direct naar inhoud van 3.4 (Sub)regionaal beleid
Plan: Bedrijventerrein De Wetering
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01

3.4 (Sub)regionaal beleid

Op regionale schaal maakt de gemeente Bergambacht samen met 10 andere gemeenten deel uit van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Midden-Holland. Hierbinnen vormt het samenwerkingsverband tussen de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist een subregio (K5). Op economisch vlak is tevens het REO van belang, wat staat voor het Regionaal Economisch Overleg tussen alle gemeenten in Midden-Holland. Onderstaand worden de verschillende, relevante stukken op (sub)regionaal schaalniveau beschreven.

Structuurvisie K5 (2009)

De Structuurvisie K5 is in 2009 vastgesteld en biedt inzicht in de beoogde ontwikkeling voor de diverse gemeenten en de relaties daartussen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01_0005.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01_0006.png"  

Figuur 3.2 Uitsnede kaart regionale structuurvisie

De centrale opgave voor de K5 is het voeren van een evenwichtige koers in het spanningsveld tussen behoud van de grote omgevingskwaliteiten van de Krimpenerwaard en het waarborgen van een vitale en leefbare regio. De structuurvisie voorziet daarbij in een kernenprofilering, die een kader biedt voor de afstemming en sturing van investeringen tussen kernen. De kernen Bergambacht, Lekkerkerk en Schoonhoven worden hierbij voorzien van een subregionale functie. De aanwezige voorzieningen zijn uit te breiden met (sub)regionale voorzieningen zoals voortgezet onderwijs, bedrijvigheid, detailhandel, cultuur. Het beleid is gericht op handhaving en waar mogelijk versterking van deze subregionale functie.

Economische visie K5 gemeenten (actualisatie 2012)

Het uitgangspunt voor de economische visie K5 is geweest een gezamenlijke visie te ontwikkelen op de economie in de K5 voor de komende 20 jaar. In de economische visie K5 is bedrijventerrein De Wetering in Bergambacht aangegeven als te herstructureren gebied. Begin 2012 is de actualisatie van de economische visie vastgesteld in de K5-raad. De actualisatie bouwt voort op 'Een kans voor balans'. Zowel in 2004 als in 2011 is het uitgangspunt dat de Krimpenerwaard een homogeen gebied is en in economisch opzicht ook functioneel als een eenheid te beschouwen is, dat aan kracht wint door gezamenlijk op te trekken. Een ander 'blijvertje' is het inzicht dat de productiestructuur van het gebied versterking nodig heeft, om ook op lange termijn een goed economisch vestigingsklimaat te kunnen blijven bieden. De rode draad in het stuk is de balans te zoeken tussen regionaal en lokaal denken en handelen en ondertussen de lokale eigenheid te behouden. Inmiddels is er gestart met het opstellen van een uitvoeringsprogramma van de actualisatie.

Structuurvisie Detailhandel, K5-gemeenten (2009)

Als aanvulling op de Structuurvisie K5, hebben de K5-gemeenten ook een regionale Structuurvisie Detailhandel opgesteld. Deze geeft een ontwikkelingsperspectief voor de structuur van de detailhandel in de K5-gemeenten. Naast een visie op het gebied als geheel, is de gewenste detailhandelsontwikkeling voor de acht (hoofd)kernen afzonderlijk beschreven. De structuurvisie geeft aan, dat het wenselijk is om in Bergambacht de grootschalige winkels (> 1.500 m² wvo) in de detailhandelssector 'in-en-om-het-huis' te concentreren op het bedrijventerrein aan de zuidzijde van de N210.

Bedrijventerreinenstrategie Midden-Holland (2009)

Bij de regionale bedrijventerreinenstrategie voor Midden-Holland staat de kwantitatieve en kwalitatieve afstemming tussen gemeenten centraal. Door regionaal vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en de herstructureringsprojecten en nieuwe ontwikkelingen regionaal te faseren en prioriteiten te stellen, kan ook gekeken worden naar mogelijkheden om de beschikbare financiële middelen beter op elkaar af te stemmen. In relatie naar de provincie fungeert deze bedrijventerreinenstrategie als input voor het separaat vast te stellen provinciale uitvoeringsprogramma bedrijventerreinen. Over het bedrijventerrein De Wetering worden, als bestaand bedrijventerrein, geen specifieke uitspraken gedaan.

Regionale kantorenstrategie Midden-Holland (2008)

De kantorenstrategie Midden-Holland geeft een marktbeeld van de bestaande kantorenmarkt en een visie op een optimaal functionerende kantorenmarkt in Midden-Holland in de periode tot 2020. De kantorenstrategie besteedt aandacht aan de kwantitatieve en de kwalitatieve aspecten van het huidige en toekomstige vraag en aanbod. In de Regionale Kantorenstrategie is aangegeven dat onder andere in Bergambacht behoefte is aan mogelijkheden voor bedrijfsverzamelgebouwen. Het gaat dan om kleine units voor bijvoorbeeld starters en grote(re) gebruikers met vraag naar een eigen of een gedeeld pand.

Uitvoeringsprogramma Groene Hart 2007-2013 (2007)

De Stuurgroep Groene Hart van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht heeft één uitvoeringsprogramma opgesteld voor het gehele Groene Hart. Het algemene beleidsuitgangspunt is dat kwaliteit voor kwantiteit gaat. Het bedrijfsleven moet zich evenwichtig kunnen ontwikkelen, bijdragen aan de vitaliteit van de kernen en aan de kwaliteit van het Groene Hart. Daarvoor is het nodig om de opgaven voor herstructurering van verouderde terreinen, de aanleg van nieuwe terreinen en de problematiek van de verspreide vestigingslocaties in samenhang te bezien. Dit kan alleen op regionale schaal.