direct naar inhoud van 3.3 Functionele structuur
Plan: Buitengebied Alphen Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0484.B084buitengebalpnd-VA02

3.3 Functionele structuur

Het is van belang om niet alleen per polder de kenmerken weer te geven. Ook de afzonderlijke functies verdienen aandacht. Deze zijn hieronder uitgewerkt.

3.3.1 Wonen

In alle polders wordt gewoond, veelal gaat het om een woning bij een (agrarisch) bedrijf. Doordat in de afgelopen jaren (agrarische) bedrijven zijn gestopt, zijn er steeds meer zogenaamde burgerwoningen in het gebied bijgekomen; woningen zonder een bedrijf, soms nog met enkele schuren die hobbymatig worden gebruikt. De meeste 'burgerwoningen' zijn te vinden in het lint aan de Ridderbuurt.

3.3.2 Werken

De belangrijkste bedrijfstak in het gebied is de melkrundveehouderij, waarvan enkele een aantal nevenactiviteiten hebben zoals recreatiemogelijkheden. Aan de Ridderbuurt bevindt zich ook een geitenfokkerij. In het plangebied zitten vrijwel geen niet-agrarische bedrijven.

3.3.3 Voorzieningen
3.3.3.1 Maatschappelijke voorzieningen

Maatschappelijke voorzieningen zijn er in het gebied niet te vinden. Veelal wordt uitgeweken naar Alphen aan den Rijn of Ter Aar voor de maatschappelijke voorzieningen.

3.3.3.2 Landbouw

Het gebied kent geen specifieke voorzieningen ten behoeve van de landbouw.

3.3.4 Infrastructuur

Het gebied is goed ontsloten door een netwerk van provinciale wegen. De belangrijkste is de N207 als noord-zuid as.

Het gebied is lokaal ontsloten door een wegenstructuur die terug te herleiden is naar de periode van veenontginningen en droogmakerijen. Dit zijn smalle weggetjes die vaak niet geschikt zijn voor tweerichtingsverkeer. Door hun ligging in de polder en over de dijken die de polders ontsluiten, hoort verbreding van de lokale wegen hier niet tot de mogelijkheden.

3.3.5 Ecologie en water
3.3.5.1 Ecologie

Voor het plangebied is een ecologisch onderzoek uitgevoerd, welke is opgenomen in bijlage 1.

Habitatscan polder Vierambacht

Polder Vierambacht betreft een open agrarische polder, waar voorheen veenwinning heeft plaatsgevonden. De typerende verkavelingspatronen zijn vanaf de historische lintbebouwingen aan de randen nog goed herkenbaar. De polder heeft een grote openheid en is slecht toegankelijk voor recreanten en verkeer. Hierdoor is er een grote rust aanwezig buiten de bebouwingslinten. De houtopstanden bevatten plaatselijk hoge natuurwaarden.

De brede watergang die dwars door de polder stroomt vanaf het Windepad tot aan de Woudburgseweg behoort tot de ecologische verbindingszone. Deze watergang heeft flauwe oevers en vormt daardoor een geschikt habitat voor amfibieƫn. De polder biedt kleine zones met geschikte habitat voor de waterspitsmuis en Noordse woelmuis.

De waterkwaliteit is redelijk goed. De smalle watergangen tussen de weilanden zijn van mindere kwaliteit zijn vanwege bemesting van de veehouderijen en akkerbouw. Er zijn geen beschermde vaatplanten aangetroffen binnen de polder, mede doordat de watergangen geschoond waren ten tijde van het onderzoek. Tijdens de visbemonsteringen in de watergang langs de Ridderbuurt is de kleine modderkruiper aangetroffen.

Aan de oostzijde van de kruising van de Ridderbuurt en het Windepad, is een stuk afgegraven kleiige grond aanwezig met natuurvriendelijke oevers. Deze ondiepe watergangen met natuurvriendelijke oevers bieden geschikt voortplantingswater voor de rugstreeppad. Aangrenzend aan dit gebied is een brede houtopstand die doorloopt tot het Veldhuizenpad. Langs de Ridderbuurt zijn ook enkele kleinere houtopstanden aanwezig. Deze houtopstanden langs de open polder hebben potentieel hogere natuurwaarden door de aantrekkingskracht op fauna.

De woningen en schuren aan de Ridderbuurt bieden een geschikt habitat voor gebouwbewonende vleermuissoorten. Op de hoek waar de Ridderbuurt en het Windepad elkaar kruisen staan enkele oude bomen met holtes die geschikt zijn voor boombewonende vleermuissoorten. De bomenrij langs het Windepad is een landschapselement dat als vliegroute voor vleermuizen kan dienen, evenals de bomen langs de lintbebouwing.

Habitatscan polder Oudshoorn

De polder Oudshoorn heeft voornamelijk een recreatieve functie. De relatief flauwe oevers en de houtopstanden en de bosschages bieden mogelijkheden voor natuur. Het gras van het golfbanenterrein wordt kort gehouden. Hierdoor is de diversiteit van de flora gering. De verscheidene houtopstanden binnen dit terrein bieden geschikte habitat als schuilplaats voor fauna. De verstoring door recreanten op het golfbanenterrein is matig, evenals de verstoring door campingbezoekers.

De brede watergang biedt geschikte habitat voor de waterspitsmuis. De watergangen hebben redelijk flauwe oevers, maar weinig riet begroeiing langs de oevers. Hierdoor biedt dit geen geschikt habitat voor de Noordse woelmuis.

Niet bekend is of de kleine modderkruiper en bittervoorn voorkomen in deze polder. Wel biedt deze polder geschikt habitat voor deze beschermde vissoorten.

3.3.5.2 Water

Het plangebied bestaat uit meerdere polders. Er is een oud gemaal aan de Woubrugseweg. Het gebied kent voorts een enorm slotenpatroon. De breedte van de sloten varieert hetgeen ook geldt voor de kwaliteit van het water. In de waterparagraaf wordt hierop nader ingegaan.

3.3.6 Archeologie en cultuurhistorie

Het gebied kent een rijke geschiedenis die zowel bovengronds als ondergronds is terug te vinden. Archeologische vondsten zijn vooral langs de Oude Rijn en in de Ridderbuurt bekend.

Daarnaast kent het gebied nog vele cultuurhistorische elementen zoals boerderijen en daglonershuisjes. In bijlage 8 bij de regels is een lijst opgenomen met monumenten en cultuurhistorische waardevolle elementen in het plangebied. In bijlage 9 is de bijbehorende kaart opgenomen.

3.3.7 Recreatie

Het gebied is een aantrekkelijk gebied voor recreatief medegebruik. De smalle wegen nodigen uit om te fietsen door dit cultuurhistorische waardevolle gebied. De laatste jaren is een aantal paden voor wandelaars gerealiseerd. Er zijn meerdere verblijfsvoorzieningen zoals een camping en bed en breakfast. Verder kan er in het gebied worden geschaatst en gekanood. Er zijn plannen voor de aanleg van een wandelbos in combinatie met landgoedontwikkeling.