direct naar inhoud van 4.10 Toerisme en recreatie
Plan: Landelijk gebied Westzaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3761BP-0301

4.10 Toerisme en recreatie

4.10.1 Bestaande voorzieningen voor toerisme en recreatie in het plangebied

Het veenweidelandschap en de natte gebieden zoals het Guisveld zijn typisch Nederlandse landschappen die steeds meer gewaardeerd worden. De huidige voorzieningen in het plangebied spelen daar op een kleinschalige manier op in. Zo is er een steunpunt natuurbeheer van Staatsbosbeheer, zijn er fietspaden, is er een wandelpad in aanleg en zijn er mogelijkheden voor natuureducatie op de Corneliahoeve aan de Overtoom. Ook zijn er kano-opstapplaatsen en zijn er diverse paardenhouderijen binnen het plangebied te vinden.

4.10.2 Beleidskaders voor toerisme en recreatie

In zowel het provinciaal als het gemeentelijk beleid wordt de recreatieve waarde van de buitengebieden onderstreept. Recreatief medegebruik van natuurgebieden en op recreatie en toerisme gerichte activiteiten in het kader van de verbrede landbouw kunnen daartoe bijdragen.

Het Aanpakplan Toerisme Zaanstreek 2007-2010 is een gezamenlijk product van de Zaangemeenten Zaanstad, Wormerland en Oostzaan. Het waterrijke landschap middenin en de dichtbij het verstedelijkt gebied en de industriële monumenten worden als belangrijke troeven beschreven. Het creëren van nieuwe wandel- fiets en vaarroutes verbetert de toeristische infrastructuur.

Ook binnen de gemeentelijke ruimtelijke structuurvisie is aandacht voor de recreatieve en toeristische waarde van het buitengebied. Recreatie en toerisme worden gezien als activiteiten die bijdragen aan de economische vitaliteit van het buitengebied en aan het behoud van landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Bij het stimuleren van de toegankelijkheid van de gebieden gaat het om de juiste balans tussen de verschillende functies.

In de gemeentelijke nota Toeristisch Kamperen zijn uitgangspunten vastgelegd voor toerisme en recreatie in Zaanstad. De kernkwaliteiten van het landschap moeten beschermd blijven en de rust en de openheid mogen niet worden verstoord. De verblijfsmogelijkheden moeten goed in het landschap worden ingepast en hebben een kleinschalig karakter. Het kleinschalig kamperen wordt gezien als een aanvullende inkomstenbron voor de operationele agrarische bedrijven. Kampeerterreinen moeten worden ingepast op het erf, niet in het landschap.

Enkele gebieden worden geheel uitgesloten voor verblijfsrecreatie. Kampeerterreinen moeten worden afgeschermd met een groensingel van streekeigen beplanting, en mogen alleen gebruikt worden van 1 april tot 31 oktober. Alleen mobiele kampeermiddelen zijn toegestaan, dus geen stacaravans.

4.10.3 Uitgangspunten voor recreatie en toerisme in dit bestemmingsplan

Uitgangspunt is dat recreatief gebruik en bezoek aan het gebied op een passende schaal wordt geaccommodeerd. Dat geldt zowel voor activiteiten als voor overnachtingsmogelijkheden door bezoekers.

4.10.3.1 Uitgangspunten voor kamperen, b&b en recreatiewoningen

Binnen de verbrede landbouw is kamperen op kleine schaal toegestaan, met een maximale omvang en een minimale afstand tussen twee voorzieningen. Aanvullend is, naar aanleiding van de voortoets, een maximum aan het totale aantal kampeeraccommodaties binnen het plangebied gesteld. Daarnaast is algemeen beleid dat in woningen een bed & breakfastvoorziening met maximaal 6 slaapplaatsen is toegestaan. Dat geldt zowel voor de burgerwoningen als voor de agrarische bedrijfswoningen. Recreatiewoningen zijn, vanwege het landschappelijke en natuurlijke karakter van het gebied, niet toegestaan.

4.10.3.2 Uitgangspunten voor botenverhuur en kano-opstapplaatsen

Het waterrijke gebied van de polder Westzaan nodigt uit tot (kleinschalige) waterrecreatie. Het bestemmingsplan kan niet het gebruik van de wateren door boten regelen, maar wel het aantal opstapvoorzieningen en verhuurlocaties. Vanwege de mogelijke verstorende effecten op de Natura 2000 doelstellingen, is botenverhuur (kano's, fluisterboten) en zijn opstapplaatsen voor kano's getoetst in de voortoets Natuurbeschermingswet. Op grond daarvan zijn kano-opstapplaatsen en botenverhuur beperkt in het plan opgenomen. Kano-opstapplaatsen zijn toegestaan in de wateren grenzend aan agrarische bouwpercelen en bij het Steunpunt Natuurbeheer. Daarbuiten zijn zij allleen met een afwijkingsbevoegdheid toegestaan, waarbij aangetoond moet worden dat de voorziening op die specifieke plek geen nadelige effecten heeft op de Natura 2000 instandhoudingsdoelstellingen.
Botenverhuur is toegestaan als activiteit in het kader van de verbrede landbouw, met een maximum van drie locaties binnen het gehele plangebied.

4.10.3.3 Uitgangspunten voor overige recreatieve-toeristische voorzieningen

In het kader van de verbrede landbouw zijn kleinschalige toeristische en recreatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld fietsverhuur en atelier- en workshopruimtes toegestaan. Naar aanleiding van de resultaten van de voortoets Natura 2000, is een maximum gesteld van drie fietsverhuurlocaties in het plangebied.

In de tabel in paragraaf 4.3.4 Uitgangspunten voor de verbrede landbouw staat een volledig overzicht van de toe te laten functies in het kader van de verbrede landbouw.

Voor de paardenbakken als recreatieve bezigheid zijn de uitgangspunten beschreven onder 4.7 Paardenhouderijen