direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Limes
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B088limes-0004

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

2.3.1 Provinciale Structuurvisie

Door de nieuwe Wet ruimtelijke ordening worden de afzonderlijke streekplannen in Zuid-Holland en de Nota Regels voor Ruimte vervangen door de Provinciale structuurvisie. Deze is vastgesteld op 2 juli 2010 (gewijzigd 29 februari 2012) door Provinciale Staten van Zuid-Holland. Veel van het bestaande provinciale beleid past binnen het provinciaal belang zoals dat is geformuleerd in de structuurvisie. Een belangrijk deel van het provinciaal ruimtelijk belang wordt bereikt op basis van gezamenlijk overleg, het inzetten van financiële middelen, stimulerende maatregelen, afspraken en overeenkomsten. Toch is het ook nodig om op basis van een provinciale verordening algemene regels te geven voor de inhoud van bestemmingsplannen.

Een belangrijk onderdeel van de verordening gaat over de bebouwingscontouren. Voor Alphen aan den Rijn betekent dit dat de gemeente voor de stedelijke functies is aangewezen als vestigingslocatie. Dit houdt in dat er een terughoudend beleid wordt gevoerd voor het faciliteren van nieuwe vestigingslocaties. De nadruk lig op het intensiveren en multifunctioneel ruimtegebruik van gronden. Nieuwe stedelijke functies buiten de bebouwingscontouren zijn in beginsel niet toegestaan. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt voor het toepassen van de zogenaamde Ruimte voor Ruimteregeling. Daarnaast is ook het volgende van belang.

2.3.2 Verordening Ruimte

De beleidskaders uit de provinciale structuurvisie zijn vastgelegd in de Verordening Ruimte die regels stelt aan de inhoud van bestemmingsplannen. De verordening bevat onderwerpen die van zwaarwegend provinciaal belang zijn. Voor zover relevant bevat de verordening regels over ruimte voor ruimte regeling binnen bebouwingslinten (zoals de Oude Rijnzone) en de mogelijkheden voor de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

2.3.3 Transformatievisie Oude Rijnzone 2020

De Oude Rijnzone is één van de transformatiegebieden in het Groene Hart. De Stuurgroep Oude Rijnzone heeft voor dit gebied een Transformatievisie geschreven. Het doel van deze transformatie is de ruimtelijke kwaliteit van het Groene Hart te verbeteren; wonen, werken, groen en recreatie moeten daarin een plaats krijgen. Anders dan in het open landschap van het Groene Hart kunnen in de Oude Rijnzone woningen en bedrijventerreinen komen. Dit is nodig om te voorzien in de behoefte van de regio en om het Groene Hart vitaal en leefbaar te houden.

In de Transformatievisie Oude Rijnzone wordt de transformatieopgave verder uitgewerkt. Zoals gezegd, gaat het daarbij om het versterken van ecologische, landschappelijke en recreatieve kwaliteiten. Dit in combinatie met een goed samenhangend infrastructureel en stedelijk net werk. Dit netwerk strekt zich uit van Woerden in het oosten via Bodegraven en Alphen naar Groenendijk in het westen.

Een belangrijk doel van de transformatie is het herstructureren van de rivieroevers. Dit door de ruimtelijke kwaliteit en het leefklimaat te verbeteren en de bestaande cultuurhistorische waarden in ere te herstellen. Hiervoor zijn maatregelen nodig op het gebied van ontsluiting, verplaatsing van bedrijvigheid en het herstellen van de relaties tussen bebouwing en groen. Hiervoor kunnen kernen zeer beperkt uitbreiden. Een belangrijk deel van de benodigde ruimte wordt echter gevonden in een herschikking van functies. Denk hierbij aan voormalige agrarische bedrijven en het verdwijnen van watergebonden bedrijvigheid.

Om aan de extra vraag naar ruimte in een ander deel van de Rijnstreek te voldoen is ten oosten van Alphen aan den Rijn de contour aangepast. In aansluiting op de overslagterminal en het daar aangrenzende bedrijventerrein kunnen bedrijven worden ondergebracht die ruimte moeten maken voor herstructureringsprojecten elders in de gemeente of de regio. Tussen deze bedrijfsterreinuitbreiding en Bodegraven blijft de bestaande aanduiding 'agrarisch gebied plus' gehandhaafd. Langs de oude Rijn geldt de indicatieve aanduiding revitalisering rivieroevers. Dit houdt een (ook in financieel opzicht) stimulerend beleid in voor de verbetering van landschappelijke, stedenbouwkundige en/of cultuurhistorische waarden, zowel voor het gebied op zichzelf als voor het Groene Hart als geheel.

Voor de rivieroevers in het bestemmingsplan Limes betekent de revitalisering dat bestaande, verrommelde kavels met bedrijfspanden worden gesaneerd en worden omgezet naar woningen. Bij de planvorming wordt niet alleen gekeken naar verbeteren van de stedenbouwkundige kwaliteit, maar ook naar het verbeteren van de relatie met de Oude Rijn. De meeste van deze ontwikkelingen vallen binnen de rode contour. Een aantal valt daarbuiten. Het gaat om een ontwikkeling van ongeveer 24 woningen. De kwaliteit die deze revitalisering oplevert, is uitgebreid beschreven in de 'onderbouwing ontwikkellocaties Rijnoevers', die als bijlage deel uitmaakt van de toelichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0484.B088limes-0004_0004.jpg"  

Bebouwingscontouren volgens provinciale verordening ruimte

2.3.4 Bedrijventerreinenstrategie Oude Rijnzone - Rijnstreek 2008-2020

In navolging van de SER-ladder wordt ingezet op de herstructurering van bedrijventerreinen om de noodzaak voor de aanleg van nieuwe terreinen zoveel mogelijk te beperken. Er worden pas nieuwe terreinen ontwikkeld wanneer met herstructurering en regionale samenwerking onvoldoende vestigingsruimte voor bedrijven kan worden gecreeerd. Ten aanzien van herstructurering van bedrijventerreinen wordt ook aangesloten bij de afspraken zoals die zijn opgenomen in de regionale Samenwerkingsovereenkomst Oude Rijnzone. Voor wat betreft Alphen aan den Rijn is in deze het volgende opgenomen:

Wanneer het traditionele uitgiftebeleid was gevolgd, lag het voor de hand dat Steekterpoort op korte termijn ontwikkeld en uitgegeven zou worden. De gemeente heeft namelijk al een aantal aanvragen gekregen van bedrijven die zich hier willen vestigen. Het gaat met name om bedrijven die momenteel op Rijnhaven gevestigd zijn en uit willen breiden. Omdat de gemeente zich realiseert dat eerst de mogelijkheden tot herstructurering onderzocht moeten worden, voordat nieuwe terreinen worden aangelegd, heeft de gemeente een aantal van deze bedrijven te kennen gegeven eerst de mogelijkheden voor uitbreiding op de huidige locatie te benutten. De ontwikkeling van Steekterpoort zal vanaf 2012 plaatsvinden.

In aanvulling hierop is aangegeven dat Steekterpoort het enige nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein in de gemeente Alphen aan den Rijn is. Het totale terrein zal 25ha. beslaan en wordt uitgegeven vanaf 2012. Omdat Steekterpoort voor de lange termijn het enige terrein met aanbod is in de gemeente, is de invulling van het terrein gemengd. Invulling van het terrein moet worden afgestemd (en deels gebeurt dit ook al) met uitgifte van de ruimte die vrijkomt op het te herstructureren terrein Rijnhaven. Bij toepassing van de SER-ladder geldt dat de planning voor de realisatie van Steekterpoort aansluit bij de planperiode van het bestemmingsplan Limes.

2.3.5 Cultuurhistorische hoofdstructuur

In de provincie Zuid-Holland is een groot aantal gebieden met cultuurhistorische waarden. Het is een provinciale ambitie om de volgende vier waarden te beschermen: topgebieden, kroonjuwelen, archeologische waarden en molenbiotopen. Topgebieden en kroonjuwelen zijn in het plangebied hier niet aanwezig. Wel zijn er archeologische waarden en een molenbiotoop te beschermen.