Plan: | Woongebied West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPWGW20090000-VI01 |
Voorontwerpstructuurvisie Barendrecht (oktober 2011)
De voorontwerpstructuurvisie geeft op hoofdlijnen richting aan de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente en vormt een afwegingskader voor nieuwe initiatieven. De uitwerking van het in de structuurvisie beschreven beleid vindt plaats in gebiedsvisies, bestemmingsplannen, beleidnota's en projecten.
De belangrijkste keuze uit deze structuurvisie is het benutten van bestaand stedelijk gebied voor nieuwe rode functies en het toekennen van een groen en recreatief perspectief aan de resterende agrarische gronden. Barendrecht zet dan ook in op woningbouwontwikkeling binnen het bestaand stedelijk gebied om in te spelen op de locale behoefte. Uitgangspunt is dat passend bij het suburbane, landelijke karakter van Barendrecht wordt gebouwd, ook op herstructureringslocaties. Op die wijze blijft het specifiek herkenbare Barendrechtse woningaanbod beschikbaar. Wonen in Barendrecht staat voor kwaliteit, veiligheid en een groene omgeving. Nu het accent verschuift van uitleg naar herstructurering en van vooral grondgebonden woningen naar meer gestapeld wonen zal dit anders, maar onverminderd, moeten worden ingevuld. Door een mix van projecten met heel verschillende uitgangspunten en mogelijkheden zal Barendrecht inspelen op veranderende woonwensen. Uitgangspunt daarbij is het realiseren van levensloopbestendige woningen en van flexibele combinaties van wonen met voorzieningen en/of (nieuwe) economie.
Carnisselande is een relatief jonge wijk, waarvan sommige delen onlangs zijn opgeleverd of binnen niet afzienbare tijd opgeleverd worden. Hiermee verschuift het accent van nieuwbouwontwikkeling naar beheer. Binnen het plangebied liggen een aantal inbreidingslocaties voor woningbouw, zie paragraaf 5.1. Ontwikkeling van deze locaties past binnen de voorgaande beleidsambities uit de structuurvisie.
Figuur 2.4 Uitsnede Voorontwerpstructuurvisiekaart Barendrecht
In figuur 2.4 is een uitsnede van de structuurvisiekaart opgenomen. Carnisselande is aangeduid als bestaand stedelijk gebied. De Avenue Carnisse is aangegeven als gebied waar centrumontwikkeling kan plaatsvinden (intensiveren wonen, werken en voorzieningen). Het gebied wordt doorsneden door de Voordijk en de Middeldijk. Hier staat versterking van de cultuurhistorische en groene dijklinten centraal. Verder houdt de structuurvisie rekening met de aanleg van de 'Blauwe Verbinding', die vanaf het Zuiderpark in Rotterdam, via het Riederpark naar de Oude Maas loopt. Versterking van de recreatieve, watervoerende en ecologische functie is hier het uitgangspunt.
Structuurvisie Barendrecht (2004)
Het handhaven en de uitbreiding van de groene karakteristiek, zowel voor het wonen als voor de natuur- en recreatieontwikkeling is een belangrijke doelstelling voor het ruimtelijk beleid op lange termijn. De Structuurvisie heeft een maximum taakstelling van 4.180 woningen waarvan de realisering naast Carnisselande op de locaties Ter Leede-Hooimeijer, Lagewei-Vrouwenpolder, centrumontwikkeling en kleinere bouwlocaties (inbreiding) moet plaatsvinden. In deze visie wordt uitgegaan van een binnenstedelijke plancapaciteit van circa 1.600 woningen (exclusief centrumontwikkeling). Omdat Carnisselande voor het grootste gedeelte reeds gebouwd is, resteren er slechts enkele delen van het plangebied waar nieuwe bebouwing is toegestaan. Deze mogelijkheden worden in dit bestemmingsplan opgenomen.
Figuur 2.5 Structuurvisie Barendrecht
Woonvisie gemeente Barendrecht 2006-2015 (2006) en Herijking Woonvisie 2010 (2010)
Het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid werd tot 2010 vooral gekenmerkt door de afronding van de Vinex-taakstelling Carnisselande en de uitwerking van de regionale woningbouwafspraken voor de periode 2005-2010. De kern van het beleid was en is het realiseren van een woningbouwprogramma met een zodanige differentiatie dat er in voldoende mate tegemoet wordt gekomen aan de woningvraag op de lokale en (in mindere mate) regionale markt. Naast nieuwbouw, is het beleid na 2010 eveneens gericht op de aanpassing van de bestaande voorraad aan de vraag en ontwikkelingen op de woningmarkt. Een belangrijk aandachtspunt vormt daarbij de positie van zowel starters, als vooral ouderen en de toegankelijkheid van de voorraad. De nieuwbouw voor de periode 2010-2020 wordt ingekaderd en vastgelegd in de woningbouwafspraken met de Stadsregio (volgens planning 2e kwartaal 2011).
De herijking gaat op basis van de doelgroepen vooral uit van realisering van gestapelde woningbouw. In de oorspronkelijke opzet van de wijk is uitgegaan van het merendeel grondgebonden woningen. De differentiatie in woningtypen kan een grote invloed hebben op de stedenbouwkundige en de sociale structuur van het gebied. De realisering van ouderen- of zorgwoningen, maar ook van woningen voor jongeren vraagt ook om specifieke voorzieningen in de directe omgeving.
In de herijking is ook bepaald dat het aandeel sociale woningbouw kan worden verlaagd van 30-32% naar 25%. De programmataakstelling zal zich voornamelijk (moeten) richten op de lokale markt, met daarbij specifieke aandacht voor starters en vooral ouderen.
Barendrecht investeert in ontmoeting (november 2008)
Recent heeft Barendrecht de strategische visie 'Barendrecht investeert in ontmoeting' opgesteld. Door middel van deze langetermijnvisie maakt Barendrecht de kansen en ontwikkelingen inzichtelijk tot 2025. De visie wordt als toetsingskader gebruikt voor te maken keuzes op verschillende beleidsterreinen.
De strategische visie heeft op hoofdlijnen de volgende drie doelen: