Plan: | De Gors e.o. 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPGORS2010-va01 |
De bedrijvigheid in het plangebied is voornamelijk geconcentreerd op drie locaties. Het gebied langs de Purmersteenweg en met name de Waterlandlaan herbergt een veelheid aan verschillende vormen van bedrijvigheid. Het gaat daarbij vooral om kantoren afgewisseld met dienstverlenende bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van onder andere ICT, zorg en onderwijs. Aan de noordoostzijde van het plangebied ligt aan de Purmerweg het bedrijventerrein De Where. Dit bedrijventerrein is verouderd en biedt plaats aan bedrijven met een zeer uiteenlopend karakter variërend van de transport- en de productiesector tot en met zorg- en dienstverlening gerelateerde bedrijven. Het bedrijventerrein ligt langs De Where, maar heeft daar geen enkele fysieke of functionele relatie mee. Op de Beukenstraat staat in het woongebied een bedrijfsgebouw van de KPN. Verder zijn er her en der in het gebied enkele kleine kantoren gevestigd die goed passen binnen een woongebied.
In de notitie Actualisering Visie Kantorenmarkt Purmerend is aangegeven dat de economie van Purmerend zich de afgelopen jaren goed heeft ontwikkeld. De werkgelegenheid is in de periode 1995-2005 gegroeid van 15.000 naar ruim 20.500 banen, een groei van 37%. De groei heeft vooral plaatsgevonden in de niet-commerciële dienstverlening, in het bijzonder zorg en welzijn.
De kantorenmarkt is de afgelopen jaren mee gegroeid met de lokale economie. De voorraad bedraagt anno 2007 circa 90.000 m² en de leegstand is met 7% relatief beperkt in vergelijking met andere gemeenten. De Purmerendse kantorenmarkt blijft vooral lokaal en in mindere mate regionaal georiënteerd. De meeste kantoren zijn klein met een oppervlakte tot 1.000 m².
Het gebied langs de Waterlandlaan kan verder worden ontwikkeld tot gemengd centrumgebied. Functies als kantoren, (maatschappelijke) voorzieningen en kleine bedrijven worden daarom toegestaan ten behoeve van verdere functiemenging.
Op basis van de bovenstaande analyse en het vigerende beleid kan het volgende uitgangspunt voor de gebiedsvisie worden geformuleerd: verdere functiemenging langs de centrale as Waterlandlaan mogelijk maken.
De situatie op bedrijventerrein De Where wordt geconsolideerd. Hoe dit terrein wordt herontwikkeld is op het moment van het totstandkomen van het ontwerp van dit bestemmingsplan nog niet duidelijk. Aan de stationszijde van de Waterlandlaan is nog ruimte voor het toevoegen van kantoorruimte. Ontwikkeling van deze locatie wordt wel enigszins belemmerd door de beperkte capaciteit van de verkeersstructuur. Mogelijk kan hier ruimte worden gemaakt door bestaande voorzieningen te verplaatsen.