direct naar inhoud van 4.10 Archeologie
Plan: Bedrijventerrein De Wetering
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01

4.10 Archeologie

Toetsingskader

Monumentenwet 1988

De Monumentenwet 1988 regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen: 'de veroorzaker betaalt'.

Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.

Archeologische verwachtings- en beleidskaart en een historisch-geografische waardenkaart

Het gemeentelijk archeologiebeleid is op 6 september 2011 door de gemeenteraad vastgesteld. De archeologische verwachtingskaart biedt inzicht in de bestaande en verwachte archeologische situatie binnen de gemeente Bergambacht, zowel in het horizontale als in het verticale vlak: een driedimensionale archeologische verwachtingskaart. Ook wordt inzicht gegeven in het reeds verrichte archeologisch (veld)onderzoek. Dit inzicht is noodzakelijk om in de beleidsuitvoering een weloverwogen omgang met archeologie en het cultuurhistorisch erfgoed te bereiken. De archeologische verwachtingskaart vormt de basis voor een archeologische beleidsadvieskaart: aan de verwachtingen worden voorschriften gekoppeld die inzichtelijk maken waar geen onderzoek nodig is, waar wel, en zo ja, wat voor onderzoek. Deze beleidsadvieskaart vormt op zijn beurt de basis voor het aanpassen van bestemmingsplannen en bij de verlening van bouw- en aanlegvergunningen.

Referentiesituatie

De archeologische (verwachtings)waarden zijn in beeld gebracht aan de hand van de beleidsadvieskaart. Op deze kaart is te zien dat de ontwikkelingslocatie op de hoek van de Dijklaan en Provincialeweg ligt in de zone Archeologisch Waardevol Verwachtingsgebied 1 (AWV 1). Voor de Provincialeweg 9b geldt geen archeologische verwachtingswaarde.

afbeelding "i_NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01_0017.png"

Figuur 4.4 Archeologische verwachtings- en beleidskaart

Door adviesbureau Tauw is een onderzoek uitgevoerd op de locatie Dijklaan 2, waarvan de uitkomsten zijn weergegeven in het rapport Archeologisch inventariserend onderzoek op de locatie Dijklaan 2, Bergambacht (Tauw Rotterdam, Capelle ad IJssel, 8 februari 2005). De conclusie in dit rapport is dat de locatie ligt in een donkencomplex, waar de kans op archeologische vindplaatsen groot is. Op basis van veldonderzoek is echter vastgesteld dat op de locatie geen donken aanwezig zijn. Er zijn geen aanwijzingen gevonden voor een archeologische vindplaats in het gebied.

Ten behoeve van het bedrijventerrein De Nieuwe Wetering is archeologisch onderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat de aanleg van het bedrijventerrein geen archeologische waarden aantast.

Milieueffecten ontwikkelingsmogelijkheden bestemmingsplan

Op de locatie op de hoek van de Dijklaan en Provincialeweg is een hoge archeologische verwachtingswaarde aanwezig. In dit gebied is bij bodemingrepen vanaf 50 m² waarbij de bodem dieper dan 30 cm wordt geroerd, nader archeologisch onderzoek nodig. Een groot deel van het terrein is overigens al bebouwd en verhard. Uit onderzoek op de locatie Dijklaan 2 in het verleden is gebleken dat hier geen sprake is van een donk of een archeologische vindplaats. Ter bescherming worden de mogelijke archeologische waarden met een gebiedsaanduiding op de plankaart opgenomen. De beperkte uitbreidingen kunnen leiden tot aantasting van de mogelijk aanwezige archeologische waarden.

De uitbreiding van het bedrijventerrein aan de Provincialeweg 9b leidt niet tot aantasting van archeologische waarden, hier worden op basis van het gemeentelijke beleid geen archeologisch waarden verwacht.

Conclusie

Het aspect archeologie staat de uitvoering van dit project niet in de weg. Er treden geen relevante negatieve effecten op het gebied van archeologie op als gevolg van de beoogde ontwikkelingen.