Plan: | Oude Haven |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0479.STED3757BP-0404 |
Cultuurhistorie wordt geregeld in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro). Voor de Russische buurt en de Havenbuurt zijn cultuurhistorische verkenningen opgesteld. Een cultuurhistorische verkenning brengt de betekenis en relaties tussen waarden in beeld. Een cultuurhistorische verkenning levert een ‘totaalplaatje’ van cultureel erfgoed waarden op, in relatie tot de omgeving. Beide cultuurhistorische verkenningen starten met thematische inventarisaties en lijsten met waardevaste en waardevolle elementen. Vervolgens worden deze gegevens met elkaar in verbinding gebracht en geanalyseerd; naast informatie over verwachte of aanwezige waarden wordt ook de betekenis van de waarden onderzocht. Welke waarden zijn uniek, welke versterken elkaar, welke versterken de identiteit van een gebied, welke dragen bij aan een fijne leefomgeving, waar moeten keuzes gemaakt worden?
De gehele cultuurhistorische verkenningen zijn te vinden in Bijlage 7 Cultuurhistorische verkenning Havenbuurt en Bijlage 8 Cultuurhistorische verkenning Russische buurt en Hogendijk. Onderstaand volgt een korte samenvatting van de verkenningen en wordt aangegeven op welke wijze hiermee rekening is gehouden in het bestemmingsplan.
Havenbuurt
De kernwaarden in de Havenbuurt zijn als volgt puntsgewijs samen te vatten:
Aanbevelingen:
In het bestemmingsplan wordt in ieder geval op de volgende manier rekening gehouden met genoemde waarden:
Russische Buurt
De kernwaarden in de Russische buurt zijn als volgt samen te vatten:
Aanbevelingen
In het bestemmingsplan wordt in ieder geval op de volgende manier rekening gehouden met genoemde waarden:
In het plangebied bevindt zich het volgende rijksmonument:
In het plangebied bevindt zich het volgende provinciale monument:
Er bevinden zich in het plangebied de volgende gemeentelijke monumenten:
Ophaalbrug 'Kattegat'
Volgens de Cultuurhistorische Waardenkaart Zaanstad 2006 zijn de volgende gebieden van belang:
Russische Buurt
Gebied gelegen tussen de Hogendijk, de Krimp, de Rozengracht en Rustenburg. De Russische Buurt is eind 19de eeuw gerealiseerd voor de opvang van uit Delft afkomstige werknemers van de Artillerie Inrichtingen en deels gebouwd door particuliere bouwers en deels door woningbouwverenigingen (onder andere Goed Wonen). De buurt is voor een groot deel gesaneerd. Bijzonder is het u-vormige Czaar Peterplantsoentje, met rondom de gave bebouwing. Eveneens bijzonder is de noordelijke bebouwingsrand van de Czarinastraat met de opvallende, sprongsgewijze verkaveling. De naamgeving van de Russische buurt en de straten is een herinnering aan het bezoek van Czaar Peter de Grote aan Zaandam en de hernieuwde belangstelling daarvoor in de 19de eeuw. Het gebied is van lokale waarde.
Hogendijk
Hogendijk, het Krimp en de Lage Horn.De Hogendijk is een waterkering en was als zeedijk één van de eerst bewoonde straten van Zaandam. De dijk is onderdeel van het dijkenstelsel langs het IJ en loopt van de Dam tot de Provincialeweg. Buitendijks waren voornamelijk scheepswerven gevestigd, aan de overzijde was woningbouw. Benedendijks, langs de Krimp en de Lage Horn stonden arbeidershuisjes waaronder het huisje van Gerrit Kist waar Czaar Peter in 1697 enige dagen verbleef en dat tot op de dag bekend staat als het 'Czaar Peter Huisje'. Als dragend structuurelement is de Hogendijk van regionaal belang. Het gebied aan weerszijden van de Hogendijk tussen Nicolaasstraat en Badhuisweg is vanwege de aanwezigheid van waardevolle bebouwing en nog in de grond aanwezige scheepswerven eveneens van regionaal belang.
Hogendijk
De Zaan
De Zaan, één van de grootste veenstromen van Noord-Holland, vormt de ruggengraat van de Zaanstreek. Langs de oevers van de Zaan ontstond op het einde van de 16de eeuw het oudste industriegebied van Europa, en misschien wel van de wereld. Nog steeds is de Zaan als breed water, verkeersader en industriegebied beeldbepalend voor de Zaanstreek. Een rivier met dergelijke industriële bebouwing is uniek in Nederlan en als zodanig van nationaal belang.
Havenbuurt
De Havenbuurt is gesitueerd op een nagenoeg driehoekig terrein en is in drie verschillende fasen tussen 1909 en 1927 tot stand gekomen. De buurt is van gemeentelijk belang vanwege de stedenbouwkundige aanleg en de samenhangende bebouwing, gerealiseerd door enkele woningbouwverenigingen en de Gemeente Zaandam. Het stratenplan heeft bijzondere kwaliteiten door de gebogen en geknikte straten en de inpassing van pleintjes en plantsoenen. De buurt is van lokale waarde.
De bescheerming van de archeologische waarden is geregeld via de Wet op de Archeologische Monomentenzorg (2007). Volgens de Archeologienota Zaanstad 2009, volgens de Cultuurhistorische Waardenkaart van de Provincie Noord-Holland (2000) en volgens de Cultuurhistorische Waardenkaart van de gemeente Zaanstad (2006) zijn de volgende gebieden van archeologisch belang:
Voorzaan
De monding van de Zaan met de oostelijke en westelijke oevers was in de 16de tot 18de eeuw één van de belangrijkste scheepsbouwcentra van Europa. In de bodem zijn tijdens opgravingen aan de Hogendijk in 1998 en 1999 complete scheepshellingen aangetroffen met bijbehorend gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen. Deze vondst geeft aan dat in het hele gebied nog belangrijke overblijfselen van scheepswerven aanwezig kunnen zijn. Verder liggen in dit gebied oude dijken, paden, de middeleeuwse kern van Zaandam en resten van molens. Vanwege de aanwezigheid van resten van scheepswerven en vroege industriële activiteiten is dit gebied van (inter)nationaal belang.
Uit opgravingen en uit literatuur is bekend geworden dat in ieder geval langs de oevers van de Voorzaan en langs beide kanten van de oude haven scheepswerven hebben gelegen. Niet uitgesloten moet worden dat elders in het gebied, bij dieper water, nog meer scheepswerven liggen. Binnendijks lagen houtwerven, toeleveringsbedrijven en woningen van de arbeiders
Oud-Zaenden
Daar waar nu de Russische Buurt ligt, was rond 1155 het verwoeste dorp Oud-Zaenden gelegen. In 1737 en 1905 zijn resten van dit dorp teruggevonden. De precieze omvang van de nederzetting is niet bekend. Oud-Zaenden heeft een rol gespeeld in de kolonisatie van het Noord-Hollandse veengebied. Het is daarom van regionaal belang.