direct naar inhoud van 5.4 Ontwikkelingen
Plan: Landelijk gebied Assendelft
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3758BP-0301

5.4 Ontwikkelingen

5.4.1 Ontwikkellocaties binnen plangebied
5.4.1.1 Fietspadennetwerk

Het Landelijk gebied Assendelft ligt tussen een aantal grotere recreatiegebieden, zoals Spaarnwoude, de Buitenlanden in gemeente Beverwijk en in de toekomst ook groengebied de Omzoom. Tussen deze recreatiegebieden worden vanuit het Strategisch groenproject 'Tussen IJ en Z' een netwerk van wandel-, fietspaden aangelegd. Dit netwerk sluit aan op bestaande routes, zoals het Noord-Hollandpad, het streekpad Stelling van Amsterdam en diverse fietsroutes. Bij pontplein Buitenhuizen is een initiatief voor de ontwikkeling van een recreatief knooppunt met informatie over het gebied. Een aantal fiets en wandelpaden is aangelegd, zoals het fietspad langs de Genieweg en het wandelpad over de Noordzeekanaaldijk. In de toekomst zullen meer recreatieve voorzieningen worden aangelegd, zoals bijvoorbeeld een wandelpad in de Wijde Vliet en wandelpaden over boerenland. Daarmee wordt het buitengebied beter bereikbaar en beleefbaar. In de bestemming 'Agrarisch met waarden 1 (Omzoom)' zijn fiets- en wandelpaden opgenomen in de bestemmingsomschrijving.

5.4.1.2 De Omzoom

De ontwikkeling van de functies wonen, sport en recreatie, waaronder de compensatielocatie Overhoeken (150 woningen), zijn vastgelegd in de streekplanuitwerking Randzone Saendelft (GS, 14 december 2004) en het gelijknamige Structuurplan (vastgesteld 18 november 2004). In de ruimtelijke structuurvisie Zichtbaar Zaans is het meest recente beleid over sport, Overhoeken en recreatie opgenomen.

De Omzoom is een agrarisch gebied met ruimte voor sportaccommodaties en recreatieve voorzieningen. Met de aanleg van deze voorzieningen wordt ook de waterstructuur verbeterd. Bestaande functies zullen worden bestemd conform bestaand gebruik. De ontwikkeling van Sportpark De Omzoom en Sportpark SVA worden direct opgenomen in het bestemmingsplan en krijgen de bestemming Sport 1.

5.4.1.2.1 Sportpark De Omzoom

Het sportpark ligt in het open landschap ten zuidwesten van Saendelft, ten oosten van de Noorderweg, tussen de stadsrand en het geplande tracé van de doorgetrokken A8. Het sportpark wordt vanaf de verlengde Noorderveenweg ontsloten.

De vorm van het sportpark komt voort uit de drie sporten die het park gaat huisvesten: atletiek, honk- en softbal en korfbal. Er is voor gekozen om het sportpark als een zelfstandig element in het landschap te leggen, los van de stadsrand, zodat er rondom zoveel mogelijk zichtlijnen naar het open landschap blijven. De ruimtelijkheid wordt versterkt doordat het sportpark verdeeld is in twee volumes: één van ca. 4,5 ha en één van ca. 4 ha. De open tussenruimte geeft extra doorzicht naar het zuiden.

De randen van de twee volumes worden beplant met groensingels die als windkering dienst gaan doen. Er zullen lage boomsoorten aangeplant worden, om te voorkomen dat de singels uitvalsbasis worden voor roofvogels die de weidevogels belagen. In de randen van het sportpark komen recreatieve wandel- en fietspaden en is volop ruimte voor natuurontwikkeling in de vorm van sloten met ecologische oevers, waterpartijen met eilanden, rietstroken, etc. Vanaf de randen van het sportpark zijn er recreatieve fiets- en wandelroutes richting Noorderweg - Communicatieweg en, verder weg, Kilzone en recreatiegebied De Buitenlanden bij Beverwijk. En er is een fietspad gepland richting SVA en de Dorpsstraat van Assendelft.

5.4.1.2.2 SVA

De sportvelden van SVA liggen ten noorden van de Communicatieweg in Assendelft. De Communicatieweg is een dorpslint in het veenweidegebied, een karakteristiek en cultuurhistorisch waardevol landschap van langgerekte weilanden afgewisseld met sloten.

Het plan betreft het herinrichten van een sportcomplexen waarbij meerdere sportvelden worden aangelegd met een oppervlak afgerond 2 ha. Er is een ontsluiting voor voetgangers, fietsers en auto's op de Communicatieweg.

5.4.2 Ontwikkellocaties grenzend aan plangebied
5.4.2.1 Doortrekking A8-A9

De bestaande A8 vanuit Amsterdam zal mogelijk voor 2020 worden doorgetrokken richting Heemskerk. De doortrekking zal (naar alle waarschijnlijkheid) worden uitgevoerd als een weg met een rijsnelheid van 80 km/uur. Het is op dit moment nog niet duidelijk in hoeverre het een Provinciale dan wel Rijksweg wordt. Het bestaande tracé van de A8 sluit vanuit de richting Amsterdam vanaf de Nauernasche Vaart (Reint Laanbrug) op de Noorderveenweg. Het door te trekken tracé zal meer noordelijk worden gesitueerd, in het gebied tussen de kern van Saendelft en de Communicatieweg Oost en Communicatieweg West. Zaanstad streeft hierbij naar een zo goed mogelijke landschappelijke inpassing. Gelet op de nog niet afgeronde variantenstudie is echter niet volledig in te schatten waar het tracé komt te liggen en in hoeverre de gronden/bebouwing binnen het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft direct geraakt worden door deze doortrekking. Voor de zichtbaarheid is op de opgekochte gronden tot aan de Communicatieweg de aanduiding 'Vrijwaringszone-weg' opgenomen. Het is nog onduidelijk of dit tracé vanaf de Communicatieweg rechtdoor gaat richting de A9 (golfbaanvariant) of rechtsaf (Heemskerkvariant). Om deze ontwikkeling zoveel mogelijk te faciliteren, zijn geen extra bouwmogelijkheden opgenomen die het eventuele tracé beperken. Het gebied van het tracé betreft met name agrarische gronden die uitbreiding van de bestaande bebouwing niet toestaan. Er zal te zijner tijd een Tracébesluit procedure gevoerd worden door het Rijk dat boven het bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft gaat. Het Tracébesluit zal dan ingepast moeten worden in de actualisering van het volgende bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft.

5.4.2.2 Kreekrijk

In 1999 hebben de gemeente Zaanstad en het Rijk verstedelijkingsafspraken gemaakt in het kader van de Actualisatie van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening (afgekort Vinac). In de driehoek tussen de N203, Saendelft en de 30 KE-geluidscontour van Schiphol is ruimte voor een grote uitleglocatie, Kreekrijk genaamd (maximaal 800-1.000 woningen). Deze locatie grenst in het noordoosten aan dit bestemmingsplan.

Op 25 oktober 2007 is het Kwaliteitskader Kreekrijk en De Omzoom vastgesteld. In het Kwaliteitskader wordt Kreekrijk gekarakteriseerd als een ontspannen woonmilieu, met hoofdzakelijk laagbouw. Het voorlopige programma bestaat uit 800-1.000 woningen, waarvan 10% gestapeld, een brede school en kleinschalige sportvoorzieningen. In de noordoosthoek is eventueel nog een tweede school voorzien. Bepalend voor de ruimtelijke structuur van Kreekrijk is een in het landschap aanwezige Kreekrug. De Kreekrug dringt tot diep in het plangebied door en legt hiermee een verbinding met het recreatieve uitloopgebied De Omzoom. De ontsluiting van Kreekrijk is voorzien aan de oostzijde van het plangebied. Hier takt de hoofdontsluiting aan op de doorgetrokken Noorderweg (Nieuwe Noorderlaan), die op haar beurt weer aansluit op de infrastructuur van Saendelft, in het zuiden de Noorderveenweg, in het noorden de Witte Ring.

De oppervlakte van het plangebied bedraagt 50.7 hectare. Circa 24.4 hectare is uitgeefbaar voor wonen, voorzieningen, scholen en sport. De resterende 26.3 hectare is niet uitgeefbaar en bestemd voor groen, water, wegen en parkeren.

Ten behoeve van de nieuw te ontwikkelen woonwijk Kreekrijk dient compensatie te worden gevonden voor het verloren gaan van het leefgebied van enkele beschermde diersoorten. Die compensatie kan worden gevonden door het een klein stuk agrarische perceel (ongeveer 3 hectare) te zijner tijd hiervoor geschikt te maken. Dit perceel is op onderstaande tekening linksonder met een licht groene kleur opgenomen. Vooralsnog behoudt deze grond in dit bestemmingsplan een agrarische bestemming. Bij de vaststelling van het bestemmignsplan Kreekrijk (die later zal plaatsvinden dan de vaststelling van bestemmingsplan Landelijk gebied Assendelft), zal het perceel grond met een natuurbestemming bij het plangebied van het bestemmingsplan Kreekrijk worden gevoegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3758BP-0301_0034.jpg"

Bestemmingsplangebied van Kreekrijk

Hindercirkel Busch en Dam 7

Het perceel Busch en Dam 7 heeft een agrarische bestemming. Ten gevolge van deze bestemming ligt er een hindercirkel rondom het woonhuis en opstallen aan Busch en Dam die zich uitstrekt over een deel van het beoogde plangebied Kreekrijk. De ontwikkelaar heeft contractueel met de eigenaar afgesproken dat hij zijn agrarische bedrijfsuitoefening zal staken zodra met de werkzaamheden ten behoeve van de realisatie van de woonbestemming binnen het nieuwe bestemmingsplan Kreekrijk zal worden begonnen. Om deze reden is een wijzigingsbevoegdheid op dit perceel gelegd, waarin een wijziging naar de bestemming Wonen wordt mogelijk gemaakt.

5.4.2.3 Buitenlanden - Beverwijk

Uit onderzoek blijkt dat er in Noord-Holland een groot tekort is aan recreatiemogelijkheden. Vooral rond Zaanstad is te weinig groene ruimte beschikbaar om te wandelen en te fietsen. Dit geldt ook voor de IJmond. Eind jaren negentig heeft het Rijk afspraken met de regio gemaakt om meer recreatiegroen aan te leggen. Resultaat van deze afspraken is het Strategisch Groenproject 'Tussen IJ en Z'. In de noordwestelijke hoek van de Wijkermeer is vanuit het programma Tussen IJ en Z een start gemaakt met het recreatiegebied De Buitenlanden. Een deel van het gebied is ingericht en er wordt gewerkt aan het initiatief om een recreatieboerderij op te zetten. Vanuit de Buitenlanden zullen meer recreatieve verbindingen komen die het Beverwijkse gebied verbinden met het landelijke gebied van Assendelft.