direct naar inhoud van 3.5 Groenstructuur
Plan: Woongebied West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0489.BPWGW20090000-VI01

3.5 Groenstructuur

De belangrijkste groenvoorzieningen zijn het Riederpark, het Noordelijk Randpark en de ten zuiden van het plangebied gelegen Gaatkensplas met de Koedood. Ook de Voordijk, Middeldijk en Bakkersdijk vormen belangrijke groene ruimten. Deze groenvoorzieningen zorgen voor een goede landschappelijke inpassing van Carnisselande en dragen in hoge mate bij aan de ruimtelijke geleding van Carnisselande in woonwijken en grotere woonbuurten. De woonwijken Stadse Rechthoek en Dorpse Driehoek worden verder geleed in een aantal grotere woonbuurten. Deze woonbuurten worden ieder voor zich door middel van een ruimtelijk patroon van allees, lanen en singel- en kanaalachtige waterpartijen verder geleed in kleinere woonbuurten. Binnen deze woonbuurten liggen de grotere groen- en speelplekken (met oppervlakten tot circa 1.500 m²). Zij liggen veelal in de nabijheid van de belangrijke buurtwegen of bij samenkomstpunten van wegen. Daarnaast komen nog tal van kleinere speelplekken voor.

Riederpark

Het Riederpark vormt een belangrijke tussen de Dorpse Driehoek en de Stadse Rechthoek gelegen groenzone met groen, water, langzaamverkeersroutes en speel- en verblijfsplekken. Het park vormt een ruimtelijke schakel tussen het langs de A15 gelegen Randpark en de aan de zuidzijde van Carnisselande gelegen Gaatkensplas. Iets ten zuiden van deze plas liggen de Carnisse Grienden en de daarbij aansluitende buitendijkse groenzones van de Oude Maas.

Het Riederpark bezit een grote centraal gelegen waterpartij. Deze waterpartij is een verbreding van de oude Molenvliet. De oost- en westoevers van de waterpartij zijn duidelijk verschillend. Bij de oostzijde (de bij de Stadse Rechthoek gelegen stadsparkoever) is, in aansluiting op het ruimtelijk beeld van de Stadse Rechthoek, sprake van een meer stedelijke inrichting. Hier wordt het beeld bepaald door een relatief open inrichting met grote doorlopende grasvelden en een viertal appartementengebouwen. Het park wordt achter deze appartementengebouwen scherp begrensd door een noord-zuidlopende bebouwingswand. Deze bestaat met name uit parallel aan het park gesitueerde eengezinsrijenwoningen. Ook is de eigenlijke oeverlijn scherp vormgegeven.

De westzijde van het Riederpark kenmerkt zich door een wat kleinschaliger sfeer. Deze is afgestemd op het meer dorpse karakter van de Dorpse Driehoek. Er is sprake van een gedifferentieerde bebouwingswand waarbij de woningen zich veel minder eenduidig oriënteren op het park. Sommige woningen zijn met de achterzijde naar het park gekeerd. In tegenstelling met de Stadse Rechthoek komt aan deze westzijde geen woonbebouwing voor binnen het eigenlijke parkgebied. De aan de westzijde van de waterpartij gelegen 'dorpsparkoever' kenmerkt zich door een kleinschalige inrichting. Deze bestaat uit zachte oeverranden, rietkragen, een kreekachtige sloot met bruggetjes (in de westelijke randzone), kleine grasvelden en perken, elzen- en wilgenbosjes, sterk slingerende wandelpaden en in omvang verschillende speel- en verblijfsplekken.

De stadsparkoever en de dorpsparkoever worden op meerdere plaatsen door bruggen verbonden. Het merendeel van deze bruggen is uitsluitend bestemd voor het langzaam verkeer. Ter hoogte van de Voordijk loopt het park met langzaamverkeersroutes onder een in de Voordijk aangelegde brug door. Ter hoogte van de Middeldijk ontbreekt een doorgang waardoor het Riederpark hier niet direct doorloopt naar de Gaatkensplas. Het park en de Gaatkensplas zijn hier gescheiden door de brede taluds en bermen van de dijk en de Portlandse Baan.

Carnisserpark

Het Carnisserpark ligt aan de noordzijde van Carnisselande. Dit parkgebied zal na de definitieve voltooiing bestaan uit een parkachtig landschap met daarin opgenomen de Carnisserbaan en de geluidswal langs de A15. Paden binnen het park vormen verbindingen met de toekomstige grote recreatie- en natuurgebieden van Albrandswaard en met het aan de noordzijde van de A15 en Betuwelijn gelegen 'Zuidelijk Randpark' bij Rotterdam.

Gaatkensplas/Koedood

Direct ten zuiden van het plangebied ligt de brede groenzone van de Gaatkensplas en de Koedood. De groenzone is van grote betekenis als recreatiegebied bij de Vinex-locatie. De zone vormt een bijzondere groen– en waterrijke overgang tussen de stad en het polder- en uiterwaardengebied van Barendrecht. De langgerekte waterpartij strekt zich volledig uit langs de zuidzijde van de gehele Vinex-locatie Midden-IJsselmonde. De waterpartijen van de Gaatkensplas en de Koedood dienen voor de bufferopvang van regenwater vanuit de Vinex-locatie van Carnisselande en Portland. Bij het graven van de plas zijn de uitkomende gronden benut voor de aanleg van de in de Jan Gerritsepolder gelegen Oude Maas Heuvel (Gaatkensbult). De plas bezit een groot aantal in omvang variërende eilanden en schiereilanden. Ook is er een wandelroute die deels over bestaande dijken maar grotendeels over een in het water gelegen kade met oeverzones loopt (Koedoodpad en Swifterbantpad).

Water

Binnen en direct langs het plangebied komt veel water voor. De belangrijkste waterpartijen zijn de Gaatkensplas en de waterpartij van het Riederpark (de verruimde Molenvliet). Overige belangrijke watergangen zijn de watergangen bij het Randpark en langs de oude Voordijk, de Middeldijk (deels uitgebreid en verruimd), de Carnisser Baan en de direct op het water van het Riederpark en de Gaatkensplas aansluitende brede watergangen. Binnen de woonwijken dragen met name de oost-westlopende singelachtige watergangen bij aan een sterke ruimtelijke geleding van de woonwijken in kleinere woonbuurten. De waterstand in de diverse deelgebieden varieert tussen 1,4 m en 2,0 m -N.A.P. Hierbij is afstemming gezocht met de oorspronkelijke peilen in de diverse peilgebieden. Binnen Carnisselande is sprake van de nodige lengte aan natuurvriendelijke oevers. Vooral bij het Riederpark dragen deze natuurvriendelijke oevers en het vele water en groen bij aan een sterke interne ecologische structuur binnen Carnisselande.