direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Bedrijventerrein De Wetering
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01

3.3 Provinciaal beleid

Provinciale Structuurvisie 'Visie op Zuid-Holland' (2010), Herziening 2011 (2011) en Actualisering 2011 (2012)

De provinciale structuurvisie richt zich op vijf hoofdopgaven voor de provincie Zuid-Holland, waarmee de samenhang, de herkenbaarheid en de diversiteit in de provincie versterkt moet worden.

Deze vijf opgaven zijn:

  • 1. een aantrekkelijk en concurrerend internationaal profiel;
  • 2. een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie;
  • 3. een divers en samenhangend stedelijk netwerk;
  • 4. een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap;
  • 5. en stad en land verbonden.

Bebouwingscontouren

De provincie kiest ervoor om stedelijke functies zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Het stedelijk netwerk en alle kernen hebben bebouwingscontouren, die de grens van de bouwmogelijkheden voor wonen en werken aangeven. Verstedelijking buiten deze contouren is in principe niet toegestaan. Voor alle stedelijke ontwikkelingen geldt in principe: eerst intensiveren van bestaand gebruik, vervolgens nagaan of door herstructurering de beschikbare ruimte in bestaand bebouwd gebied beter kan worden benut en pas daarna uitbreiden.

Bedrijventerreinen

Behoud van bedrijvigheid staat voorop. De afstemming tussen vraag en aanbod vindt plaats door intensiveren, innoveren en herstructureren van bestaande en geplande bedrijventerreinen. Streefwaarde bij herstructurering is een ruimtewinst van 10%.

Kantoorlocaties

Nieuwe kantoorontwikkeling moet zoveel mogelijk plaatsvinden in de (hoog)stedelijke centra en op knooppunten van hoogwaardig openbaar vervoer.

Detailhandel

Uitgangspunt is versterking van de bestaande detailhandelsstructuur. Buiten bestaande winkelconcentraties in de centra van dorpen en steden worden in principe geen mogelijkheden geboden voor detailhandel. De uitzonderingen op dit principe zijn omgeschreven in de Verordening Ruimte.

Verordening Ruimte (2010), Herziening 2011 (2011) en Actualisering 2011 (2012)

De provinciale structuurvisie geeft aan welke zaken de provincie van provinciaal belang vindt. De borging van een aantal hiervan vindt plaats door middel van de provinciale Verordening Ruimte, die tegelijk met de structuurvisie is vastgesteld. Zaken die onder meer in de verordening zijn vastgelegd zijn de bebouwingscontouren, de uitzonderingen die gelden voor het bouwen buiten de contouren en de ontheffingsmogelijkheden. De bebouwingscontouren die op 1 januari 2012 gelden zijn aangegeven op kaart 1 bij de verordening en in de onderstaande figuur.

Ter plaatse van het bedrijventerrein is de contour aan de zuidzijde langs de Nieuwe Wetering getrokken. Aan de oostzijde is rekening gehouden met de uitbreiding die is opgenomen in het bestemmingsplan De Nieuwe Wetering. Op 29 februari 2012 is een herziening van de Verordening Ruimte vastgesteld. Deze herziening voorziet in enige verruiming van de contour aan de oostzijde van De Nieuwe Wetering in verband met de verplaatsing van een bedrijf uit Vlist naar Bergambacht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0491.BP1231BT001-vg01_0004.png"

Figuur 3.1 Bebouwingscontour op 1 januari 2012

Op bedrijventerreinen zijn nieuwe bedrijfswoningen niet toegestaan. Dit hangt ook samen met het uitgangspunt dat vestiging van bedrijven uit de hoogst mogelijke milieucategorie die past bij de omgeving mogelijk moeten worden gemaakt.

Voor de vestiging van kantoren op bedrijventerreinen geldt een terughoudend beleid. Kantoren zijn toegestaan wanneer het gaat om:

  • kleinschalige zelfstandige kantoren tot een bruto vloeroppervlak van maximaal 1.000 m² per vestiging;
  • kantoren met een lokaal verzorgingsgebied, zoals gemeentehuizen en bankfilialen;
  • bedrijfsgebonden kantoren met een bruto vloeroppervlak dat minder bedraagt dan 50% van het totale bruto vloeroppervlak en minder is dan 3.000 m².

Locaties in Bergambacht zijn niet aangegeven op een bij de verordening behorende kaart met gebieden voor perifere detailhandel. Buiten de aangegeven gebieden, is perifere detailhandel toegestaan mits het gaat om de vestiging van een individueel bedrijf en geen nieuwe perifere detailhandelsconcentratie ontstaat. Het aandeel van de perifere detailhandel mag niet meer bedragen dan 10% van de oppervlakte van het bedrijventerrein.

In dit verband wordt onder perifere detailhandel verstaan:

  • detailhandel in brand- en explosiegevaarlijke goederen;
  • detailhandel in zeer volumineuze goederen zoals auto's, keukens, zonweringen, landbouwwerktuigen;
  • tuincentra;
  • bouwmarkten.

De Verordening Ruimte van de provincie Zuid-Holland schrijft voor dat voor winkels die groter zijn dan 2.000 m² bvo een distributieplanologisch onderzoek nodig is dat aantoont dat er geen sprake is van ontwrichting van de detailhandelsstructuur. Ook is advies nodig van het REO. In de voorliggende situatie is het beleid gericht op het bieden van mogelijkheden voor grootschalige detailhandel, conform de Structuurvisie detailhandel. Hoewel de kans gering is dat er in de toekomst winkels met een omvang van 2.000 m² zich zullen vestigen op het bedrijventerrein van Bergambacht, is in de regeling van voorliggend bestemmingsplan opgenomen dat middels een (distributie planologisch) onderzoek aangetoond dient te worden dat er geen sprake zal zijn van een ontwrichting van de detailhandelsstructuur. Deze regeling is aan het REO voorgelegd en door deze organisatie akkoord bevonden.