Plan: | Bedrijventerreinen Barendrecht Noordoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPBTO20120000-VI01 |
Ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening zijn aan de in het plan begrepen gronden bestemmingen toegewezen. De bestemming is het centrale onderdeel van een bestemmingsplan. In het bestemmingsplan zijn verschillende bestemmingen opgenomen. In deze paragraaf worden de bestemmingen behandeld en beknopt toegelicht.
Tussen het woonlint en het spoor (ten noorden van de A15) liggen nog enkele agrarische percelen. Deze percelen hebben een overeenkomstige bestemming toegekend gekregen. Aan de agrarische percelen is een wijzigingsbevoegdheid toegekend die het mogelijk maakt om deze gronden te wijzigen in een bedrijfsbestemming. Hieraan is een aantal voorwaarden gesteld waarbij geldt dat:
Voor de bedrijven is een passende regeling opgenomen, overeenkomstig de huidige milieucategorie. Voor bedrijven met een hogere dan algemeen toelaatbare categorie, wordt een maatbestemming gehanteerd. Bij bedrijfsbeëindiging of –verplaatsing kan zich dan alleen nog een gelijksoortig bedrijf vestigen, of een bedrijf dat past binnen het algemene toelatingsbeleid. De maatbestemmingen zijn opgenomen door middel van aanduidingen op de verbeelding en hierop van toepassing zijnde regels.
Ter behoud van de AGF-sector op het bedrijventerrein een nadere aanduiding opgenomen. Daar waar uitsluitend bedrijvigheid uit de AGF-sector gewenst zijn, is de functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - AGF' opgenomen. Dit is in lijn met de gemeentelijke structuurvisie.
Beeldbepalende elementen hebben een strak bouwvlak toegekend gekregen. Voor de overige gebouwen zijn ruimere bouwvlakken opgenomen om zodoende flexibiliteit te bieden. Daar waar globale bouwvlakken zijn opgenomen is een flexibele invulling van de bedrijfspercelen mogelijk gemaakt, waardoor de ruimtelijk gewenste initiatieven ingepast kunnen worden. Ter bescherming van de waardevolle karakteristieke bebouwing, is voor deze bebouwing de aanduiding 'karakteristiek' toegekend.
Op enkele percelen (aan de Spoorlaan en de zuidwesthoek van het plangebied) is een algemene wijzigingsbevoegdheid (onder voorwaarden) opgenomen die het mogelijk maakt een hogere bouwhoogte te realiseren.
Nabij station Barendrecht is de bestemming 'Gemengd' opgenomen. In dit deel zijn bedrijven, (commerciële) dienstverlening (hotel, congrescentrum etc.) en kantoren voorzien. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn opgenomen in de bij dit plan behorende regels en verbeelding.
Ter bescherming van de beeldbepalende groenelementen is de bestemming 'Groen' opgenomen. Binnen deze bestemming zijn de openbare groenvoorzieningen, almede voet- en fietspaden, nutsvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen die verspreidt over het plangebied voorkomen opgenomen. Alleen andere bouwwerken (een bouwwerk, geen gebouw zijnde) zijn toegestaan.
In het plangebied liggen verschillende horecabestemmingen. Deze hebben een passende regeling gekregen waarbij horeca-activiteiten tot en met categorie 2 zijn toegestaan. De bebouwingsmogelijkheden binnen deze bestemming zijn opgenomen in de bij dit plan behorende regels en verbeelding.
Deze bestemming 'Tuin' is toegekend aan de voor- en zijtuinen behorende bij de woningen en voor een aantal andere gronden waarvoor in het kader van dit bestemmingsplan geen gebouwen worden toegestaan. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
De in het plangebied aanwezige hoofdverkeerswegen/gebiedsontsluitingswegen inclusief bijbehorende voet- en fietspaden zijn voorzien van de bestemming 'Verkeer'. Voor andere bouwwerken is een maximale hoogtemaat opgenomen, met uitzondering van bouwwerken ten behoeve van de verkeersregeling, de verkeers- of wegaanduiding of de verlichting.
Binnen de bestemming 'Water' zijn watergangen en waterpartijen opgenomen. Andere bouwwerken en voorzieningen die ten dienste staan aan de bestemming, zoals constructies voor bruggen, kademuren en duikers, zijn toegestaan. Binnen de overige bestemmingen is eveneens water toegestaan. De beschermingszones van de A-watergangen zijn voorzien van een passende dubbelbestemming.
Deze bestemming is toegekend aan die woningen die grotendeels deel uitmaken van de 'historische' bebouwing, met de daarbij behorende erfbebouwing, andere bouwwerken, overkappingen, erven en ontsluitingspaden. Het zijn doorgaans oudere grondgebonden woningen, boerderijen en nieuwe woningen ter vervanging van oudere woningen. Het gezamenlijk kenmerk is hun grote onderlinge verschil in oorsprong (voormalige boerderij, winkel, bedrijfspandje of gewoon woning), grootte, bouwvorm, afmeting en vorm van het perceel. Gezamenlijk bepalen zij in hoge mate het karakter van deze historische bebouwing.
Een dergelijke diverse bebouwing vraagt om een regeling die met name ten aanzien van situering en hoofdvorm bescherming biedt. Tevens verdient het aanbeveling om de onderlinge samenhang, zoals die in de loop der tijden tot stand is gekomen, veilig te stellen bij eventuele nieuwbouw of ingrijpende verbouwingen. Dit is gedaan door middel van het toepassen van bouwvlakken waarbinnen het hoofdgebouw gesitueerd dient te worden. Hierdoor vindt afstemming plaats met de aangrenzende bebouwing. Hierbij zijn regels opgenomen ten aanzien van aan te houden afstanden van hoofdgebouwen tot aan de perceelsgrenzen, de hoogte en dergelijke. Ook is de ligging en de maatvoering van de erfbebouwing vastgelegd.
Leidingen (dubbelbestemming)
In het plangebied liggen planologisch relevante leidingen. De regels (met name aan te houden afstanden) met betrekking tot deze leidingen zijn verankerd in de regels. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is uitsluitend toegestaan na een omgevingsvergunning van het bevoegd gezag, waarbij, teneinde de leiding veilig te stellen, een zorgvuldige afweging van belangen dient plaats te vinden.
Waarde - Archeologie - 1 (dubbelbestemming)
Voor de zones met de voormalige dijken en voor het gebied waar zich de resten van een rivierduin en een fossiele stroomgordel in de ondergrond bevinden (Waarde - Archeologie - 1) geldt een bouwregeling en een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, voor bouw- en graafwerkzaamheden met een oppervlak groter dan 100 m² en die tevens dieper reiken dan 50 cm beneden maaiveld.
Waarde - Archeologie - 2 (dubbelbestemming)
Voor de rest van het plangebied (Waarde - Archeologie - 2) geldt een bouwregeling en een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, voor bouw- en graafwerkzaamheden met een oppervlak groter dan 200 m² en die tevens dieper reiken dan 80 cm beneden maaiveld.
Waterstaat (dubbelbestemming)
Deze bestemming is toegekend aan de beschermingszones langs de hoofdwatergangen. Het bevoegd gezag kan bij een omgevingsvergunning van het plan afwijken indien de bij de bestemming betrokken regels in acht worden genomen en het belang van de waterbeheerder door de bouwactiviteiten niet onevenredig wordt geschaad.