direct naar inhoud van 2.5 Functionele structuur
Plan: Oud Koog & Rooswijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0479.STED3753BP-0309

2.5 Functionele structuur

2.5.1 Wonen

In het plangebied zijn zowel koop- als huurwoningen aanwezig. De koopwoningen zijn met name vrijstaande of geschakelde eengezinswoningen. Een groot aantal woningen staat geregistreerd als huurwoningen in eigendom van de woningcorporatie Parteon. Dit zijn met name eengezinswoningen en appartementen.

De woningvoorraad in Oud Koog kent veel eengezinswoningen en het aandeel koopwoningen ligt iets hoger dan het gemiddelde in Zaanstad. Oud Koog kent een totaal van ongeveer 2080 woningen, waarvan circa 26% appartementen en 74% eengezinswoningen. Rooswijk kent een totaal van circa 2265 woningen, waarvan 52% koopwoningen en 48% huurwoningen, onderverdeeld in 25% appartementen en 75% eengezinswoningen.

De woningverdeling geschiedt regionaal door WoningNet. Deze bemiddelt woningen voor corporaties in verschillende regio's in Nederland, waaronder in de regio Amsterdam waar Zaanstad onder valt. WoningNet verzorgt de inschrijving van woningzoekenden, publiceert het actuele woningaanbod en regelt de verdeling van de woningen volgens de regelgeving.

2.5.2 Werken

De verschillende bloeiperioden in de industrie hebben hun sporen nagelaten. De gunstige ligging aan de Zaan heeft, in verband met aan- en afvoer over water, bijgedragen aan een veelheid aan fabrieken, pakhuizen en andere bedrijfsbebouwing. Van de oude industrie is oliemolen Het Pink (gebouwd 1620, herbouwd 1751) aan de Pinkstraat overgebleven. Al vanaf de eerste ontwikkelingen in de 15de eeuw is bedrijvigheid naast woningbouw te vinden. Bij de vroegere molens gaf dit geen problemen. De schaalvergroting van zowel gebouwen als vervoer over de weg hebben echter bijgedragen aan een grotere druk op het gebied waarbij het woongenot in enkele gevallen in het geding is. Met name het zwaardere verkeer en geuroverlast zijn hier debet aan.

De (ontwerp) Sectornota Bedrijventerreinen Zaanstad erkent twee binnenstedelijke bedrijventerreinen binnen het plangebied, namelijk: Breedweer en Tate & Lyle.

2.5.3 Voorzieningen

De voorzieningen binnen het plangebied zijn ingedeeld naar commerciële en publieke/
niet-commerciële voorzieningen.

2.5.3.1 Commerciele voorzieningen

Detailhandel

Rooswijk heeft vooral een woonkarakter met een klein winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen. Hier zijn een bakker, drogist, supermarkt, sigarenwinkel en bloemenzaak gevestigd. Daarnaast bevinden zich in de wijk een kapper en een rijwielhandel.

In Oud Koog is meer detailhandel aanwezig. Zo zijn naast een aantal bakkerswinkels, supermarkten en slagers ook een bouwmarkt, een winkel in woondecoratie, een modezaak etc. aanwezig. Aangezien dit soort detailhandel regelmatig wijzigt, is het niet gewenst om alle verschillende soorten te noemen. Het merendeel van de detailhandel is geconcentreerd aan het lint (Raadhuisstraat en Zuideinde) en onder het viaduct van de A8 (Verzetsstraat).

Horeca

Binnen het plangebied bevinden zich enkele horecagelegenheden. Dit betreft onder andere snackbars De Jachthoorn en Mister AKO, café Skylark, eetcafé De Toog (Zuideinde 50) en restaurant Ocean City.

2.5.3.2 Publieke/niet-commerciele voorzieningen

Onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzalen

Binnen het plangebied zijn de volgende scholen, instellingen voor buitenschoolse opvang , kinderdagverblijven en peuterspeelzalen aanwezig:

Scholen

  • Interconfessionele basisschool De Piramide, Boschjesstraat 66-68, Koog aan de Zaan
  • Openbare basisschool De Lindenboom, Raadhuisstraat 57, Koog aan de Zaan
  • Openbare basisschool De Zoeker, Fortuinweg 12, Zaandijk
  • Speciaal Basis Onderwijs De Boei, Sportstraat 1, Koog aan de Zaan
  • Speciaal Basis Onderwijs Sjalom, Rooswijkplein 10, Zaandijk
  • Pascal College, Locatie Rooswijk, Tamboerijnhof 22, Zaandijk
  • Saenredam College, Elvis Presleystraat 1, Zaandijk

Buitenschoolse opvang

  • Hendrik Haan, Boschjesstraat 66-68, Koog aan de Zaan
  • De Zoeker, Fortuinweg 12, Zaandijk
  • De Lindenboom, Raadhuisstraat 57, Koog aan de Zaan
  • De Tamboerijn, Tamboerijnhof 22, Zaandijk

Kinderdagverblijven

  • De Koppoter: Sportstraat 3, Koog aan de Zaan
  • Het Hummeltje: Breedweer 2, Koog aan de Zaan
  • Logeer-Huis.nl, Leliestraat 21, Koog aan de Zaan

Peuterspeelzalen

  • Het Guishuissie, George Gershwinstraat 207, Zaandijk
  • Bumbalu, Boschjesstraat 66, Koog aan de Zaan
  • De Toverboom, Raadhuisstraat 57, Koog aan de Zaan

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3753BP-0309_0011.jpg" basisschool de Piramide aan de Boschjesstraat in Koog aan de Zaan

Sociale en culturele voorzieningen

In het plangebied bevinden zich 3 huisartsenpraktijken, 5 tandartsen, 1 fysiotherapeut, 2 verloskundigen en een tweetal apotheken. In Rooswijk is het verpleeghuis Evean Guisveld gevestigd en Oud Koog heeft het Wijksteunpunt Parkzicht.

Het gebied heeft een beperkt aantal culturele voorzieningen, waaronder het Zaandijkse fanfarekorps, Harmonie Apollo en de oefenruimte Lindenboomzaal.

Religieuze instellingen zijn de kerk van de Nazarener aan het Zuideinde 22, de RK Parochie HH Martelaren van Gorcum aan de Boschjesstraat 115, de Koogerkerk aan de Kerkstraat 14 en de Vermaning aan de Lagendijk 34 in Oud Koog.

afbeelding "i_NL.IMRO.0479.STED3753BP-0309_0012.jpg"

de Koogerkerk

Sport en ontspanning

Binnen het plangebied bevindt zich Sportpark De Koog met korfbalvereniging Koog/Zaandijk, zwembad De Zaangolf, tennisparken Westzijderveld en KZTV en voetbalclub KFC. Andere sportfaciliteiten zijn sport- en fitness Kuin, Ijsbaan Willem Barentsz Thialf en indoor sport centrum De Wadden. Daarnaast zijn er meerdere gymlokalen in het plangebied gevestigd.

In Rooswijk bevindt zich een kinderboerderij en Oud Koog heeft het Koogerpark en Koogeritz, een jongerenontmoetingsplek met onder andere graffiti, een voetbal- en basketbalveld. Verder bevindt zich hier de tuinvereniging Zaandijk.

2.5.4 Toerisme en recreatie

Van de gegroeide menging van grotere industrie en kleinere klassieke Zaanse woningbouw, waaronder een aantal beschermde monumenten, en de lintvormige bebouwing langs de Zaan gaat een toeristische aantrekkingskracht uit. Het molenmuseum aan de Museumlaan 18 en molen Het Pink ondersteunen deze functie. Overige Monumenten en bezienswaardigheden zijn Herberg de Waakzaamheid, Oliemolen de Ooievaar, de Vermaning, Het Koogerpark en de pleisterplaats voor recreatievaart onder de A8. De Zaan, verbinding tussen Amsterdam - Haarlem en het Alkmaarder en Uitgeestermeer, vormt een belangrijke schakel in de toeristische waterverbindingen voor passagiersvaart en toervaartrouten. De Zaan verbindt de kernen en ontsluit toeristische attracties als de Zaanse Schans en het industrieel erfgoed. Aanlegplaatsen ondersteunen de recreatieve functie van de Zaan.