitvoeren van onderhoud, de bescherming van het profiel van de watergangen en het inspecteren van de oppervlaktewateren. In het plan wordt rekening gehouden met de aandachtspunten van het hoogheemraadschap.