Plan: | Bedrijventerreinen Barendrecht Noordoost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0489.BPBTO20120000-VI01 |
Normstelling en beleid
Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat wordt bereikt en dat horecavoorzieningen op een daarvoor geschikte en gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten, wordt bij horeca-activiteiten eveneens gebruikgemaakt van een zonering. In Bijlage 2 van de regels is een Staat van Horeca-activiteiten opgenomen. In deze lijst zijn horeca-activiteiten gerangschikt naar mate van hinderlijkheid. Daarbij is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per functie of per gebied wordt vervolgens vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht.
Onderzoek
In het plangebied zijn horecabestemmingen opgenomen voor een horecalocatie die ligt tussen de Dierensteinweg en rijksweg A15 en het restaurant en hotel ten noorden van de A15. Gelet op de ligging nabij de ontsluitingswegen en de grote afstand tot woningen, zijn de locaties zeer geschikt voor lichte horeca-activiteiten met een relatief grote verkeersaantrekkende werking, zoals grotere restaurants. Gelet op de aard van het gebied zijn ook middelzware horeca-activiteiten mogelijk zonder dat er sprake is van hinder. Voor de genoemde horecalocaties is daarom een algemene toelaatbaarheid tot en met categorie 2 opgenomen.
Binnen de bestemming 'Gemengd' zijn horeca-activiteiten algemeen toegestaan. De algemene toelaatbaarheid is beperkt tot categorie 1a en 1b (lichte horeca-activiteiten) omdat rekening moet worden gehouden met overige functies binnen de bestemming 'Gemengd'. Dit betekent dat ter plaatse horeca-activiteiten zijn toegestaan die veelal voorkomen in centrumgebieden, zoals een snackbar of een grillroom, maar ook (hotel-)restaurants en een eetcafé.
Conclusie
Als gevolg van het opnemen van een horecazonering is de toelaatbaarheid van horeca-activiteiten afgestemd op het omliggende gebied en wordt het ontstaan van nieuwe milieuhinder voorkomen.