direct naar inhoud van 2.3 Toekomstige situatie
Plan: HMS-terrein
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0450.BPHMSterrein-VS01

2.3 Toekomstige situatie

2.3.1 Planvorming

Bij aanvang van de planvorming voor transformatie van het HMS-terrein zijn door BGSV twee stedenbouwkundige modellen opgesteld. Van deze varianten ging de ruimtelijke voorkeur uit naar de variant, waarbij de provinciale weg wordt verlegd naar de spoorlijn toe. Dit model diende als basis van het voorontwerpbestemmingsplan dat in 2007 in procedure is gebracht. Naar aanleiding van de inspraak, het artikel 10 Bro 1985-overleg en vragen van het gemeentebestuur, is gekozen voor een aangepaste stedenbouwkundige invulling van het gebied. Hiertoe is een nieuwe bebouwingssuggestie opgesteld door architectenbureau Aantjes BV (augustus 2007).

afbeelding "i_NL.IMRO.0450.BPHMSterrein-VS01_0003.jpg"

Figuur 2.2 Invulling Aantjes

Begin 2010 is deze verkaveling opnieuw tegen het licht gehouden. Onder meer zijn in dit kader de bewoners van de Burgemeester van Roosmalenstraat geconsulteerd. Zij gaven aan het plan aangepast te willen zien op de volgende onderdelen:

  • een grotere afstand tussen de gevels van de bestaande woningen en de nieuw te realiseren woningen aan de Burgemeester van Roosmalenstraat;
  • een lagere bouwhoogte of een grotere afstand van het westelijke appartementengebouw tot hun woning;
  • geen directe ontsluiting van het plangebied over het deel van de Burgemeester van Roosmalenstraat tussen de Westergeest en de Middelweg.

2.3.2 Planbeschrijving

Mede op basis van bovenstaande opmerkingen is gekomen tot een nieuwe indeling van het plangebied en een nieuwe verkaveling. De verkaveling is weergegeven in afbeelding 2.3. De uitgangspunten van deze verkaveling worden in deze paragraaf besproken.

De besproken verkaveling gaat uit van 141 woningen. Dit bestemmingsplan maakt in het plangebied 145 woningen mogelijk. Hiermee wordt de ruimte geboden om tijdens de planvorming, afhankelijk van de vraag uit de markt, meer of minder woningen te realiseren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0450.BPHMSterrein-VS01_0004.jpg"

Figuur 2.3 Stedenbouwkundig plan

Omleggen provinciale weg

De provinciale weg wordt omgelegd langs het spoor. Hierdoor kan de nieuwe bebouwingsstructuur worden aangesloten op het bestaande stratenpatroon van de dorpskern. Door het omleggen van deze weg langs de spoorlijn, worden de geluidsbronnen en ruimtelijke barrières zoveel mogelijk gebundeld aan de zuidwestzijde van de locatie. De provinciale weg wordt omgelegd vanaf het viaduct over de Westergeestervaart tot aan de Middelweg.

Bebouwingsstructuur en programma

In het voor bebouwing vrijkomende gebied wordt een gemengd woningbouwprogramma gerealiseerd met verschillende woningtypen, zowel grondgebonden woningen als appartementen.

Centraal in het plangebied wordt een intern groen plein gerealiseerd. Rondom dit plein worden circa 70 grondgebonden woningen gerealiseerd, die bestaan uit 2 bouwlagen met kap. Aan het plein grenzen de achtertuinen van de woningen. De voorgevels van de woningen zijn naar het omliggende gebied gesitueerd. Om het geluid van de spoorlijn en de provinciale weg zoveel mogelijk af te schermen, worden de woningen langs de zuidzijde van de locatie als een aaneengesloten wand gerealiseerd. Het blok aan de noordzijde wordt ter hoogte van de weg De Terp geknipt. Hiermee ontstaat enerzijds een ontsluiting van het interne plein, anderzijds wordt daarmee aangesloten op de verkavelingsstructuur van het bestaande dorp.

Het appartementengebouw aan de westzijde van de locatie wordt in het verlengde van het zuidelijke woningblok gelegd. Het is opgebouwd uit 4 bouwlagen met kap. In dit gebouw worden 29 appartementen gerealiseerd. Door de ligging en de configuratie wordt een grotere afstand tot de bestaande woningen gecreëerd. Dit tussengebied zal groen ingericht worden.

Aan de oostzijde worden twee appartementengebouwen gerealiseerd van ieder 5 lagen met kap. Deze twee gebouwen, waarin circa 42 appartementen komen, zullen de nieuwe entree van Uitgeest markeren. Ten oosten van deze appartementen wordt een waterpartij gegraven, waardoor de entree verder versterkt wordt. Deze appartementengebouwen worden dwars op de ontsluitingsstructuur gebouwd, zodat vanuit de wijk een relatie met de waterpartij ontstaat. Voor het noordelijk gelegen appartementengebouw bestaat tevens de mogelijkheid voor een andere vorm of configuratie. Dit biedt enerzijds de mogelijkheid om appartementen te realiseren die georiënteerd zijn op de waterpartij, anderzijds om vanuit het plangebied andere zichtlijnen op het omliggende landschap te bieden.

Geluidsafscherming

De bebouwing langs de N203 wordt nagenoeg in een aaneengesloten wand gerealiseerd. Hierdoor heeft deze wand een geluidsafschermende werking voor zowel het spoor als de provinciale weg. Tussen de bebouwingswanden zullen tuinmuren worden gerealiseerd, zodat binnen het bouwblok een geluidsluw klimaat ontstaat.

Openbaar gebied

Het openbare gebied in het westelijk deel van het plangebied zal uit straten en plantsoenen bestaan. De straten zullen in profiel en karakter aansluiten op de bestaande straten in Uitgeest. In dit deel van het plangebied zijn twee plantsoenen beoogd. Dit betreft het pleintje tussen de eengezinswoningen en de groene ruimte in de oostpunt van het plangebied. Beide ruimten zullen groen ingericht worden en geschikt gemaakt voor een recreatieve functie en het plaatsen van speeltoestellen.

Het landschap aan de oostzijde blijft behouden en bestaat uit grasland met brede sloten. Wel zal hier na realisatie van de woningbouwontwikkeling nieuw water worden gegraven, dat naast een recreatief karakter ook de vereiste compensatie voor gedempt water biedt.

Woningbouwafspraken met omliggende gemeentes

In de periode tussen 2000 en 2020 bedraagt de woningbouwopgave in de regio IJmond circa 9.000 nieuwe woningen. Voor Uitgeest komt dit neer op circa 200 woningen vanuit deze taakstelling. De gemeente Uitgeest zelf wil groeien naar een inwoneraantal van 14.0001. Om dit te bereiken dienen er in 2020 circa 500 woningen te worden bijgebouwd in Uitgeest. Voor deze 300 extra dienen nog bestuurlijke afspraken te worden gemaakt. De woningbouw op het HMS-terrein zelf maakt deel uit van de taakstelling, hierover is in een eerder stadium al overeenstemming bereikt met de regio.