Plan: | De Gors e.o. 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPGORS2010-va01 |
Binnen het plangebied zijn momenteel een groot aantal maatschappelijke voorzieningen aanwezig. Met name in het noordelijk deel bestaat een clustering van voorzieningen. Langs de as Purmersteenweg/Waterlandlaan bevinden zich de grootschalige, maatschappelijke voorzieningen zoals het gemeentekantoor, het Waterlandziekenhuis, het politiebureau, de brandweerkazerne, de centrale bibliotheek en de begraafplaats. In het gebied dat wordt omsloten door de Waterlandlaan, de Purmerweg en de Gorslaan zijn een relatief groot aantal zorginstanties gevestigd. In de woongebieden zijn nabij de twee winkelcentra enkele voorzieningen aanwezig.
Daarnaast zijn er verspreid over de wijk verscheidene basisscholen, een praktijkschool (VMBO) en enkele kinderdagverblijven. In De Gors-Zuid zijn, naast enkele basisscholen relatief weinig (maatschappelijke) voorzieningen aanwezig. In het noordelijk deel van het plangebied zijn nog een aantal verspreide voorzieningen aanwezig. Het gaat daarbij om voorzieningen als de muziekschool aan de Slenkstraat, een bioscoop aan de Poelstraat, een tenniscomplex aan de Goudenregenstraat, een dansschool in de voormalige melkfabriek aan de Jaagweg en het sportcentrum "Sporting de Gors" met het naastgelegen wijkgezondheidscentrum.
In september 2003 is de Integrale Visie Huisvesting Onderwijs Sneeuwbal door de raad vastgesteld. Het doel van deze visie was en is om alle onderwijssoorten in de gemeente op lange termijn zo optimaal mogelijk te huisvesten op basis van de uitkomst van de inhoudelijke visie over onderwijs, opgesteld door de gemeente en de betrokken schoolbesturen. Daarnaast is er behoefte aan huisvesting van buitenschoolse opvang, peuterspeelzalen en kinderopvang. Inmiddels wordt jaarlijks vanaf 2007 weer een Integraal Huisvestingsplan vastgesteld, waarin de huisvestingsproblematiek per wijk/school in beeld wordt gebracht.
De begraafplaats zal aan de oostzijde van het bestaande terrein worden uitgebreid. In aanvulling op de bestaande structuur zal de begraafplaats met twee grafvelden worden uitgebreid. Het bestaande gronddepot aan de Waterlandweg zal hierdoor verdwijnen. Uitbreiding is reeds mogelijk gemaakt door de vigerende bestemming Maatschappelijke doeleinden.
De aanwezige (maatschappelijke) voorzieningen dienen behouden te blijven. Daarnaast is in het bestemmingsplan de mogelijkheid opgenomen voor de uitruil voor gemengde functies in de zone rond de Waterlandlaan. Hierin kunnen ook aanvullende (maatschappelijke) voorzieningen een plek krijgen.
Op basis van de bovenstaande analyse en het vigerende beleid kunnen de volgende uitgangspunten voor de gebiedsvisie worden geformuleerd:
In het plangebied kunnen door middel van een wijzigingsbevoegdheid nieuwe maatschappelijke voorzieningen mogelijk worden gemaakt op de volgende locaties:
Tevens is een wijzigingsbevoegdheid op het Waterlandziekenhuis gelegd om in de toekomst extra bebouwing ten behoeve van een uitbreiding mogelijk te maken.