direct naar inhoud van 2.5 Groen- en waterstructuur
Plan: Landelijk gebied Assendelft
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3758BP-0301

2.5 Groen- en waterstructuur

De componenten waaruit het landschap is opgebouwd, zijn nauw met elkaar verweven en in paragraaf 2.2 beschreven. Gebruik, bodemgesteldheid en functie bepalen het beeld van het landschap en dus ook van de groen en waterstructuur. Bepalende elementen zijn daarbij:

Gebruik

Het plangebied bestaat vrijwel overal uit een agrarisch cultuurlandschap zonder veel bebouwing. De veengebieden zijn voornamelijk in gebruik als weidegrond. In het zeekleigebied komt een mix van akkerbouw en weidegrond voor. Op enkele plekken is de bodem zeer nat en is sprake van natuurbeheer. In deze gebieden, onder andere het gebied ten zuiden van de N246 en Noorderveen, is plaatselijk een ontwikkeling gaande van weiland naar moeras, riet en opgaande ruigte.

Dijken

Zowel de waterstaatkundige dijken als de militaire dijken vormen visuele grenzen van de landschappelijke eenheden. De kronkelende dijken met de groene taluds en sloten aan de voet vormen belangrijke structuurbepalende elementen in het landschap.

Verkaveling en slotenpatroon

Sloten vormen het kavelpatroon van de weilanden. In de oude droogmakerij de Veenpolder zijn de sloten smal en liggen betrekkelijk dicht naast elkaar. De percelen zijn dan ook lang en smal. In het oorspronkelijke veenweidegebied,vaak later aangepast na een ruilverkaveling, zijn de sloten breder en wateren af op een brede hoofdwatersloot. Het zeekleigebied is minder waterrijk en rationeel verkaveld. Het lint van Assendelft ligt op een hoger waterpeil en wordt begrensd door een hoogwatersloot. Langs de Noorder IJ en Zeedijk ligt een sloot aan de dijkvoet.

Beplanting

Het landschap kenmerkt zich door openheid. Er is beplanting aanwezig rond de erven van de ruilverkavelingsboerderijen en op enkele plekken die zijn heringericht na de laatste ruilverkaveling, zoals bijvoorbeeld bij de Vlietpolder en Communicatieweg. Langs de Groene dijk staan bomen, evenals op andere plekken langs de liniedijk van de Stelling van Amsterdam. Het waterrijke natuurgebied Noorderveen bestaat uit opgaande ruigte.

Het groene beeld in het Assendelver lint en in Nauerna wordt bepaald door de groene inrichting van de tuinen en erven. De grote en beeldbepalende bomen staan hoofdzakelijk voor op de kavel aan de straat.