Plan: | Binnenstad 2010 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0439.BPBS2010-VS03 |
Het uitgangspunt bij het maken van dit bestemmingsplan is een voor vele partijen en in vele opzichten sterke, betere en toekomstbestendige binnenstad van Purmerend. In de voorgaande hoofdstukken is het plangebied functioneel, historisch en ruimtelijk geanalyseerd en is aangegeven met welke aspecten vanuit het milieu en economie rekening moet worden gehouden. In deze paragraaf wordt het functioneel-ruimtelijke beleid zoals neergelegd in de Structuurvisie en wat relevant voor het bestemmingsplan binnenstad weergegeven. De Structuurvisie beschrijft de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de stad tot 2020 waaronder de ontwikkeling van de binnenstad.
Om de binnenstad te versterken kunnen, naast het toevoegen van nieuwe functies, bestaande functies en voorzieningen versterkt worden. In de binnenstad is ruimte voor meer detailhandel, horeca en woningen.
Daarnaast is de huidige winkelroute minder avontuurlijk dan die zou kunnen zijn, een beetje dwalen door de steegjes en je daardoor laten verrassen, is nauwelijks aan de orde. De binnenstad heeft in potentie wel dat dwaalmilieu, want er zijn vele stegen,
Een van de manieren om dit dwaalmilieu tot uiting te laten komen is kleinschaligheid van het winkelaanbod. In de Structuurvisie wordt voorgesteld om het nu geldende maximum voor het winkeloppervlak van 400 m2 te verruimen naar 500 m2. De Structuurvisie onderkent een groeiende behoefte aan grotere winkels maar constateert ook dat dit ten koste kan gaan van de fijnmazige ruimtelijke structuur van de binnenstad. De historische kwaliteit van de binnenstad moet - als één van de onderscheidende kwaliteiten - beschermd worden. Incidenteel kunnen grotere winkels mogelijk worden gemaakt (grotere oppervlakte of meerdere verdiepingen).
Detailhandel
Een perceelsgewijze inventarisatie van alle in de binnenstad aanwezige functies die in het kader van de voorbereidingen voor dit bestemmingsplan heeft plaatsgevonden heeft aangetoond dat de ruimte nog niet optimaal benut wordt. Op dit moment is circa 75 000 m2 bruto winkelruimte in de binnenstad aanwezig en behoefte aan ca 10.000 m2 bruto detailhandelsruimte.
In de binnenstad is nog ruimte om aan deze behoefte tegemoet te komen; achterterreinen, opslagruimten op de begane grond en parkeerterreinen kunnen worden benut en herontwikkeld tot winkelruimte.
Momenteel wordt een detailhandelstructuurvisie opgesteld voor de binnenstad. Bij de vaststelling van dit bestemmingsplan wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met eventuele nieuwe aspecten van dit beleid.
Wonen
Het aanbod voor wonen in de binnenstad wordt vergroot. Het programma wonen boven winkels en de ontwikkellocaties (Schapenmarkt, Hoornse buurt) spelen hierbij een rol. Het aanbod van woningen wordt ook in kwalitatieve zin - in lijn met de marktontwikkelingen - waar mogelijk verbreed. De schil rond het kerngebied blijft ook volgens de Structuurvisie een woongebied.
Horeca
Het beleid te aanzien van de horeca is dat het zwaartepunt van de dag- en avondhoreca blijft liggen rond de Koemarkt. En er is nog ruimte in het kerngebied voor daghoreca.