direct naar inhoud van 4.8 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Woongebied West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0489.BPWGW20090000-VI01

4.8 Bedrijven en milieuhinder

Normstelling en beleid

In een bestemmingsplan dient rekening te worden gehouden met eventuele milieuhinder door bedrijven. Uitgangspunt daarbij is dat bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen milieugevoelige en milieuhinderlijke functies wordt milieuzonering toegepast. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de VNG publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). In deze publicatie is een lijst opgenomen waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. Voor elke bedrijfsactiviteit is de maximale richtafstand ten opzichte van milieugevoelige functies aangegeven op grond waarvan de categorie-indeling heeft plaatsgevonden. Het volledige overzicht van bedrijfsactiviteiten is opgenomen in de zogenaamde Staat van Bedrijfsactiviteiten die deel uitmaakt van het bestemmingsplan. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'. Milieuzonering beperkt zich tot de milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.

In gebieden waar menging van functies aanwezig is of wordt nagestreefd kan worden gewerkt met de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging'. Om de toelaatbaarheid van milieubelastende activiteiten te bepalen wordt hierbij niet uitgegaan van aan te houden richtafstanden, maar is aangegeven in welke bedrijfsactiviteiten deze direct naast of boven woningen toelaatbaar zijn. Voor een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' wordt verwezen naar Bijlage 2 van de toelichting. De Staat zelf is opgenomen in Bijlage 1 van de regels.

Onderzoek

Het voorliggende bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. Het plangebied wordt getypeerd als woongebied. Er bevinden zich enkele bedrijven in het plangebied. In onderstaande tabel is een overzicht van deze bedrijven opgenomen inclusief de bijbehorende bestemmingsregeling.

Tabel 4.3 Overzicht bedrijfsbestemmingen en bedrijfsactiviteiten

adres   SBI-code   bedrijfsactiviteiten   inschaling   bestemmings-
regeling  
Voordijk 388   -   onbekend   -   B1  
Voordijk 412   6312   opslaggebouwen   -   B1 (sb-1)  
Voordijk 494   45   aannemingsbedrijf P.M. van de Graaf BV (b.o > 1.000 m²)   -   B1 (sb-2)  
Voordijk 496   351.1, 6321   vervaardiging houten vaartuigen en stalling voertuigen   B1   B1  
Voordijk 522   501,502, 504   garagebedrijf Theo de Jong, handel in auto's en motorfietsen, reparatie en servicebedrijven (exclusief plaatwerkerij of spuiterij)   B1   B1  

Bedrijfsactiviteiten tot en met categorie B1 zijn direct naast woningen toelaatbaar. Verder zijn binnen de bestemming 'Gemengd' en de bestemming 'Wonen' aan-huis-gebonden beroepen en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten toegestaan. Deze activiteiten leveren vanwege de aard en de omvang van de activiteiten geen kans op milieuhinder op en zijn daarom in het woongebied toegestaan. Op de locaties waar nutsvoorzieningen aanwezig zijn is een specifieke bedrijfsbestemming opgenomen. Voor deze locaties is geen algemene toelaatbaarheid van bedrijfsactiviteiten bepaald. Dit betekent dat op deze locaties geen andere bedrijfsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend dan de activiteiten die samenhangen met de nutsvoorziening.

Conclusie

Geconcludeerd wordt dat het aspect bedrijven en milieuhinder de uitvoering van het plan niet in de weg staat. Ter plaatse van de woningen is sprake van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.