Plan: | Buitengebied Alphen Noord |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0484.B084buitengebalpnd-VA02 |
In het plangebied zijn verschillende deelgebieden te onderscheiden, met een eigen ontstaansgeschiedenis en karakter. In de onderstaande paragrafen worden per deelgebied de belangrijkste kenmerken beschreven. Het plangebied als geheel is een overwegend landelijk gebied dat aan de westzijde begrensd wordt door de Heimanswetering, aan de noordzijde door de gemeentegrens met de gemeente Nieuwkoop en Kaag en Braassem, aan de oostzijde door het Aarkanaal en aan de zuidzijde door Ridderveld en de Zegerbaan (N207).
Het Alphense deel van de huidige polder Vierambacht was voor de ontvening onderdeel van polder Oudshoorn. Centraal in de polder Oudshoorn lag het geïsoleerde buurtschap Ridderbuurt. Dit buurtschap ligt aan de zuidzijde van het plangebied. Het overige deel van de voormalige polder Oudshoorn is verstedelijkt en vormt nu een gedeelte van de Alphense wijk Ridderveld.
Polder Vierambacht is een droogmakerij die tussen 1736 en 1746 is drooggemalen. Polder Vierambacht wordt doorsneden door twee grote wegen die elkaar kruisen: de Herenweg (nu N207) en de Kruisweg. Het Alphense deel van polder Vierambacht wordt in tweëen gedeeld door de N207. In het westen grenst de polder aan de Heimanswetering. In het oosten wordt de polder begrensd door de ringdijk. Het gebied heeft een open karakter met een strokenverkaveling. Door het verdwijnen van een deel van de sloten eind jaren '70 zijn hier en daar grotere kavels ontstaan. Karkteristiek is het hoger gelegen buurtschap Ridderbuurt dat een inkijk geeft in de (agrarische) geschiedenis van de polder en een apart landschappelijk ensemble is op een restant 'bovenland' (niet ontveend landschap). Karakteristiek is de afwisseling van voorname herenboerderijen op enige afstand van de weg en kleinere daglonershuisjes dicht op de weg.
Ook polder Oudhoorn maakte eertijds deel uit van een veel grotere polder met dezelfde naam. Een deel van deze polder werd hierboven al beschreven en maakt nu deel uit van de droogmakerij Vierambacht. Een ander deel is verstedelijkt. Dit kleine deel draagt nog de oude naam en is een niet ontveende kleipolder tussen de ringdijk van polder Vierambacht in het westen en het Aarkanaal in het oosten. Karakteristiek is het slagenpatroon dat de Aar als ontginningsbasis heeft. Het grootste deel van dit gebied is omgevormd tot een golfbaan met opgaande beplanting. Alleen aan de randen zijn nog delen van het slotenpatroon aanwezig. Langs de Aar staat nog enige bebouwing die voortkomt uit de oorspronkelijke boerderijen langs de Aar. Hier is ook een manege gevestigd. De openbare toegankelijkheid van het gebied is nu beperkt. Er zijn plannen om een wandelbos aan te leggen in combinatie met landgoedontwikkeling.