direct naar inhoud van 5.6 Externe veiligheid
Plan: Parklaan Noord 2011
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0499.BPL11024HBD-OH01

5.6 Externe veiligheid

Externe veiligheid is beheersing van de risico's die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen als vuurwerk, LPG en munitie over weg, water, spoor en door buisleidingen. Ook de risico's die zijn verbonden aan het gebruik van luchthavens vallen onder externe veiligheid. Aan de andere kant wil de overheid de schaarse ruimte zo efficiƫnt mogelijk benutten. Daarnaast gaat het om een goede afstemming van het ruimtelijk beleid en het externe veiligheidsbeleid. Er is voor dit plan geen sprake van de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen zoals vuurwerk, LPG of munitie in de directe omgeving. De Milieudienst concludeert in haar advies, dat in de directe omgeving van het plangebied geen transportroutes voor gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Over de spoorlijn Gouda-Alphen aan den Rijn worden wel goederen, maar geen gevaarlijke stoffen vervoerd. In het omliggende gebied zijn enkele EV-relevante bedrijven aanwezig. De PR-contouren (Plaatsgebonden Risico) van deze bedrijven overlappen het plangebied en de bouwlocatie van het (deel)plan van Vink Bouw niet.

5.6.1 Aardgastransportleiding

Direct ten westen van de spoorlijn Gouda - Alphen aan den Rijn is een hoogdrukgasleiding met een diameter van 12 inch en een druk van 20-50 Bar gelegen. Op 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb) in werking getreden. Het Bevb stelt dat er voor ontwikkellocaties die overlap hebben met het invloedsgebied van een gasleiding gerekend moet worden. Er is hier sprake van gedeeltelijke overlap met het invloedsgebied. De Gasunie heeft reeds in 2006 gerekend aan de leiding. Hieruit blijkt dat deze leiding geen 10-6 contour heeft. Het berekende groepsrisico neemt door de ontwikkeling toe van een overschrijdingsfactor 0,14 tot 0,5. Beide waarden liggen onder de oriƫntatiewaarde, waardoor een nieuwe berekening niet veel toegevoegde waarde zal hebben. Aangezien de overschrijdingsfactor echter groter is dan 0,1, dient een verantwoording van de risico's uitgevoerd te worden.

5.6.2 Verantwoordingsnotitie groepsrisico

Hoewel de ontwikkelingen vanuit het oogpunt van externe veiligheid toelaatbaar zijn, neemt het groepsrisico als gevolg van de voorgenomen ontwikkelingen in de nabijheid (effectzone) van de gasleiding dus wel toe. In het kader van ruimtelijke ontwikkelingen in Boskoop langs gastransportleidingen is er daarom in onderlinge samenwerking tussen de gemeente, regionale en lokale brandweer en milieudienst een verantwoordingsnotitie opgesteld voor het plangebied ten aanzien van het groepsrisico. Deze notitie is vastgesteld in november 2008 door het college van burgemeester en wethouders van Boskoop. Uit deze verantwoordingsnotitie volgt een locatiespecifieke verantwoordingsnotitie per afzonderlijke ruimtelijke ontwikkeling. Op grond van de locatiespecifieke verantwoordingsnotitie van 8 februari 2011 voor Parklaan Noord 2011 wordt in het onderhavige plan voorzien in de volgende maatregelen:

  • bereikbaarheid en bluswatervoorzieningen - uitvoeren volgens praktijkrichtlijnen van de regionale brandweer;
  • huidige bereikbaarheid en bluswatervoorzieningen RijnGouwelijn intact houden;
  • voorzieningen aanbrengen in de geluidsschermen, zodat de RijnGouwelijn bereikbaar blijft;
  • verbeteren van de alarmering van de gasleiding in verband met calamiteiten in overleg tussen de gemeente en de Veiligheidsregio Hollands-Midden;
  • aanvullende eisen in de planregels ten aanzien van vestiging 'zeer kwetsbare groepen'.