direct naar inhoud van 4.5 Groen en water
Plan: De Gors e.o. 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0439.BPGORS2010-va01

4.5 Groen en water

4.5.1 Huidige situatie

Het plangebied wordt omsloten door de waterlopen Noordhollandsch Kanaal, de Where en de Purmerringvaart. Deze waterlopen hebben, naast de functie voor wateraanvoer en -afvoer, tevens een recreatieve functie. De waterlopen maken onderdeel uit van een recreatief netwerk.

Afmeren in de Purmerringvaart door schepen (pleziervaartuigen, historische schepen, woonschepen) is ongewenst. Het ongewenst afmeren geldt ook voor het NH-kanaal vanaf de gemeentegrens tot het Tramplein.

De kade van De Where tot de Hoornse Brug is vanwege een huurovereenkomst met Watersportvereniging Purmerend aangewezen voor het afmeren door vaste ligplaatshouders. Bij afwezigheid van deze vaste ligplaatshouders kunnen passanten deze plek innemen. Op een tweetal locaties is de oever openbaar en vrij bereikbaar voor vissers en dergelijke. Van de Hoornse Brug tot de spoorbrug is afmeren niet toegestaan, met uitzondering van boten van bewoners van de nieuwe woningen (Oeverlanden fase 2). Afmeren tussen de Kooimanweg en de Churchillaan is niet gewenst. Langs bedrijventerrein De Where is afmeren eveneens niet gewenst. Van de spoorbrug tot de Churchillaan (Wheermolenbrug) geldt afmeren uitsluitend voor woonschepen (noordzijde). Naast de Purmerringvaart ligt een doorgaande fietsroute die ingebed is in een groenzone. In De Gors is een redelijk aandeel groen aanwezig. Binnen de woonwijken gaat het hierbij met name om singels, parken en buurtgroen. Ook de begraafplaats is een sterk groen element in de omgeving. Zo bevindt zich centraal tussen de woonwijken langs de Gorslaan een parkachtige singelverbinding met groenen randen die de begraafplaats verbindt met De Gors-Zuid. Het water en het groen van deze singel heeft vooral esthetische kwaliteit. In De Gors-Zuid gaat de waterloop over in een wijkpark Gorsebos. Dit wijkpark bevindt zich tussen de verschillende woonclusters van De Gors-Zuid. Verspreid over het plangebied bevinden zich in totaal ruim 60 speelplekken. In verband met het in de jaren fluctuerende aantal kinderen, is het wenselijk om op deze plekken zowel speelplekken als groenvoorzieningen aan te kunnen leggen.

In De Gors-Noord bevindt zich het stedelijk water langs de Veenmossingel en de Boezemkade. Deze singel met stenige kaden loopt centraal door de Mossenbuurt en mondt uit in een relatief grote, stedelijke vijver tussen de bebouwing. Deze singel begeleidt de overgang van de relatief groene wijk De Gors-Zuid en de stedelijk vormgegeven De Gors-Noord. De kaden/oevers van deze singel zijn gedeeltelijk opnieuw ingericht.

4.5.2 Beleid/ontwikkelingen

Het Groenstructuurplan uit 1986 bevat een inventarisatie van de groenstructuur van Purmerend. Op basis van deze inventarisatie is aangegeven welke stukken restgroen (verkavelinggroen) kunnen worden uitgegeven aan particulieren ten behoeve van tuinvergrotingen.

Op basis van de nota's Kwaliteit Openbaar Groen 1997 en Evaluatie Bermen en Oevers 1998 en de resultaten van de omnibusenquête 2000 over openbaar groen, wordt uitvoering gegeven aan het beheer van het openbaar groen. In de nota Bermen en oevers wordt het plan voor een natte, ecologische structuur in Purmerend geëvalueerd. Het basisplan Water en Oevers is gericht op de versterking van de totale, ecologische groenstructuur in de stad. De hiermee samenhangende maatregelen variëren van het aanpassen van het groenbeheer of het herprofileren en herinrichten van de oevers tot de zorg voor de waterkwaliteit.

In De Gors is met name de Purmerringvaart van belang voor de ecologische infrastructuur. Deze waterloop heeft nu reeds een ruige oeverbegroeiing met veel hoog riet. Hierdoor krijgt de grens tussen De Gors en De Purmer gezien vanuit De Gors ineens een heel landelijk karakter.

In de nota Groene Ambitie: Waarden en Keuzes (2004) is al het groen in Purmerend geïnventariseerd en zijn knelpunten en potenties in beeld gebracht. De nota richt in de wijk De Gors haar pijlen op:

  • het leveren van een stevige groene inbreng bij de ontwikkelingen langs de Where-oever, De Oeverlanden en de toekomstige herontwikkeling op het bedrijventerrein De Where;
  • de groene opwaardering van de Waterlandlaan, tussen spoorlijn en Gorslaan, plus de toegang naar het ziekenhuis;
  • de groene en recreatieve opwaardering van het Gorse bos, inclusief het onderzoeken van de mogelijkheden voor een rechtstreekse groene fietsroute tussen Linnaeuslaan en Jaagweg;
  • de ondersteuning van planmatige integrale reconstructie van de woonerven in De Gors-Zuid (meer groene ruimte voor straatbomen en minder kleinschalig groen);
  • het doen van suggesties voor een aantrekkelijker inrichting van de buitenruimte rond het winkelcentrum Zwanebloem en de stadsentrees Verzetslaan/Jaagweg, Gorslaan en station;
  • het opstellen van een visie voor het stadsrandgroengebied in de Vurige Staart.

Op basis van de bovenstaande analyse en het vigerende beleid kunnen de volgende uitgangspunten voor de gebiedsvisie worden geformuleerd:

  • behouden en versterken van de groene en blauwe functies;
  • beleefbaar maken van De Where;
  • behouden en versterken ecologische infrastructuur.