Plan: | HMS-terrein |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0450.BPHMSterrein-VS01 |
Het plangebied ligt ten zuiden van de oude dorpskern van Uitgeest en wordt momenteel begrensd door de provinciale weg (N203) in het noorden en de spoorlijn Zaandam-Alkmaar in het zuiden. Door deze ligging is de locatie zeer goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Het station van Uitgeest ligt op loopafstand.
Ten noorden van de locatie bevindt zich een woonwijk, noordoostelijk ligt een deel van het buitengebied van Uitgeest, bestaande uit waterrijke graslanden. Verder naar het oosten ligt de rijksweg A9. Ten zuiden van de spoorlijn ligt de woonwijk Waldijk. In het meest noordelijke deel van deze woonwijk ligt een tennispark en is, volgens het daar vigerende bestemmingsplan, een klein bedrijvencluster mogelijk. Naar verwachting zal deze bestemming echter omgezet worden naar woningbouw.
De bebouwing in de woonwijk ten noorden van het terrein bestaat uit eengezinswoningen in twee lagen met een kap. Langs de Burgemeester van Roosmalenstraat bevinden zich twee-onder-een-kapwoningen. Langs de straten die dwars hierop zijn gerealiseerd, bevinden zich rijwoningen.
De provinciale weg vormt een barrière tussen het HMS-terrein en de noordelijk gelegen woonbebouwing van de kern Uitgeest. Aangezien het HMS-terrein tot nu toe een industriële functie heeft gehad, was deze barrière positief, aangezien er hierdoor een duidelijke scheiding van functies en een aanzienlijke afstand tussen de fabriek en de woningen aanwezig was. Hierdoor werd de overlast van de bedrijfsvoering op de woonbebouwing verminderd. Als het terrein getransformeerd wordt naar wonen, is het wenselijk deze barrière op te heffen.
fig 2.1 bestaande situatie
Op de locatie zelf zijn aan de westzijde de fabrieksgebouwen van voormalige Hollandse Melksuikerfabriek (hierna: HMS) aanwezig. Deze fabrieksgebouwen zijn niet meer in gebruik. Het zijn forse gebouwen die deels uit baksteen zijn opgetrokken en deels bekleed zijn met golfbeplating. Door deze golfbeplating hebben de gebouwen een loodsachtige uitstraling. Op het terrein van de HMS bevinden zich nog enkele lagere bakstenen gebouwen, bestaande uit 1 of 2 lagen met een kap. Het terrein is verder nagenoeg geheel verhard. Volgens het vigerende plan mogen op het terrein nu gebouwen van maximaal 15 m hoog gerealiseerd worden. Met een vrijstelling is het mogelijk tot 20 m te bouwen. Het terrein wordt in de bestaande situatie rechtstreeks vanaf de provinciale weg ontsloten.