direct naar inhoud van 4.9 Horeca
Plan: Woongebied West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0489.BPWGW20090000-VI01

4.9 Horeca

Toetsingskader

Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten worden ook horeca-activiteiten gezoneerd waarbij gebruik wordt gemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten. Deze Staat van Horeca-activiteiten (SvH) is opgenomen in Bijlage 2 bij de regels. De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt naar mate van hinderlijkheid. Er is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied kan vervolgens worden vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. Voor een nadere toelichting op de regeling van horecavoorzieningen met de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 3 bij de toelichting.

Toelaatbaarheid per gebied

Het plangebied bestaat hoofdzakelijk uit woongebied. Daarbinnen komen centrumvoorzieningen voor waar ook horecavoorzieningen aanwezig zijn. Deze horecavoorzieningen zijn gelieerd aan de centrumbestemming. Voor deze bestemmingen is daarom een algemene toelaatbaarheid van horeca-activiteiten tot en met categorie 2 opgenomen. Dat geldt ook voor restaurant Banzai aan het Havenhoofd 2, dat is gelegen in het centrumgebied en waarvoor een aparte horecabestemming is opgenomen. Er zijn geen horeca-activiteiten aanwezig die niet passen binnen de algemene toelaatbare categorie. Buiten het gebied met centrumvoorzieningen is één bestaande horecavoorziening aanwezig. Dit betreft café 't Schaapje aan de Smitshoek 1, waarvan de aanwezigheid in het woongebied gewenst is. Voor deze horecalocatie is daarom eveneens een algemene toelaatbaarheid tot en met categorie 2 opgenomen. Naast een zonering van horeca-activiteiten in het ruimtelijk spoor vindt een nadere afstemming met de omgeving plaats in het milieuspoor. Horeca-inrichtingen vallen onder de werking van het Activiteitenbesluit. Geluid vormt het maatgevende, ruimtelijk relevante, milieuaspect.

Conclusie

Het aspect horeca staat de vaststelling van het bestemmingsplan niet in de weg. Door het vastleggen van de toelaatbaarheid van horeca-activiteiten binnen het plangebied wordt onaanvaardbare hinder voorkomen.