direct naar inhoud van 5.3 Ontwikkelingen met betrekking tot voorzieningen
Plan: Poelenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3767BP-0301

5.3 Ontwikkelingen met betrekking tot voorzieningen

5.3.1 Sociale voorzieningen
5.3.1.1 Plan Kronenburg

In het gebied tussen de Twiskeweg, de Dominee M.L. Kingweg, de Noorderven en de Weer bevindt zich verzorgingstehuis 'Het Erasmushuis'. Het verzorgingstehuis ligt in het middengebied dat terug ligt ten opzichte van de straten en varieert in hoogte tot een maximum van zeven bouwlagen. Binnen de bouwblokken is het parkeren op het maaiveld opgelost. Op de eerste verdieping boven de parkeervoorziening ligt een grote semiopenbare binnentuin. Deze tuin bevat verschillende recreatieve mogelijkheden zoals een uitloop voor het verzorgingstehuis en speelplekken voor de jeugd voor het complex en de omliggende buurten. Bomen steken door het dek heen om de groene tuinstedelijke sfeer in deze grote binnentuinen maat en schaal te geven.

De bebouwing maakt onderdeel uit van plan Kronenburg waarvoor in 2006 een vergunning is verleend voor het realiseren van eengezinswoningen, appartementencomplexen en een verzorgingshuis. Het appartementencomplex aan de zijde van de Weer is nog niet uitgevoerd. De toren die hier gerealiseerd moet worden vormt een uitgesproken stedenbouwkundig en architectonisch accent aan de rand van het park en op de kruising van belangrijke wijkontsluitingswegen. Naar boven toe neemt het gebouw een steeds slankere vorm aan. De bebouwing aan de voet van de toren bestaat uit twee bouwblokken die in het midden zijn verbonden door het verzorgingshuis.

In het bestemmingsplan is ervoor gekozen om de verleende bouwvergunning uit 2006 op te nemen op de verbeelding. Het in eerste instantie geplande appartementencomplex kan dan alsnog in de loop van de planperiode gebouwd worden.

5.3.1.2 Nieuwbouw winkelcentrum nabij Lobeliusstraat

In het voorjaar van 2011 heeft Parteon een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren naar de opzet en omvang van het nieuwe winkelcentrum. Hierin is aangegeven dat handhaving van de winkelstrip aan de Lobeliusstraat gecombineerd zou kunnen worden met een kleiner winkelcentrum aan de straat Poelenburg. Dit in tegenstelling tot het Masterplan waarin werd uitgegaan van één (nieuw) winkelcentrum aan de straat Poelenburg, ter vervanging van de Bloemkorf én de Lobeliusstraat. Er is echter nog onvoldoende zekerheid over dit concept. In het bestemmingsplan is daarom voor de kavel aan de straat Poelenburg de huidige woonbestemming opgenomen. Om in de bestaande winkelstrip zowel winkels als bedrijvigheid mogelijk te maken is hier gekozen voor een bestemming Gemengd.

5.3.1.3 De Bloemkorf

In 2009 is er een grote brand geweest in het winkelcentrum De Bloemkorf. De brand heeft grote schade aangericht aan de winkels en de bovengelegen woningen. De woningen en een deel van de plint zijn inmiddels teruggebouwd. Het betreft 24 sociale huurappartementen en 2 maisonnettes. Het wooncomplex bestaat uit twee verdiepingen boven op de plint. Op de begane grond van de Bloemkorf is supermarkt Vomar teruggekeerd en gaat Parteon een aantal ruimtes realiseren voor maatschappelijke voorzieningen. Vanuit Parteon is er de wens om een zogenaamde HOED (Huisartsen Onder Één Dak) te realiseren. Deze HOED kan mogelijk aangevuld worden met andere maatschappelijke voorzieningen, zoals het Centrum Jong. De supermarkt Vomar heeft zijn intrek genomen in een ruimte onder de appartementen.

Met het oog op de nog niet geheel vaststaande ontwikkelingen op de begane grond van de Bloemkorf is er in het bestemmingsplan gekozen voor een gemengde bestemming. Dit houdt in dat wonen is toegestaan op de bovenliggende verdiepingen en bedrijvigheid dan wel maatschappelijke voorzieningen op de begane grond.

De wens voor verplaatsing van de supermarkt naar de Lobeliusstraat blijft het doel. Mocht de bestaande Vomar van deze locatie vertrekken dan is een nieuwe supermarkt niet gewenst. Ook voor wat betreft de maatschappelijke voorzieningen blijft een clustering in één gebouw het streven (zie de hiernavolgende paragraaf).

5.3.1.4 MFA

De globale plannen voor een brede school met voorzieningen onder één dak (Multifunctionele Accommodatie MFA) zijn voor het eerst opgenomen in het Masterplan Poelenburg (vastgesteld in 2008). Nadere uitwerking heeft toen plaatsgevonden in het stedenbouwkundig plan Nieuw Poelenburg (onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Nieuw Poelenburg 2009-2018). Door het wegvallen van een deel van de zogenaamde 'Vogelaargelden' is de ontwikkeling onder druk komen te staan. In de loop van 2011 is het programma van de MFA op basis van het gemeentelijk beleid in overleg met Rochdale en de beoogde primaire gebruikers (school de Gouw, Welsaen, Centrum Jong en later ook de Tinteltuin) aangepast. De maatschappelijk functies zijn niet veranderd ten opzichte van eerdere plannen, de woonfunctie is op verzoek van Rochdale komen te vervallen.

De ambitie van de MFA is echter onveranderd, namelijk het stimuleren van ontwikkelingskansen van kinderen, wijkontwikkeling en het vergroten van de opvang van kinderen. In het Uitvoeringsprogramma wordt uitgegaan van een brede school met voorzieningen onder één dak ter hoogte van de E. Heimansstraat. In het kader van de herstructurering dient hiervoor een L-flat met 122 woningen te worden gesloopt. Behalve ruimte voor basisschool De Gouw zou in de MFA ruimte zijn voor Centrum Jong, buurthuis, kinderopvang en sport. Er is in de afgelopen periode veel tijd gestoken in het uitkristalliseren van het programma in samenwerking met potentiële gebruikers en in de doorrekening van de vastgoed- en grondexploitatie. Eind 2011 heeft Rochdale als beoogd ontwikkelaar een laatste voorstel gedaan dat inmiddels is doorgerekend door de gemeente. Conclusie van de gemeente en Rochdale is dat de multifunctionele voorziening op de geplande locatie financieel moeilijk haalbaar is vanwege de hoge kosten om het terrein geschikt te maken voor de beoogde bebouwing. Hieronder vallen de kosten voor sloop van de L-flat, de restwaarde van de woningen en de kosten voor uitplaatsing van 122 gezinnen in het kader van het sociaal plan. Bij de totstandkoming van het uitvoeringsprogramma Nieuw Poelenburg werd uitgegaan van een financiële bijdrage aan de MFA van € 5,7 miljoen vanuit de bijzondere projectsteun van het Centraal Fonds (Vogelaargelden). In de afgelopen periode is een reservering aan Vogelaargelden voor de MFA opgebouwd, maar die is ontoereikend om het berekende tekort op de grondexploitatie te compenseren. Omdat iedereen het belang inziet van goede maatschappelijke voorzieningen, blijven de ambities voor een MFA in stand. Zolang er echter nog geen concrete locaties en plannen zijn voor het te bouwen MFA, kan er planologisch helaas niet op geanticipeerd worden.

5.3.2 Onderwijsvoorzieningen
5.3.2.1 Schoollocatie Zuidervaart

Aan de Zuidervaart ligt een school voor basisonderwijs en een kinderdagverblijf die één onderkomen delen. Het gebouw is kenmerkend voor de tijd dat Poelenburg is gebouwd. Er zijn geen initiatieven voor uitbreiding of verplaatsing. Wel is het mogelijk dat deze zich in de komende bestemmingsplanperiode zullen ontplooien. Zowel uitbreiding als volledige transformatie in een woongebied, die op een stedenbouwkundig verantwoorde manier past in de omgeving, is een ontwikkeling waar in principe positief tegenaan wordt gekeken. Gezien de stedenbouwkundige positie op het snijvlak van belangrijke uitvalswegen en de parken die als groene 'lobben' door Zaandam Zuidoost lopen, is een hoogte accent als beëindiging van de bouwreeks mogelijk.

Aangezien er op dit moment geen concrete plannen zijn betekent dit dat de vigerende bestemmingen en de bestaande rechten worden voortgezet in dit bestemmingsplan. Om verregaande uitbreiding of transformatie mogelijk te maken is een separate ruimtelijke procedure noodzakelijk.

Wel zijn in 2011 4 tijdelijke lokalen op het schoolterrein geplaatst. De groei van de school is zodanig dat er vergaande plannen zijn een groot deel van het naastgelegen gebouw (Anansi) geschikt te maken voor de groei van 'De Roos'. Naar verwachting wordt dit de eerste helft van 2013 gerealiseerd.

5.3.2.2 Schoollocatie Middelven

Aan de Middelven is in 2010 een nieuw schoolgebouw door vmbo Pascal Zuid in gebruik genomen. Op deze locatie zal ook Praktijkschool De Faam gehuisvest worden. De verwachting is dat het bestaande schoolgebouw zodanig uitgebreid wordt dat inpandige aanpassingen niet nodig zijn. De realisatie staat gepland voor eind 2014.

Op het schoolterrein komt ook een nieuwe sporthal ter vervanging van sporthal De Vang. Deze sporthal zal tijdens de schooluren vooral door de scholen Pascal Zuid en De Faam gebruikt worden. Realisatie van deze sporthal staat gepland voor 2014.

5.3.2.3 Speelplekken

Aan de Clusiusstraat is inmiddels een natuurspeelplek aangelegd; deze heeft veel zand en hoofdzakelijk houten speeltoestellen. Aan de Lobeliusstraat ligt een sportspeelplek waar kinderen zich kunnen uitleven op diverse sporttoestellen. De speelplekken zijn onderdeel van de 'kindroute', een route waarlangs kinderen veilig naar een sportclub, school of de speelplekken kunnen lopen of fietsen.

In het gehele plangebied zijn binnen de 'groene velden' speelplekken aanwezig. Het bouwen van speeltoestellen is dan ook toegestaan binnen de bestemming Groen.